DVP04 AD ile Termokupl kontrolü

wild_for

Üye
Katılım
9 Eyl 2009
Mesajlar
315
Puanları
31
İyi günler. 14SS2 plc, DVP04-AD, DVP04-TC modülleri olacak. Sistemimde 4 tane rezistansı DVP04-TC-S ile kontrol edeceğim. Sistemimde 5. bir rezistans daha olacak. Bunun için bir tane daha termokupl modülü kullanmak yerine zaten sistemimde olan 4-20mA basınç okumak için sadece tek kanalını kullandığım DVP04-AD-S var. Bunun diğer kanalı ile termokupl okutmam mümkün mü? Ne kadar sağlıklı olur? Nasıl yapabilirim? Fikir ve görüşlerinize açığım. Şimdiden teşekkürler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Ben şahsen sıcaklık kontrolünde DTC kullanıyorum PID konusunda çok iyi işler çıkartıyor ve fiyat olarakta çok çok uygun.
Tavsiye ederim.

Sorunuzun cevabına gelince okuyabileceğinizi düşünmüyorum çünkü termokupl tiipine göre içindeki tellerin direncinin sıcaklığa bağlı olarak değiştiğini düşünürsek biraz zor.Araya birtakım çeviriciler koymadan sağlıklı bir sonuca ulaşabilmeniz çok zor.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/analog-girişten-pt-100-nasıl-okunur.75664/ Linkteki konuda tartışılmış bir göz atın isterseniz.
 
@shox öncelikle cevabınız için teşekkürler. Ben daha önce hiç DTC kullanmadım. Bunu henüz fazla incelemedim. Ancak gördüğüm kadarıyla üzerinde herhangi bir kontrol birimi olmadığından bilgisayardan program aracılığıyla programlanıyor. Ben de daha önce (duruma göre halen) Endanın ET serisini kullanıyordum. Hem maliyet hem de herhangi bir arıza durumunda cihaz değişikliği gerektiğinde makina kullanıcılarının kolaylıkla değiştirebilmesi açısından şimdi termokupl modülü kullanmaya başladım. Bu DTC modülünü daha geniş bir zamanda inceleyeyim.

Tekrar konuya dönecek olursak ben pt100 okumayacağım. Pt100'de dediğiniz gibi ısıya göre direnç değişikliği meyadan geliyor ve herhangi bir dönüştürücü (akım veya gerilim) olmadan DVP04-AD den okumak mümkün olmaz. Çünkü DVP04-AD akım veya gerilim okuyor. Termokupl ise ısıya göre gerilim üretiyor. Ama bu gerilim çok küçük mVlar mertebesinde kalıyor. DVP04-AD de kanal girişini 0-10V olarak ayarlarsam, termokuplden gelen mV lar seviyesindeki değişikliği okuyup bunu skalandırırsam olur gibi gözüküyor ama ne kadar sağlıklı olacak bundan emin değilim. Çünkü ortam sıcaklığına (yazın 30-40 dereceler, kışın 10-15 dereceler olabilir) göre termokuplün baştaki kendi voltaj değeri de değişebilir ve benim yaptığım skalalandırma yanlış değer okumama neden olabilir gibi geliyor. Ve bunu deneyip görmek için şu an fazla vaktim olmadığından tecrübe eden arkadaşlarımız olabilir mi diye sormuştum.

Bende bu yüzden 5. rezistansı yine enda ET serisi gibi bir kontrolör ile kontrol etmeyi düşünüyorum. Zaten bu 5. rezistans diğer 4ünden farklı bir yerde olduğu için ayrı bir ekranda olması fazla sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Bütün ısıların HMI üzerinden kontrol edilmesi tabiiki daha güzel olur, bunun için sizin öneriniz olan DTC daha mantıklı ama daha önce herhangi bir tecrübem olmadığından biraz tereddütte kaldım. Eğer mümkünse DTC için örnek bir uygulama yazılımınızı paylaşabilir misiniz?
 
Selamlar.

Elimde DVP04-AD var diyorsan bunu kullanmak istiyorsan PT100-(0-10 V) dönüştürücüler var.Kullanabilirsin.

Bu tür işlerde DTC den şaşma derim.
 
@wild_for
J tipi termokupl 30 ve 40 derece için 1,01-1,53 mV
K tipi termokupl 30 ve 40 derece için1,2-1,61 mV çıkış veriyor.

DVP04AD ise 14 bit=1.25 mV hassasiyette ölçüm yapıyor.

Bu durumda DVP04AD ile sadece 30 ve 40 dereceyi okur, bu ikisi arasındaki değerler ile alt ve üst değerleri hassas okuyamazsınız.

Termokupl tipine göre milivolt değerleri için.
https://www.elimko.com.tr/files/TermokupllarGenelBilgiler.pdf
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,189
Mesajlar
915,709
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst