elk.süpürge motoru şerare yapıyor yardım

dostum.iki dilim arasını ölçtüm,3.6 ohm,üç dilim arası 6.3 ohm,dört dilim arası 8.6 ohm beş dilim arası 10.7 ohm.böyle devam ediyor yarısına kadar ,sonra her dlimde orantılı olarak azalıyor.probun biri devamlı sabit diğerini sırayla değdirdim.tşk.
 
Kardeş birini sabit tutup diğerini gezdirmek yerine; Bir dilimi referans noktası (başlangıç) kabul et. Sonra sırayla 1ile 2 yi , 2 ile 3'ü , 3 ile 4'ü ......... ölçerek devam et tüm ölçümlerde aynı değeri görmen gerekiyor.

Birde sn. hacksiz'in dediği gibi Şelale değil Şerare ve Kömür değil Fırça, Teknik terimleri ne kadar düzgün kullanırsak o kadar iyiy anlaşırız.
 
resimden kollektör sağlam gözüküyor.dilimler arasını iyice kontrol erdip karar vermek gerek. bobınajcılarda ark tası var aynı tebesir gibi motor çalışırken kollektörün dilimlerine ark tasını sürersen şerare tamamen kesilir
 
resimden kollektör sağlam gözüküyor.dilimler arasını iyice kontrol erdip karar vermek gerek. bobınajcılarda ark tası var aynı tebesir gibi motor çalışırken kollektörün dilimlerine ark tasını sürersen şerare tamamen kesilir

Kollektörü ark taşına tutman demek yüzeyini temizlemen anlamına gelir ancak lameller arası kısadevreye neden olur bu durum. Daha sonra dikkatli bir şekilde özel bıçağıyla lameller arası temizlenmelidir.
 
arkadaşlar bu işler zannettiğiniz kadar basit değil.kollektöre zımpara vs. aşındırıcı bir müdahele oldu ise mutlaka hassas bir tornada tekrar tornalanmalı. daha sonra dilimler arası güzelce temizlenmeli ve grovler cihazında arıza tespiti yapılmalı. yok ise tekrar kollektör takılıp çalıştırılmalı ve kollektör dilimleri hassas bir şekilde ark taşı ile taşlanmalıdır. yeni kömür takılınca bütün kollektörler bir miktar şerare yapar, kömürler alışınca geçer.
 
çalışır duruma alıp ponza taşı ile temizlemeyi denedinizmi kömürlerin kollektöre alışması açısından çok önemli ben işyerimde her kömür değiştiğimde kıvılcımları engellemek için uygun bi ponza taşı kullanmanızı öneririm. Eğer yine düzelmiyorsa kollektörde kaçak vardır
 
Kollektörün üzeri zamanla kömürün aşınması ve fazla akım çekmesiyle kollektörle aşınmaktadır.Arkadaşım arkadaşlarımızın dediği dibi kömürlerin kollektöre sıkıca oturması gerekmektedir.Kollektör dilimleri arası omaj değerleri aynı olmalıdır. Bir de seri lamba ile Gövde ile kollektör dilimleri arasını kontrol et. Bana kalırsa kollektörü iyi bir tornacıda kollektörün bozuk zemini hassas bir şekilde aldırısanız daha başarılı bir temizleme işi olur diye düşünüyorum.
 
arkadaşlar,evde kullandığımız kuru küçük tip elk.süpürgesi çok uğultulu çalışıyordu.içine baktım kömürleri bitmek üzereymiş,fakat çalışırken kömürlerden şelale yapıyor ve ısınıyordu.kollektörün bozuk yerlerini eğeleyip zımparaladım temizledim,yeni kömür alıp taktım gene şelale yapıyor. hışırtılı çalışıyor.eskisi gibi değil.motor yanmış mı acaba ölçü aletiyle nasıl anlarız.ben kollektörün bütün dilimlerine tek tek diyot kademesinde değdirdim hepsinde bip sesi geliyor.direnç kademesinde direnç gösteriyor.buradaki sargılar birbirinden bağımsız değil mi.resim koyuyorum.eski ve temiz hali yardımlarınızı bekliyorum tşk.

8657588140E64499AD2CE0DF5B20867B.jpg


2E597A99A7EF4323A93DF3F8F345EDE3.jpg



sana önce nasıl ölçülür söyleyim kollektörün hemen yanındaki dilim le arasındaki omaz kac gösterirse hepsi aynı olmalı direnc kademesinde ölç her dilim aynı degerse kollektör saglam birde dış manyetık alan sargısına bak 2 sargı aynı deger olacak eger biri digerinden az deger gösterirse o kavrulmuştur ozaman kollektöre fazla akım geldiği için şelale yapar ısı olur kullandıgın fırcalarada bak motorun watına uygun kalitedemi kötü fırca motoru yakar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,603
Son üye
devrim25

Yeni konular

Geri
Üst