Ev Sinema Sistemini Araca Uygulama?

arkadaşlar ev tipi anfilerde trafolarda 5v dan 35 volta kadar besleme cıkısı mevcuttur. yanı farklı parcalara farklı voltaj degerlerı uygulanır.aküye baglamanız sıkıntılı olacaktır. en güzeli invertör baglamaktır..
 
ben şöyle birşey sorayım atıyorum trafo çıkışı 40v olsun. aküden aldığım 12 voltu 40 volta yada herhangi bir voltaja nasıl çeviririm? evimde 2+1 sistem var 150mA yazıyor arkasında. bu sistem gerçekten 150mA çekiyorsa benim için süper değilmi sizce?
 
SMPS tipinde çalışan dc-dc konvertörler kullanarak 12v.dc.-40 v.dc.'ye veya çeşitli çıkışları olan dc. değerlerine (Pc güç kaynaklarındaki uygulamasında olduğu gibi)kolayca çevirebilirsiniz.Zaten güç çevirimiyle ilgili bir sorun günümüzde olamaz.En kötüsü 12vdc.-220 vdc. invertör kullanıp farklı voltaj içerebilen adaptör beslemelerini de besleyebilmek olur.Problem otomobil içindeki dar bir mekan için düşünülmeyip,yalnızca ev tipi geniş odaların ses yansıma değerlerinin,bas,tiz ve orta sesteki ekolayzır müzik dengelerinin(Akustik bilim dalına göre)tam olarak sağlanamayacağıdır.Diğer arkadaşların fikirlerine de,tamamen katıldığımı belirtip,otomobilimi ilk satın aldığım yıllarda,ayni uygulamayı,yani evde kullanılan "Schaub Lorenz P-200" stereo çıkışlı müzik setini arabama deneme maksatlı uyguladığımda,aldığım sonuç pek iyi olmamıştı,bunu açıklıkla belirteyim.Müzik setinin 220 v.ac. girişinden başka ayrıca 12 v.dc. jak giriş yeri de olduğundan kolaylıkla çalıştırabilmiştim,ama aldığım müzik kalitesi evdeki,yani odada dinlediğimden çok uzaktı.Otomobil müzik setleri ve hoparlörlerinin bu tür otomobil içi uygulamaya,tasarlanarak hesaplanan akustik projeleri açısından(ses kalitesi açısından) daha uygun olduğuna,daha o tarihlerde karar vermiştim.Daha sonra arabaya oto-müzik seti satın alarak ve 2 adet delik açtırarak,2 adet hoparlörü öne,2 adedini arka delik açılan kısmına taktırmıştım.

Not:150 mA değeri ayrıca 220 v.ac.ve 50 hz.'de,yani şebekeye bağlı iken görülen değeri olmalıdır.Benim eski müzik setinde 25 watt. gibi bir değer vardır.12v.dc. de bu değer 25/12=2,083 olup,yaklaşık 2 amperdir.220 voltta yaklaşık bir kaba hesapla (Trafonun güç faktörü,kayıplar hesaba katılmadan) 25/220=0.1136 amper=113,6 mA gibi bir değerdir.Sizin değeriniz de bu 220 v.ac.deki bir değer olmalıdır.Dc.'de,yani akü ile besleme değeri çok daha yüksek olan bir değer olmalıdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Kolay anlaşılabilmesi açısından bu konuyu biraz daha detaylandırmak istiyorum.

Elektrodinamik yapıda kağıt huniden titreşim veren hoparlarlörlerin arka kısmında oluşan basınç(geri basınç) ön kısımla temas ederse eğer,farklı harmonik yapıları yüzünden,yapıcı girişim değil,yokedici girişim oluşur ve ses basıncı,henüz bize erişemeden yok olmuş veya çok azalmış olur.Çare olarak,geride kalan ses basıncının,ya kabin içindeki boşluk havasında,süngerinde yok edilmesi(Arabada arka hoparlörlerin arkada kalan kısmı,arka bagaj kısmındaki,yani bir kabindeki boşluk havasında kalan ve yok olan, yokedici harmonikteki girişimlere karşılık geliyor.) ya da bir labirent içinde yönlendirilerek ses harmoniklerinin yokedici fazdan değişip,yapıcı faza geçmesi ,yani öndeki koniyle arkadaki konide üretilen seslerin ayni harmoniğe getirilip, 2 katı toplamının alınması(Bazı kabinler bu labirent yöntemiyle çalışır.) metoduyla hoparlörden azami ses verimi alınmasının sağlanmasıdır.

Otomobilin ön ve yan tarafında gömülü olan hoparlörlerin de,geri ses basınçları benzer yöntemlerle kapı boşluğundaki ve ön kokpit altındaki bölme gerisindeki boşluklarda,süngerlerde yok edilip,önden dışarıya verilen ses basıncı,yani dolayısıyle müzik verimi arttırılmış olur.Oto müzik sisteminde,bu şekilde bir yere gömülü olarak kullanılması düşünülen hoparlör sistemleri de ev ortamına,ev ortamında kabinler de,yani belirli açılarla 5+1'i teşkil edecek şekilde tasarlanmış kabin sistemleri de araba içindeki kullanıma adapte olup kullanılabilme özelliğine ne yazık ki sahip bulunamazlar.Akustik ve müzik gücü hesapları kullanılan ortama göre dizayn edilmiştir.Farklı ortamlarda ekolayzır grafik eğrisini tam gerçekleştirmek güçleşebilir.Bu eğriyi özel ayarlamalar yaparak,amaç dışındaki kullanımlarda(Hatta ev içinde aşırı yüksekte kullanırsanız bile,bu koşulda da, bas,tiz ses (ekolayzır) dengesinin anormal derecede değiştiğini de rahatça görebilirsiniz.)tam istenilen kalitedeki ve firmanın verdiği müzik ekolayzır eğrisindeki,iyi müzik dinlenilecek optimum ayarına getirmek imkansızlaşır,böylece iyi müzik dinlenebilmesi de,hemen hemen olanaksızlaşabilir.Kolay gelsin.

Düzeltme:"12vdc.-220 volt dc. invertör" yerine "12vdc.-220 volt ac. invertör" olacaktı.İlginize istinaden düzeltiyorum.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,226
Mesajlar
915,948
Kullanıcılar
450,018
Son üye
nuranselimov93

Yeni konular

Geri
Üst