Ev iç Tesisatını Yenileme

seckinalan

Üye
Katılım
9 Mar 2009
Mesajlar
380
Puanları
1
Merhabalar,
Evimizdeki sigorta panosunda bütün sigortalar 16A Işık Grubu Priz Grubu Hepsi 16A. İşin üzücü tarafı ışık grubu ve priz grubu 1.5 luk kablo ile döşenmiş. Bütün renkler toplamda mavi, kahverengi ve toprak için sarı yeşil.

4 Adet Lamba bir Sigortada,
bu lambalar çok yüksek ihtimal sıvanın altında bir yerde birleştirilmiş çünkü tek bir faz var sigortada.

Buatsız bir tasarım var gibi gözüküyor evde sadece bir yerde buat var oradaki hiç bir ek yok sadece dönüşü tamamlamak için kullanılmış.

Bazı sigortalar odanın prizine direk gidiyor. Bu güzel henüz bir klavuz göndermedim bir klavuz alıp ne nerde bakıcam.
Ama mutfakta özellikle fırın ankastre prizler ve buzdolabı için tek bir hat var. Doğal olarak herhangi bir ikili (Fırın + Prizdeki tost makinesi veya Çamaşır Makinesi + Bulaşık Makinesi ) çalıştığında sigorta atıyor. Sigortanın atması güzel bir tanesini kapatıp devam ediyoruz. Benim sormak istediğim şu eğer buatsız bir tasarım var ise; bir boru içerisinden 2 faz 1 toprak ve 1 nötr götürebilir miyim ? Kırmak istemiyorum ama bu riskli ve problemli ise mecbur kıracağız.

Bir kaç usta ile görüştüm üzüleyerek söylüyorum standart kablo renklerini söyleyemedi bile. Buatsız tasarımın kötü olduğunu kırıp buat ile birleştmek gerektiğini falan söyledi. İstanbul Avrupa yakasındayım. Fikir danışabileceğim işin ehli birileri varsa iletişimede geçebilirim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
R-L1: Faz 1 kablosu, kahverengi.
S-L2: Faz 2 kablosu, siyah.
T-L3: Faz 3 kablosu, gri.
Nötr: Mavi.
Topraklama: Sarı, yeşil.

Kablo renklerinin doğru olması, arıza tespiti ve can güvenliği için son derece önemlidir.

Aydınlatma tesisatında, ampul değişimi sırasında elektrik çarpma riskini azaltmak için vidalı duylarda orta pimin faz, vidalı kısmın nötr olması gerekir.
 
Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkürler.

Maalesef aydınlatma grubunda fazların bir kısmı orta pimde bir kısmı sağdaki elinde değmesine yakın olan pimde. Kısacası Allah ne verdiyse yapılmış. Sanırım bu süreçleri tamamlayabilmek için güzel bir elektrikçi bulmam lazım
 
2 faz 1 nötr yanlış bir uygulama, hatta çok sakıncalı. 2 faza aynı anda yüklendiğinizde 2 fazın akımı tek nötrden geçecek, nötrde sigorta olmadığı için ruhunuz duymadan kablo aşırı akımdan dolayı eriyecek.

Yönetmeliğe göre bir borudan tek bir devrenin iletkenleri götürülebilir. Yüksek güçlü cihazların her birine ayrı linye çekilmeli ve bunlar ayrı borulardan götürülmeli, doğrusu budur.

Duvarları döküp kırmak istemiyorsanız mutfağa giden hattaki 1,5ları çıkarıp 2,5luk kablo ile 2şer adet faz-nötr-toprak, eğer sığmıyorsa 1 adet toprak. Yine 16 amperlik sigortalara bağlı olsun 20 amper olmasın. Aynı anda kullanımda kablolar birbirini ısıtacağı için 20 amper risklidir. Cihazlar güçlerine göre 2 linyeye eşit şekilde bağlansın. Sorununuz çözülecektir. Bu şekilde cihazlar aynı anda devreye girdiğinde sadece gerilim düşümü fazla olacaktır, güvenlik riski teşkil etmez.

Şimdi farkına vardım 2 cihaz çalıştığında sigorta atıyor demişsiniz. Tahminimce sürekli yüksek akımlar çekildiğinden sigortanız arızalanmış veya kalitesiz bir sigorta. Sigortayı iyi bir marka yeni B 16 ile değiştirip dener misiniz fark olacak mı? Sigortanın markası nedir?

Birde evdeki voltajı ölçme imkanınız var mıdır?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst