Enerji Yönetimi Hakkında Bilmediklerimiz ?

festotr

Üye
Katılım
19 Nis 2020
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
26
ENERJİ YÖNETİMİ NEDİR?

Enerji yönetimi; Enerji verimliliğinin çoğaltılmasını sağlarken, var olan enerji kayıplarını önlemesi işlemidir. Enerji atıklarının değerlendirilmesin sayesinde tüketilmekte olan enerjinin ekonomik olarak kalkınmayı engellemeden, kalite ve performansta düşüş sağlamadan en aza indirme işlemini gerçekleştirmektir. Güvenlik, ürün kalitesi, çevresel yaşam standartları, sosyal refah gibi durumlardan fedakârlık yapmadan enerjiyi verimli bir şekilde kullanarak organize edilmiş düzenli bir çalışma enerji yönetimini oluşturmaktadır.
enerji yönetimi.jpg

Enerji Yönetimini Etkileyen Durumlar
Enerji yönetimini doğrudan etkileyen durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

-Eldeki kaynakları optimum düzeyde kullanmak.
-Birim maliyetleri düşürmek.
-Yeterli kadar ve aynı zamanda kaliteli enerji kullanımı.
-Rekabet ortamı oluşturmak.
-Tesis kullanım süresinin arttırılması.
-Bakım giderlerinin minimum olması .
-Enerji krizine hazır olma.
-Yaşadığımız çevrenin korunmasını sağlamak.

Enerji Yönetiminin Kapsadığı Parametreler
Enerji yönetimi, bağımsız düşünüldüğünde etkisinin oldukça az olan işlevleri bir araya getirerek etkili bir sonuç almayı hedeflemektedir. Planlama, koordinasyon, kontrol gibi parametreler ayrı olarak değerlendirildiğinde bir şey ifade etmiyorken bir araya gelip enerji yönetiminde büyük rol oynamaktadır.
Disiplin üzerine kurulmuş bir enerji yönetimi, ürün kalitesinden, güvenlikten ve çevresel tüm koşullardan kısıtlama sağlamadan yeterli miktarda üretim yaparak enerjinin daha verimli kullanılması amacıyla organize olunması gereken bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır.
epg.png

Enerji Yönetimi Faydaları
Enerji yönetiminin faydalarını; güvenli enerji sağlanması, marka imajı ve itibar, rekabet edilebilir bir üretim, enerji politikası üzerine hedeflerin doğru belirlenmesi, teknolojik gelişmeler üzerine itici bir güç sağlaması, sera gazı emisyonlarında düşme, diğer mevzuatlara uyumluluk şeklinde sıralamamız mümkündür.
Enerji Yönetimi Nasıl Kurulur
Enerji yönetimi kurulum aşamasında ilk olarak düzenlenen veriler ile tasarruf potansiyeli belirlenmektedir. Bu işlemden sonra üst yönetimden onay alınması gerekmektedir. Ön enerji etütleri yapıldıktan sonra, detaylı enerji etütleri yapılmalıdır. Bakım, işletme, raporlama gibi prosedürler kurulmalıdır. Sermayeye yoğun yatırımların sağlanması açısından ön fizibilite tamamlanmalıdır. Finansman desteğinin ardından donanım alımı gerçekleşir. Son olarak sistem kurulur, devreye alınarak izlenmesi sağlanır.
enerji yonetimi kurulumu.jpg

Enerji Yöneticisi Nedir
Endüstriyel işletmelerde veya binalarda, enerji yönetimini kapsayan bütün faaliyetlerde başrolde olan gerekli sorumlulukları yerine getirmek amacıyla proje-eğitim-etüt sertifikası olan kişiye enerji yöneticisi denmektedir. Enerji yöneticisi, kendi sorumlulukları üzerinde var olan bölümlerde proje oluşturma, oluşturmuş olduğu projeyi titizlik içerisinde uygulama süreçlerini yöneterek başarılı sonuç alınmasını sağlamakla görevlidir.
Enerji Yönetimi Zorunluluğu
02.05.2007 tarihinde 26510 sayılı resmi gazete üzerinde yayımlanan Enerji Verimliliği Kanunu ve 25.10.2008 tarihinde yayımlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında verimliliğin arttırılmasına dair olan yönetmeliğe göre sanayi tesislerinde ve konut dışı binalarda enerji yöneticisi görevlendirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Zorunluluğu olmayan yapılarda da enerji yönetimini tavsiye etmekteyiz. Doğru bir enerji yönetimi sayesinde, uzun vadede kazanç sağlanacaktır. Doğal kaynakları doğru ve etkili bir şekilde kullanarak, hem ekonomik hem de doğaya sağlamış olduğunuz kazanç sizi tatmin edecektir.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,758
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst