Elektrikli el aletleri için Profesyonel-Amatör ayrımı

centertr

Üye
Katılım
13 Ağu 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
Elektrikli el aletleri temelde amatör ve profesyonel şeklinde 2 gruba ayrılmaktadır. Günümüzde ise bu ayrım biraz daha detaylanmış ve yarı amatör (usta) ve endüstriyel(ağır hizmet) ifadeleri de kullanılmaya başlanmıştır.

Bu ayrımların temel amacı makineni ömrü ve zorlu koşullara dayanıklılığı üzerinden sınıflandırma yapmaktır. Makineden alınan güç ise farklı bir konudur. Örneğin amatör bir avuç taşlama 400 watt olabileceği gibi, 1000 watt gücünde de olabilir. Zorlu koşullar için tasarlanmış bir avuç taşlama da iş için yeterli olmak koşulu ile 850 watt gücünde olabilir.1000 watt gücündeki taşlama yerine 850 watt gücünde taşlamayı tercih etmekteki amaç çok yüksek ihtimal dayanıklılık olacaktır.

Şimdi gelin bu grupları biraz daha detaylı inceleyelim;

A- Amatör elektrikli el aletleri: Genellikle ev kullanımı için uygundur. Yoğun kullanıma uygun değildir. Ayrıca şantiye ve fabrika ortamlarındaki tozlu, sıcak vb. koşullarda çalıştıklarında ömürleri çok daha kısa olacaktır. Bosch yeşil seri, Black&Decker ve Mactec grubun dünya çapındaki bilinen markalarından bazılarıdır.

B- Yarı amatör elektrikli el aletleri: Genellikle ustaların, şantiye ve fabrikalarda az yoğun kullandıkları, ana iş dışındaki ufak işlerde kullanılan makinelerdir. Ayrıca tarım vb. sektörlerin hafif tamir uygulamaları içinde uygundur. Stanley ve Ryobi markaları bu gruba örnek verilebilir.

C- Profesyonel elektrikli el aletleri: Şantiye ve fabrikalarda kullanılan ve sürekli kullanıma uygun makinelerdir. Yapılacak işe göre yeterli gücü, hızı vs sağlayacak farklı modelleri arasından doğru seçim yapıldığı sürece kullanıcısını yarı yolda bırakmayacaktır. Bosch mavi seri, Dewalt, Makita, Hitachi-Hikoki bu grupta dünya çapında ön plana çıkan markalardır.

D- Endüstriyel(Ağır hizmet): Zorlu uygulamalarda, hem extra güç , hem ekstra dayanıklılık isteyen uygulamalarda kullanılan makine türüdür. Teknolojik açıdan çok üstün makinelerdir. Tozlu, sulu , aşırı sıcak vb. vb. en zorlu alanlarda dahi kullanıma uygun olurlar. Bu markalara örnek olarak Milwaukee ve Hilti verilebilir.

Bazen markalar belli ürün gruplarında farklı sınıflarda makineler de piyasaya sunmaktadır. Örneğin Stanley markası ile amatör bir makine olabilirken, Bosch yeşil markası ile profesyonel kullanıma uygun bir makine olabilir. Mesela Hitachi-Hikoki markası normalde profesyonellere hitap ederken, 36 voltluk su geçirmez ve çok yüksek güce sahip makineleriyle endüstriyel gruba da hitap etmektedir.

Makine seçimi yaparken bunları dikkate almakta fayda var. Şarjlı makineler içinde benzer sınıflandırma mümkün. O konuda farklı detaylar içeren bir yazıyı ayrıca hazırlayıp sizlerle paylaşacağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst