Elektronik Dişli Oranı Nedir

korfez_

Üye
Katılım
26 Mar 2007
Mesajlar
472
Puanları
1
pek çok servo sürücüde elektronik dişliden (veya vites ) bahsedilmekte formuller verilmekte. Acaba bu elektronik dişli denen olay tam olarak nedir örnekle açıklayabilirmisiniz.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Elektronik dişli birden fazla yapılan özelliklede 15-20 eksen olarak yapılacak bir uygulama için kullanışlı sanal tablodur. Mesela klasik şaftla çevrilen bir makina düşün. Tek bir büyük motorla çok fazla ünite çevirirsin. Bu üniteleri eksen olarak düşün. Artık servo sistemler geliştiği için simotion scout veya mitsubishi için denebilir. Sanal olarak bir mekanik eksen hazırlıyorsun. Sanal redüktörler koyuyorsun. Bu firmalara özel programlarla yapılıyor. Motion cpu üzerine yazılıyor. Bahsettiğimiz 15-20 eksen bu cpu ya bağlı olduğunu kabul edersek bir birine senkron çalışıyor. Araya konan sanal redüktör yani elektronik dişli sayesinde pc den veya operatör panelden dişliyi değiştirebiliyorsun. Formüller mekanik fiziki koşullarla aynı. Sanal mekanik yani....
 
Son düzenleme:
Araya konan sanal redüktör yani elektronik dişli sayesinde pc den veya operatör panelden dişliyi değiştirebiliyorsun. Formüller mekanik fiziki koşullarla aynı. Sanal mekanik yani....

Anladığımı yazayım; Yani formulle elde edilen değer, motorun kaç pals aldığında 360 derece yapacağını belirtiyor. Hatta aynı anda mil çıkış gücünü... Doğru anlamışmıyım?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir de şöyle anlatalım: Motion sisteminde bir tane ana axis olur ve diğer axislerin hepsi buna senkron olarak çalışır. Bu sistemle normal mekanik bir hareket sistemi simüle ettiğimiz için tüm axisler ana axis ile belli oranlarda dönmelidir(Makinanın dizaynı gereği). İşte bu oranlar elektronik dişli oranları sayesinde elde edilir.
 
Diyelimki iki tane servo sürücüyü PLC den PTO palsleri vererek eş zamanlı çalıştırmak istiyorum acaba PLC çıkış palslerini, her iki sürücünün de pals girişine aynı anda bağlanmalımıdır (Paralel bağlantı) aynı anda PLC den palsler gelsin ve sürücüler çalışsın diyerek... Eğer böyle çalışıyorlarsa, aynı PLC ye daha fazla sürücü bağladığımda PLC çıkış palslerinde bozulma olurmu.
 
bir yorumda benden olsun..
makinandaki devir sayılarını tam olarak kalibre etmek icin elektronik dişli kullanılır.mekanik hesaplamalardaki kücük hatalar veya sapmalar elektronik redüksiyonla kalibre edilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,356
Mesajlar
925,709
Kullanıcılar
451,835
Son üye
artvinbogasi08

Yeni konular

Geri
Üst