elk.süpürge motoru şerare yapıyor yardım

hasanali

Üye
Katılım
17 Ocak 2007
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar,evde kullandığımız kuru küçük tip elk.süpürgesi çok uğultulu çalışıyordu.içine baktım kömürleri bitmek üzereymiş,fakat çalışırken kömürlerden şelale yapıyor ve ısınıyordu.kollektörün bozuk yerlerini eğeleyip zımparaladım temizledim,yeni kömür alıp taktım gene şelale yapıyor. hışırtılı çalışıyor.eskisi gibi değil.motor yanmış mı acaba ölçü aletiyle nasıl anlarız.ben kollektörün bütün dilimlerine tek tek diyot kademesinde değdirdim hepsinde bip sesi geliyor.direnç kademesinde direnç gösteriyor.buradaki sargılar birbirinden bağımsız değil mi.resim koyuyorum.eski ve temiz hali yardımlarınızı bekliyorum tşk.

8657588140E64499AD2CE0DF5B20867B.jpg


2E597A99A7EF4323A93DF3F8F345EDE3.jpg
 
bu konuya çokda hakim değilim ama benim bildiğim kadarıyla kollektör eğe ve zımparayla temizlenmez.eğe ve zımpara kollektörü bozar.
 
sn.hasanali
kollektöre zımpara fazla zarar vermez ama eğe için bir şey diyemicem kollektör dilimlerinin arasınıda temizleyin
kollektör sağlamdır temizlerken sargılara zarar vermediysenz bi şey olmaz lehimlerini kontron edin

fırçaları iyi kontrol edin kollektöre tam basssın gevşek kalıyorsa ondan da yapabilir
 
Benzer birkaç olayla karşılaşmıştım sargılar kavrulduğunda içten kısmen kısadevre gerçekleşip aynen anlattığınız olay gerçekleşmekte. Örnek birkaç tane Blendır motoru arızasına müdahalem hepsinde sargılardan kavruk vernik izolesi kokusu geliyordu. kömür değiştir kollektör temizle nafile fredy çakmaktaş gibi çalışıyordu hepsi :)
 
arkadaşlar yuvarlak cevaplar yazmayın.net söyleyin.temizliği güzel yaptım el becerim iyidir.dilim aralarını özellikle kontrol ettim.sargılar lehimler sağlam.kollektör sağlamlığı nasıl kontrol edilir.ölçü aleti bütün dilimlerde kısa devre göstermeli mi ,yoksa göstermemeli mi..
 
Kollektör lamelleri ile gövde arası açık devre. Lameller arası çok küçük ohmaj kısadevre görmen gerekir.
 
hassas ohm kademesinde ölç 3 ohm un altında bir değer olacak sırayla yanyana ölç hepsi eşit olması gerekir herhangi birinde fazla ohm gösterirse kopuk sargı vardır birde mil ile veya sac paketi ile arasında iletkenlik olmayacak onuda ölç bu arada şelale değil onun adı
şerare dir arapçadan dilimize geçmiş olup kıvılcım demektir
 
nasıl yani,iki dilim arasını ölçtüm,3.6 ohm,üç dilim arası 6.3 ohm,dört dilim arası 8.6 ohm beş dilim arası 10.7 ohm.böyle devam ediyor.gövde açık.sonuç...
 
arkadaşlar.dilimler arası ölçme (ohm) kolektörün yarısına kadar artarak devam ediyor.yarıdan sonra azalarak devam ediyor.dilimlerin hepsi diyot kademesinde kısa devre gösteriyor.dilimler birbirinden yalıtılmış (bağımsız)değil mi.bu durumda motor yanmış mıdır acaba.... tşk.
 
dilimler arasındaki sargıları tek tek ardışık sıra ile ölçmeyi deneyin.Probun birini bir dilime diğerini diğer dilime değdirerek omaj konumunda ölçün.Sonra diğer dilimlere tek tek gidin.Tüm dilimler arası eşit omaj göstermek zorunda.Dilimlerden birindeki sargı zarar görmüşse o alanda manyetik alan oluşturamayacağından akım çekerek spark yapması doğaldır.
Ama sayın korkmaz design dediği gibi kömürler kollektöre tam ve düzgün basmalı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,686
Kullanıcılar
449,954
Son üye
yulaf177

Yeni konular

Geri
Üst