elektrik elektronik eğtiminin birarada verilmesi ne derece doğru

fearalive

Üye
Katılım
17 Nis 2008
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar ben çok yanlış olduğunu düşünüyorum, sizlerinde yorumunu bilmek isterim.

belkide bu konu okulun öğretim ve kadro yapısıyla birebir ilgili, bu ayrımın ve ayarın öğrenci tercihiyle tayin edilmesi gerekiyor.

Ancak ben bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeyen ve bu branşlaşma ayarını yapamayan üniversitelerin çok olduğu kanaatindeyim.(Zira bende öyle bir ünv. de eğitim aldım)

Elektrik elektronik elbette iç içe alanlar birlikte öğrenilmesi çok iyi ancak ikisinin birlikte eğitimi 4 yıla sığamaz.

Elektrik üzerine branşlaşmak isteyen birisinin yarım yamalak haberleşme, Mikrodalga, optpelektronik dersleri zorla alacağım diye bir yüksek gerilim, enerji iletim dağıtım, kompanzasyon gibi dersler alamaması çok vahim.

Kaldı ki bildiğim kadarıyla EMO bu iki dalı da içeren bir mühendislik ehliyeti vermiyor.
 
Aynen katılıyorum.

4 yılda aldığım elektrik-elektronik mühendisliği eğitimimde, bir meslek lisesi mezunu öğrencisi kadar bilgilendim. Ama şöyle meslek lisesi elektrik mezunu kadar elektrik, meslek lisesi elektronik mezunu kadar elektronik biliyordum. okuldayken iki yıllıkta okuyan arkadaşım bana PLC dersi veriyordu.

Okuldayken haberleşme opsiyonunu seçmiştim. Ama şimdi elektrik işiyle uğraşıyorum. Liste sonu Fırat Üniversitesi mezunu olunca bayağı zorlandım ilk zamanlar. Ama mesleğime aşığım, sürekli gelişmeye açık bir meslek bu tür siteler ile kendimi geliştiriyorum.

Hakkını vermek lazım kontrolkalemi.com dan çok şey öğrendim. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.
 
Arkadaşlar ülkemizde eğitim sistemi yanlış olabilir eksik olabilir...

Ama birazcık iyneyi kendimize batırmamız gerekmez mi?

Yaşamayı ve getirdiği deneyimleri düşünün bunları size biri öğretmeye çalışsa ne kadar sürerdi, Sanırım bir ömür. Ama zaten kendimiz yaşayarak bunu yapıyoruz.

peki bize bir soru sorulduğunda, bize bunu okulda göstermediler dediğimiz olmuştur. Bu geçerli bir cevabmıdır?

Bence sorun bizlerde okulu bir kitab gibi görmekte, bir de okulu kitabın içindekiler (indeks) kısmı olarak görmeyi denesek(üstelik ön bilgiler veren bir indeks)

Araştırmacı olmak lazım ama her konuda bu meslekte sadece elektrik,elektronik bilmek yeterli değil malesef, kimya, fizik, biyoloji,... aklınıza gelebilecek bütün dallarından ön bilgi gerektiriyor.

Bunu şöyle düşünün su içmek istediğinizde getirecek birileri yoksa, birilerinin gelmesinimi beklersiniz ya da kalkıp kendiniz mi içersiniz?

Sizinde söylediğiniz gibi bu meslek çok geniş ve çok bilgi ve deneyim istiyor. Yoksa bedeli başaramamak ya da kendimiz için veya kullanıcı için yaralanmak değil, ölüm oluyor biraz karamsar bir düşünce gibi ama gerçek bu

Saygılar
 
İki yorum içinde teşekkür ediyorum,

abuzettin arkadaşım öğrenme isteğinin inancının kişinin içinde olduğu doğrudur ama verilen eğitim neden indeksle sınırlandırılıyor, eksik olan ne zaman mı, benim sorumun kaynağı da bu işte insanlar neden doğru düzgün anlatılmayan ve hayatlarınca ilgilenmeyi düşünmedikleri derslerle oyalanıp zaman kaybediyorlar.

kişi mutlaka araştırsın öğrensin ama eğitimin mantığı indeks olmamalı
 
O zaman aradığımız bilgiye ulaşmak için, kendimize yön vermek için tüm kütübhanedeki kitapları okumamız gerekir. Oysa okul önce kütüphanede ilgili rafı size gösterir. (örneğin EML okumak elektrik rafıdır, Ticaret lisesi, ilgili bölüm rafını temsil eder,....) Peki o zaman bu bölümdeki tüm kitaplarmı okunmalı? hayır indeks verilip arşivin içeriği anlatılmalı, zaman ve konunun genel kapsamını bilmek için.

Kişi ne yapmalı? temeli burda alıp, indeksten faydalanıp gerekecek bilgilere kendisi ulaşmalı, Bazı bilgiler lazım olmasa dahi, ilerde lazım olabilir diye göz atılmalı.

Yoksa Kütüphaneyi bitirmek sizi sadece ömür boyu okumuş bir kitap kurdu yapacaktır. Sonrada malum ömür bitmiş olur.

Ben Ünv. okumadım ama 4 yıl büyük bir zaman, asıl sorun burda, bence EML okumadan Düz lise çıkışlı bir vatandaş Elektrik Müh. Olmak isteyince ne kadar zaman kaybediyor sizce. Yani Düz lise bana mantıklı gelmiyor kişi mesleğine lise döneminde yönelmeli, yönlendirilmeli. Mühendis olacak adam branşı neyse bunu lisede seçmeli. Eğitim sistemine dil uzatmak ve eleştirmek gerekirse işte bu nokta tam yeri.

Ağaç yaşkan eğilir, Görüyoruz mühendislere gerekli önemin verilmediğini işte sebeb bu, Mühendis arkadaşlara her hangi bir sözüm yok yanlış anlaşılmasın, Ama sizde patron olsanız EML okumuş 4 yıl piyasa deneyimi olan kişiyimi işe alırdınız, Yoksa düz lise okuyup sonra Ünv. okumuş Elektrik Mühendisi olmuş arkadaşımı işe alırdınız. Yoksa EML sonrası ünv. okuyup Elektrik Mühendisi olan vatandaşımı alırdınız. (Objektif olalım, tabi istisnalar kaideyi bozmaz)

Branşlaşma toplumu geliştirmez, Toplumun gelişmesinin bir sonucudur.

ilk çağlarda insanlar tüm ihtiyaçlarını kendisi hallederken(Yemek,Avlanmak,Silah yapmak,Bitki yetiştirmek,....) şimdi işler nasıl yürüyor buna göz atın.

Herkez kendi işini yapsın ki, En iyiye ulaşsın, yoksa EML mezunundan vasıfsız işçi, Düz lise okumuş Mühendisten Elektrikçi olmaz kanaatindeyim. Siz görüp biliyorum diyerek kaynak işi yaparsanız, Kaynakcıda bir gün gördüm biliyorum diye tesisat yapar. "Sonrada Faz nötür al götür olur" bizde burada tartışırız "elini penseyi alan elektrikci oldu, Sarı yeşil nötürmü olur,...vs" diye.

Bunları kimseyi kırmak aşağalamak için söylemiyorum. Herkez şu iğneyi birazcık kendisine batırsın, cevabı zaten bulacaktır.

Saygılar (Sürekli almak, paylaşmak değildir. Onun adı veren için zaman kaybı, Alan için beleşciliktir)
 
Türkiyede ne ne kadar dogru ki bu dogru olsun... meslek lİsesİnde elektrİk elektronİgİn temelİnİ ÖĞrenen cocuk mÜhendİs olamiyor... elektrİk - elektronİk mÜhendİslİĞİndede ben doktorluk gİbİ gÖrÜyorum branŞlaŞma bellİ bİr zaman sonra... ama İŞİmİz gerÇekten zor oluyor
 
Abuzettin20 arkadasın meslege daha kucuk yaslarda baslamalı yorumuna katılıyorum. Hiçkimse 4 yılda bırakın elektrik-elektronik sadece birini dahi öğrenemez. En azından birini daha iyi öğrenmek adına fearalive arkadaşın yorumuna da katılıyorum.

Yabancılarla çalışma şansınız olduysa şunu rahatlıkla gözlemlemişsinizdir. Adam sadece bir konuyu bilir ve onu da iyi bilir ve yapar bilmediği konuda ise yorumda bulunmaz ve sorumluluk almaz.
 
Sn.Torque haklısın üstad ama benim görüşüm yukardada dediğim gibi, bunun gelişmeye giden yol olduğu değil, gelişmişliğin sonucu olduğu

Sadece söylemek istediğim bu, gördüğüm kadarıylada en azından bizim sektörde ülkemiz ne yazıkki buna hala hazır değil. Tabi bu sadece bir görüş

Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,858
Kullanıcılar
449,993
Son üye
sedat2727

Yeni konular

Geri
Üst