Ev Elektriği ve garip bir arıza

Katılım
5 Ara 2013
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
30
Merhaba;
5 ay önce siemens marka bi ocak aldık ocak doğalgaz olacağı fakat elektronik sistemi mevcut; saat kurma, power düğmesi vs... İlk aylarda sorunsuzdu fakat son 2 aydır sorun çıkarıyor power tuşuyla ocağı açıp gazı açıyoruz fakat o sırada tam çakmağı atarken ocak kendini kapatıyor ve ledte E0 diye hata kodu beliriyor bu kod var iken hiç bir tuş çalışmıyor daha sonra 5 dk beklediğimizde çocuk kilidine alıyor kendini fakat aynı şekilde tekrar ocağı yakmaya çalıştığımızda aynı hatayı alıyoruz. Servis çağırdık hata topraklamayla alakalı dedi prizlerden ölçüm yaptı normalde değer 2-3 arası çıkması gerekiyormuş bizimki 9 çıkıyormuş falan bir şeyler dedi. Binanın topraklamasını kontrol ettirmemizi söyledi. Biz bundan 1 hafta sonra mutfak sigortasının bozuk olduğunu farkettik sigorta açma yapmıyordu. Sonra sigortayı değiştirdik ocak sorunu düzeldi. Fakat üstünden 1 ay geçti yine aynı sorunu yaşıyoruz. Bu sefer ben ocağa uzatma kablo çekerek başka odanın prizinden denedim acaba yine mi sigorta sorunlu diyerek, sonuç değişmedi. Evdeki sigorta panosunu açtım kablo bağlantıları biraz garip geldi.

3 adet sigorta var ve en soldaki sigortanın çıkış kablosu ince. Fazı alttan vermişler tek kablo kullanmışlar. Şimdi en sağdaki ve ortadaki sigortanın çıkış kablosunu(üstteki kabloları) multimetre ile ölçtüm kısa devre çıktı(evdeki eşyalar prizlere takılı) eşyalar prizlere takılı olduğu için çıkmış olabileceğini düşündüm. Ayrıca panonun içinde 3 adet sarı yeşil ve bir adet mavi kablo bir birine bağlanmış bu kablolar nerden geliyor nereye gidiyor bilmiyorum bunları da ölçtüm ve ortadaki sigorta en sağdaki sigorta ve bu kablolar(mavi ve sarı yeşil kabloların düğüm noktası) kısa devre çıktı. Aklıma topraklamanın nötre bağlandığı geldi başka bir fikrim yok.
Ekte panonun paintten çizdiğim şekli var.

Not: Ocağın metal aksanı ile ocak fişinin topraklaması kısa devre yani ocağın fişinde sorun yok.
 

Ekli dosyalar

  • pano.png
    pano.png
    27.1 KB · Görüntüleme: 53
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba.Nizami olarak tesisatta mavi:nötr, yeşil-sarı:toprak,kahve,siyah:fazın renk kodu olarak seçilmektedir.Bu anlatımınızdan ve paint'teki çizimden nötr ve toprağın birleştirilip bir düğüm yapıldığı (Kısa devre diye tam olarak tabir ettiğiniz noktada) anlaşılmaktadır.Elektrikçiler nötr-toprak ölçümünü 1-2 volt yerine avometrede 9 volt ac olarak ölçüp, toprağın zayıf olan bu hattının çözümünü nötr ile toprağı tek düğüm yaparak yanlış bir uygulamayla da birleştirmişlerdir,bu anlatımınıza göre.

Mavi ve sarı-yeşil renkli kabloları düğümden tam ayırtıp ayırıp toprak hattınızın toprak değerini yetkili bir elektrikçiye önce megerle topraklama direncini iyice kontrol ettirip kuvvetlendirin ve toprak hattını mutlaka nötr'den ayrı olarak bu fırına topraklı prizden veya buattan çekilmiş ayrı bir hattan verin.Bu ikisi ayrılmadığı sürece fırın elektroniğinde bu türden hata kodlarını almaya kanımca da devam edebilirsiniz.Dijital ekrandan bu hata kodunu hiç almadığınız zamanlarda ise,çok tesadüfi olarak,bu toprak hatının geçici ve anlık olarak kuvvetlendiği (Yani nötr - toprak arası 9 volt değil 1-2 volt ac'ye tam düştüğü) anlarıdır,kendi kanımca da.Kolay gelsin.

Çözüm için iki hattı tam ayırıp toparağı kuvvetlendirip bağımsız çalıştırmanızla bu sorun muhtemelen çözülebilir gibi görünüyor.Kolay gelsin.
 
Sigorta kutusunu actiginda kablolari gruplandiramiyorsan o isle sen ugrasma. Elektrikci cagir.
 
Öncelikle teşekkürler binbasi, sizce bu binada topraklama var mi yoksa direk notre mi baglanmis ?


Sigorta kutusunu actiginda kablolari gruplandiramiyorsan o isle sen ugrasma. Elektrikci cagir.
Sigorta kutusunu mahallelerimizde bulunan guzel elektrikci abilerimiz gelisi guzel hazirladigi icin hicbir sey gozukmuyor. Hatta sigortaya gelen faz kablosu dahi acik yani yalitkani yok. Ben de 3. Sinif elektrik muhendisligi ogrencisiyim fakat topraklama dersini henuz almadim bu yuzden bilgim cok sinirli elimde de sadece multimetre var ve olan imkanlarda sorunu anlamaya calistim. Okuldaki hocalarimla konusup labta varsa meger isteyip olcumu yapmaya calisacagim. Neden elektrikci cagirmak istemiyorumun cevabi da gelecek elektrikciler ya isi bastan savma yapacaklar ya da duzgun bir is icin cok para isteyeceklerdir. Benim dusuncem bu ocagin oldugu prizin topragini su borusu vs.. tarzi bir seye baglayarak topraklamak veya prizin topragini camdan kablo indirerek direk topraga baglamak gibi bi fikrim var eger olursa.
Ayrica eger binada topraklama notr uzerinden ise ayri bir hat icin muhtemelen elektrikci ciddi para isteyecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst