Doğrultucular

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Doğrultucular

Doğrultucular girişindeki alternatif gerilimi çıkışında doğru gerilime dönüştüren çeviricilerdir. Ancak, elde edilen doğru gerilim düzgün olmayıp alternatif bileşenleri vardır. Çıkış doğru gerilimin dalgalılığını en aza indirmek amacıyla süzgeç (filtre) devreleri kullanılır. Bu durumda doğrultucunun bağlı olduğu alternatif kaynaktan çekeceği akım sinüs olmaktan uzaklaşacaktır. Doğrultucular kontrollü ve kontrolsüz olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Kontrolsüz doğrultucular kontrolsüz yarıiletken güç elektroniği elemanları olan diyotların kullanılması ile sağlanırken, kontrollü doğrultucular tristör, IGBT'ler gibi kontrollü yarıiletken güç elektroniği elemanların kullanılması ile sağlanır. Doğrultucu çıkışında bağlı olan yük değerine göre 1 fazlı ya da 3 fazlı alternatif kaynağa bağlanırlar. Kaynak sinüs dalgasının hem pozitif hem de negatif yarım dalgasını doğrultan doğrultuculara tam dalga ya da köprü, sadece bir yarım dalgasını yüke aktaran doğrultuculara da yarım dalga doğrultucular denilmektedir. Şekilde bir baskılı devre üzerine yerleştirilmiş 1 fazlı köprü doğrultucular gösterilmiştir. Şekilde gösterildiği gibi köprü doğrultucu ayrık yapıldığı gibi, modül halinde de konulabilir. Doğrultucu çıkışındaki kondansatör gerilimi düzleştirmektedir. Ayrıca, şekilde değişik diyot kılıfları da gösterilmiştir.
 
kardeş acaba bu konuyla ilgili elinde tez yada kaynak olan varsa burada paylaşabilir mii Sunum için teşekkürler
 
acil doğrultucular ilgili bilgiler lazım bitirme ödevim içim yardımcı olursanız sevinirim
 
Selam arkadaşlar. Proteusta veya pspice da tek ve 3 fazlı kontrollü kontrolsüz doğrultucuları kurup çalıştırmam lazım. Daha çok proteusda çalışıyorum. Kontrolsüzde problem yok ama kontrollüler için bazı sorunlar oluştu.
Mesela yarım dalga doğrultucuda tristoru negatif alternansda da tetikleyince sanki tristor yokmuş gibi sonuç çıkıyor. Yani iki yönlüde geçiriyor. Normalde çalışmaması lazım değilmi diyot gibi yani. Yapılmış devre bulamadım nette. Özellikle 3 fazlı için. Yani detaylı bir şey değil sadece temel devrem şemasını çizip çalıştırmam lazım. Proteus sürekli hata veriyor zaten. Bana bu konuda yardım edebilirmisiniz. Gerekirse yaptığım devreleride yollayabilirim. Herkese iyi çalışmalar diliyorum.
 
arkadaşlar 220 v ac Şebeke gerilimini 311 v 'a doğrultmam lazım.bunun için elinizde kontrolsüz köprü tipi doğrultma devresi var mı? projem için lazım yardımcı olursanız sevinirim...çünkü devre için proteus da seçtiğim kondansatör ve köprü tipi diyot istediğim doğrultmayı yapmıyor....!!! acil
 
3 fazlı spwm inverter devresi yapıyorum elimde asenkron motor var(3 fazlı cosQ=0.7,mil gücü 180w,çekilen güç:294 w yıldız =380 v ve yıldız akımı 0.64 A)
şebekeden 220 ac gerilimi alıp 311 v dc ye doğrultup inverter devresine vermeliyim...yardımcı olursanız sevinirim...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,889
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst