Sürücü hızına göre diğer sürücülerin hız kontrolü

wild_for

Üye
Katılım
9 Eyl 2009
Mesajlar
315
Puanları
31
Herkese iyi günler. Yapılacak bir projede şöyle bir durum söz konusu olabilir. Delta 14ss2 plc, dopb-s410 hmi, vfd-l serisi inverterler kullanılacak. Bir bant motorunu sürücü ile kontrol edeceğim. Bant motorunun hızının değişmesi ile sistemdeki diğer sürücülü motorlarında hızının da aynı oranda artıp azalması söz konusu olabilir. Yani örneğin bant motorunu 40Hz de çalıştırırken başka bir motoru 50 Hz de çalışıyor olsun. Ben bant motorunu 30 Hz e indirdiğimde diğer motorda aynı oranda hızı insin. Veya tersi ben bant motorunun hızını 50 Hz yaptığımda diğer motorların hızları da artsın. Böyle bir uygulama daha önce yapmadığım için biraz terddütte kaldım.
1- Ek bir analog çıkış modülü alıp sürücüleri analog inputlarından mı sürmeliyim?
2- Yoksa ekrandan girilen değeri plc de işleyip sürücüleri kontrol edebilir miyim?
3- Direkt ekrandan böyle bir kontrol yapabilmem söz konusu mudur?

Hangi yolu izlemeliyim. Öneri ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
NOT: Sistemde 4 tane sürücü olacak.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Master Sürücünün Min ve Max frekans değerlerini % olarak skala yapıp artış oranını diğer sürücülerede aynı yüzde olarak atarsanız istediğiniz olacaktır.
Bana göre bunun için analog modüle gerek yok plc içerisinde işleyerek LINK haberleşme ile VFD içerisine gönderebilirsiniz.
 
Master Sürücünün Min ve Max frekans değerlerini % olarak skala yapıp artış oranını diğer sürücülerede aynı yüzde olarak atarsanız istediğiniz olacaktır.
Bana göre bunun için analog modüle gerek yok plc içerisinde işleyerek LINK haberleşme ile VFD içerisine gönderebilirsiniz.

Cevabınız için öncelikle teşekkürler. Peki motorların çalışma komutlarını harici terminallerden vermekle, RS-485 üzerinden vermek arasında bir fark olabilir mi? Yani rs-485 manyetik görültülerden etkilenip kontrol dışı çalışma veya durma gibi bir etki söz konusu olabilir mi? Şimdiye kadar hep terminallerden çalıştırdım. Rs üzerinden uygulama yapmak kısmet olmamıştı. Şimdi zaten hız bilgileri için rs-485 bağlantısı yapılacak, o yüzden çalışma komutunu da plc üzerinden versem nasıl olur diye düşünüyorum.

Şu an daha işe başlamadım. Başladıktan sonra takıldığım noktalarda tekrar yardımlarınızı beklerim.
 
Ben terminalden çalışmanızı öneririm. Haberlesme koparsa hareket halindeki bir motoru durduramazsınız ve iş kazasına neden olur. Diğer türlü acil stopla çekili röleyi bıraktırmak veya plc çıkışını kapatmak daha iyi bence.
 
Son düzenleme:
Master sürücünün, o-10 DC V. veya 4-20 mA cıkısından deger alaraj bir sonraki sürücüve ondan sonra gelen he biri biririne baglanarak, hız değişikliğide yapılabilir. Yalnız bu durumda arada biri durusa ondan sonrakıler durabilir. Üretim açısından ne getiirr siz karar verin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,857
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst