Elektrikli mini ısıtıcı hakkında...

Karansa

Üye
Katılım
6 Ağu 2016
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
28
Merhabalar, küçük bir proje hazırlıyorum. Mini bir basit masa ısıtıcısı ancak ne gibi ekipmanlar kullanabilirim, nasıl yapsam daha iyi olur, tecrubelerinizi bekliyorum. İnternette bayaa araştırmama rağmen çoğu şasi yaptırarak teli ısıtmış sizce bu doğru yöntem midir? 12V 2A Adaptör kullanıyorum. Sarmal yaydan yapmak istiyorum cam tüpün içine yerleştirdim sadece devre de bilgiye ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/522ee0097-pdf.37090/

Merhaba. Elektrikli ısıtma (watt=joule/sn) gücünün ısıl eşdeğerini,karşılığını (1 kcal=0.736 kW gibi) yapmayı düşündüğünüz kuvars cam tüp içindeki rezistanslı ısıtıcı için hesaplayıp ısıtıcıyı bunun sonrasında detaylandırmanız gerekiyor. Yalnızca masa başında sizi mi yoksa içinde olduğunuz tüm hacmi de ayrıca ısıtacak mıdır? Bunlar ısıtıcı gücünün dolayısıyla ni-krom direnç telinin çapı/kaç adedinin paralel bağlı kullanılacağı/odanın o anki mevcut ısı yalıtımı/oda hacminin o anki ısısı/mevsim sıcaklığı yani bulunulan bölgeye göre o anda kullanılacak sürekli hava sıcaklığı, vb. birçok kriter bu ısıtma işlemindeki rezistans teli kesiti, watt değeri, bu watt değerini elde edebilmek için paralel bağlanacak birim kuvarslı ısıtıcı tüp sayısı için oldukça önemlidir.

Not: 1-Yukarıdaki linkte elektrikli sobalar,ısıtıcılar için tel çapı ve ısının eşdeğeri olan dönüşüm formülleri bulunuyor. Elektrikli ısıtıcıyı dc ile (güçlü adaptörler veya güç kaynakları ile) çalıştıracaksanız + ve - uçlarını direk kullanırsınız,biri adaptörden topraklı (şaseli) olarak geliyorsa elbette bu işlem böyle olacaktır. Ama 220 vac ile düşürmeden direk şebekeyle yapacaksanız faz-nötr ucu ile bu işlem olur,toprak hattını da güvenlik işletmesi için bir kaçak durumunda K.K.K.R.sinin hemen atabilmesi için topraklı fiş-prizle toprak hatlı olarak bunu yaparsınız.
2- Tüm rezistanslar ac/dc ile ve her voltta çalışırlar.(Elektrikli sobalar veya araçlardaki ısıtma bujisi gibi) Ancak 12 volt dc ile çalışan rezistansın tel boyu, 220 vac ile direk çalışanına göre 220/12=18.3 kat daha kısası olur.Rezistansın tel çapı artarsa güç yani ortama verebileceği ısı miktarı (kalori) de doğru orantıyla artar,GÜÇ= P= Amper kare çarpı dirençle veya volt çarpı amperle, ac akımda bir de güç faktörü bu çarpıma eklenerek,ama omik dirençte bu 1 olduğundan çarpımı etkilemediği için ayni dc.'deki gibi çıkan bu ısıtma değeri, tel çapıyla yani geçen amperin artan bu tel çapından ayni oranda geçmesiyle ve uygulanan voltun çok büyük olmasıyla (220 ac veya 12/24 volt dc. gibi) artarak çok değişir.
3- Bu projede ısıtılacak hacmin,örneğin sadece masa etrafının veya tüm odanın ısıl değeri (ısıl yükü) Q=m * c * t2-t1 'den hesaplanıp yapılması istenen sobanın watt değeri karşılığı kcal'ye dönüştürülüp bu değere eşitlenerek,yani P=Volt*amper (Omik direçteki ısıtma için) çıkacak bu değere Q değeri eşitlenip ısıtıcı tel çapını veya diğer detaylarını tersten bulmuş olacaksınız.Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • 522EE0097.pdf
    645.5 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:
Hocam ellerinize sağlık çok teşekkür ederim. Yanlız ben size şöyle sorayım. Benim fazla bilgim yok acemi seviye de bilgim var. 12V 2A bir adaptörle ne tür bir rezistans çalıştırabilirim. Özellikleri ne olmalı bir de direk adaptörden + - bağlantısı yaparsam bu adaptöre zarar verir mi? Odayı komple ısıtan bir şey yapmayacağım küçük olacak sadece bulunduğum yeri demek istiyorum. Bende saç kurutma makinesinden çıkma rezistans teli var. Buna 12V direk verdiğimde ısınıyor. Hatta kırmızı renk alıyor ama biraz daha adaptor de kalınca adaptor isigi uyarı vermeye başlıyor.
 
Anladım,ben aslında bir proje şeklinde daha detaylı olarak da anlatmıştım bu konuyu.Adaptör smps'li (Anahtarlamalı tipte,hafif olanlarından) olmamalı,aşırı akım korumalı ise kapanırlar bu esnada çünkü,normal trafo çıkışlılar olursa ancak rezistansı o zaman daimi çalıştırırsınız,direk ac veya doğrultulup dc. olarak.12 volt 2 amper normal trafo ac çıkışında saç kurutma mak. sinin rezistansından 18'de birini kesip bu uçlara 12 voltu ( + ve - ) olarak uygularsanız küçük bir bir ısıtmada işe yarar. Adaptör gücünden çok büyük 12 voltluk bu rezistanslar adaptörün iç koruması olmadığında bu adaptörü yakabilir.220 volt ile çalıştığından saç kurutma mak.nin bu rezistansına sadece 12 volt vermenizle telleri çok az sınır veya hiç ısınmaz. Dc ile de ac ile de çalışırlar,ancak kısa devre/aşırı akım korumalı ac>ac ; 220>12 volt dc 2 amperlik smsp'li adaptörlerle bu çok watt çeken rezistansları yine hiç çalıştıramazsınız,çünkü o zaman bunlar hemen kapanır veya aşırı akım çekme uyarısını verebilir.Saç kurutma mak.'lerinin ısıtıcı rezistansları genellikle 300-350 watt. değerlerinde olur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Az önce denedim hocam adaptör akım korumasına alıyor kendini ışığı yanıp sönüyor zil kondansatörü işe yarar mı sizce adaptör yerine ac çekip kondansatorden 17v olarak çıkarsam
 
Kondansatör değil de bir zil trafosu (Tüm binanın zil tesisatında ortak kullanılan ağırca,büyük trafoyla) ise sekonderinden çıkan ac 12-15 volt ile bu olur elbette,saç kurutmanın da 12-15 volta dayanacak çok küçük bir parçasının kullanılması ile.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Kondansatör demisim pardon transformator diyecektim. Bu ürünle projeme devam edecegim o zaman, bazılarında akım korumalı yazması isimi gormez mi diye dusunmeme neden oldu.
 
Siz ne kadarlık bir alanı ne kadar sıcaklığa çıkarmaya çalışıyorsunuz 12 volt 2 amper güç ile yani 24 volt ile çok büyük bir ısı elde edemezsiniz. Şöyle 100 watt 150 watt olsa biraz ısı üretirsiniz. 15 watt 20 watt ile çok ısı üretemezsiniz. Elde edeceğiniz güç ile ısı orantılıdır.
 
Şoyle diyim masam da otururken yüzüme ısı vursun yeter odamı komple ısıtmak için değil yani :) Adaptörle denedim akım uyarı verdiği için kesiliyor. Korumaya alıyor. Zil trafosu ile deneyeceğim artık.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,889
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst