Endress Hauser Flowmetre 4-20mA Nasıl Ölçüm Yapar

Merhaba.
Bir süre internetsiz kaldım,o nedenle cevabım biraz geç oldu,kusura bakmayın.
QPC arkadaş, sanırım kullandığınız cihaz EH promas F25 ..bu cihazın boru çap sınırlaması 14 mm,maximum full scala değeri 18000 l/h görünüyor. Bu limitin üstüne çıkmadıkça doğru ölçüm yapabilirsiniz.

Cihazda 24-25 puls/frekans 26/27 klemensleri ise mA çıkış bağlantılarıdır.

ölçümü ise cihazın menüsünde "measuring mode" başlığı altındaki "current output 1" current output2" adımlarına girerek "value 4 mA" ve "value 20 mA" değerleri ile ayarlayabilirsiniz.
Cihazınızdan kaç litrede 4 mA kaç litrede 20 mA almak istiyorsanız o değerleri buraya gireceksiniz.


Bizim daha önce üzerinde konuştuğumuz şey, bu alınan değerin operatör panelde veya op.pc'de nasıl veya ne olarak izleneceği konusundaydı.
iyi çalışmalar.
 
selamlar:

bugün firmayı arayıp bilgi aldım:

1. 4-20mA çıkışı ile debiyi görebiliyoruz yani pompanın anlık değerini görüyoruz diyelimki pompamız 1500d/d ile çalıştığında debimiz 1000litre/saat olsun, yani pompa normal hızında çalıştığında flowmetreden 1000 litrede 20mA alıyoruz(tabi menülerden 1000litre / saatte 20mA ver dediğimizde), ve sonra pompamız 750 d/d ya düştü debimizde 500 litre/saate düşeceğinden bu sefer flowmetreden 12mA alıyoruz ancak bu değerler flowmetreden geçen toplam ürün miktarı değil. aynı arabaların hız göstergesi gibi düşünelim o anda 80km hızla gidiyoruz, 120 km. hızla gidiyoruz gibi. tabi bu bize yola çıktığımız andan itibaren kaç km. yol yaptığımızı vermiyor.

2. puls (frekans) çıkışı bundan ise toplamda kaç litre ürün geçtiğini öğreniyoruz PLC nin hızlı sayıcı girişine bağladığımızda ve flowmetre menülerinden 1litrede 1 puls ver dediğimizde plc de 1000 sayısını görüyorsak demekki flowmetreden 1000 litre ürün geçmiş diyoruz, pompamız ister 2dakika 100d/d ister 5 dakika 500d/d da istersede 1500d/d da çalışsın yine araba örneğide verirsek yola çıkmadan kilometre göstergemizi sıfırladık varacağımız yere geldiğinden toplamda kaç kilometre yol yaptığımızı gösteriyor.

benim öğrendiklerim bu kadar, birde söyle bir sorum olacaktı:

sadece 4-20mA çıkışıyla geçen ürün ölçümünü yapmak istesek

diyelimki pompamız 1500 d/d da 1000litre /s saat ürün basıyor ve flowmetre de bize bu debide 20mA veriyor

bize 500 litre ürün lazım, demekki ben pompamı direk 1500d/d da 30 dakika çalıştırsam 500 litre ürün almış olurum bu mantık doğrumudur?

yada sadece akım çıkışıyla istenilen miktarda ürünün geçtiğini anlamanın başka yolu varmıdır?

iyi çalışmalar...
 
Merhaba,
Eğer emiş miktarını bir dalgalanma olmadan stabil tutabiliyorsanız söylediğiniz mantık doğrudur ve aşağı yukarı büyük bir hata payı olmaksızın ölçüm yapabileceğinizi sanıyorum.

Elinizdeki cihaz (anlık akış miktarı,akış yoğunluğu,akışkan sıcaklığı ve toplam geçen miktar) olmak üzere bir kaç tür output çıkışı veriyor. Hatta promas 83'lerde alarm role çıkışı da var yanlış hatılamıyorsam.
Fakat bu özelliklerinden istifade edebilmek için detay parametreleri kullanmak gerekiyor.(profibus adresleme veya hart prog. vasıtasıyla)
Cihazın mevcut olan active ve passive output çıkışlarından birisini kullanarak istediğiniz limit sınırlama kontrolünü yapabileceğinizi düşünüyorum.
Elinizde kataloğu varsa detay bilgi bulabilirsiniz,yoksa ben göndermeye çalışırım bir şeyler.
iyi çalışmalar.
 
öncelikle merhaba,
kullandığınız yada kullanacağınız endress hauser sayacı nereye yani hangi enstrümana bağlayacaksın.mekanik sayaç gibi kullanacaksan problem yok ancak plc ye bağlayacaksan analog ve digitali birlikte bağlamalısın.puls aralığınıda 1000 litre olarak girmelisin.plc de yazacağın programlada anlık ve total geçişi görebilirsin saygılarımla .kolay gelsin
 
Birde bizim elimzde t-mass 65 l modelinde debiölçer var.boru üzerinde montajı yapılacak yeri nasıl belirlemeliyim???
 
her bir transmitterin ölçüm aralığını sensörü belirler eğer elinizdeki flow mwtre maksimum 1000 litre ise bunu 100 litre için kalibre edebilirsiniz ama ölçüm hasasiyetiniz 10 kat düşer yani sağlıklı bir ölçüm metodu olmaz belirli bir oranda bunj yapmanız mümkün bu konuda firmanın türkiye servisinden destek alabilirsiniz birde cihazınızda HART protokolü varsa işiniz daha da kolay.
 
anladığım kadarı ile flowmetrenin verdiği ma değerini bulduğumuz sabit le çarparak gecen sıvı miktarını buluyoruz.eğer öyle ise
sorum şu;bu değer yanı gecen sıvı miktarı anlık bi değermidir.ki öyle anladım ben 500 lt sıvının başka bi yerden transferini flowmetre ile yapmak istiyorum.anlık verilen sıvı miktarı ile(gecen lt)tranfer süresince gecen zamanı çarpmammı gerekecek.
bu konudaki bilgilerinizi paylaşacağınızı umar.şimdiden teşekkür ederim
 
yani daha öncede başka bi arkadaşımızın sorduğu gibi sadece akım çıkışı ile gecen toplam miktarı ölçmenin yolu nedir
 
Özellikle o marka/model konusunda deneyimim yok ancak, flowmetrelerde 4-20mA çıkış litre değil de akış hızı yani l/sn, l/dk, m3/dk vb şeklinde olması gerekli. Pulse geçen madde miktarını verir, 1 pulse=1m3 gibi.
Pulse için her pulse'ın ne kadar maddeye karşılık geldiği, 4-20 mA çıkış için ise Zero ve Span ayarı flowmetre tuş takımı ile yapılabiliyordur muhakkak.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst