Doğal Gazla Çalışacak Kazan Daireleri için yapılacak Elektrik tesisatları Hk.

Yorumu olan yok mu? Ex-proof mu olacak yoksa etanj mı olacak?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Benim yorumum Ex-Proof olmalı ve hazırladığım kamu projelerinde kazan dairelerinde (LPG-Doğalgaz olan) ex-proof tesisat düşünürüm.Sağlık Bakanlığında mühendis arkadaşlarında -hastaneler - için yorumları bu yönde... 09.PRİZ-UPS PRİZ-KLİMA-KUVVET SİSTEMLERİ-Model.jpg10.AYDINLATMA TESİSATI-Model.jpg
 
Son düzenleme:
Özellikle yeni enerji yönetmeliği ile konutlarda da kombi yerine kazan daireleri yine artacağından bu önemli bir konu. Exproof ülkemizde genelde yurtdışından temin edildiğinden pahalı olabiliyor, mevcut birkaç yerli üreticinin ürünleri arasında çok kalite farkları var, Avrupa normunda yerli imalat ürünler hakkında bilgi almak isteyen olursa bana yazabilirsiniz.

Ayrıca, kazan dairesinde elektrik tesisatı uygulaması hakkında düzenlenen eğitimler var mı, veya bu tesisatı yapacak kişilerin ehil kılınması gibi bir durum var mı, yoksa uygun malzemeyi kullanmak yeterli mi?
Teşekkürler..
 
Merhaba Arkadaşlar,

Ben iş güvenliği uzmanıyım kazan dairesine gidiğimiz zaman gaz algılayıcı sensörlerin tavanda olması şarttır bu sensörün gazı algılaması anında ana doğalgaz vanasında gazı kesme özelliği olması şarttır,
patlayıcı gaz kullanılan bütün ortamlarda sadece kazan dairesi değil aydınlatma armatürlerinin kesinlikle etanş tipte olması şarttır. aynı zamanda etanş tipte dahi olsa aydınlatma armatürleri gaz algılayıcı sensörlerden minimum 50 cm daha aşağıda olmak zorundadır(Doğalgaz tavandan tabana doğru ilerler havdan hafiftir)
Patlayıcı gazların veya tozların bulunduğu bölümde açık alev veya kıvılcımlı motorlar kesinlikle kullanılamaz bu nedenle ışık anahtarları kesinlikle oda dışında yapılmalıdır,
kazan dairesinin kapısı yangına en az 120 dakika dayanıklı yangın kapıları ile yapılmak zorundadır, kazan dairesindeki bütün elektrik tesisatı ki sadece kazan dairesi değil patlayıcı toz buhar ve kimyasallarında kullanıldığı yerlerde elektrik tesisatı exproof olmak zorundadır(Calisanlarin-Patlayici-Ortamlarin-Tehlikelerinden-Korunmasi-Hakkinda-Yonetmelik)

içerisinde patlama ihtimali bulunan toz buhar ve gaz taşıyan bütün iletim elemanları (doğalgaz boruları) kesinlikle topraklanmalıdır.
Doğalgazlı kazan dairesinde emiş ve hava üflemeli havalandırmaların bulunması zorunludur, çoğu yerde sadece emiş yapan cebri havalandırma sistemi mevcuttur menfezli kapı kullanılarak bu şekilde emişi de sağlıyorlar bu gibi cebri havalandırma sistemindeki havalandırma ekipmanlarıda kesinlikle metal gövde topraklaması yapılmalıdır.

Ayrıca bence en önemlisi kesinlikle yaz aylarında terleme nedeniyle metal borularda su birikmekte ve altından geçen elektrik panosunu ıslatmaktadır bu nedenle metal borularda terleme ihtimalini de düşünerek elektrik panosunun yerini kararlaştırmalısınız, mevcut yapılarda ise kesinlikle terlemeden dolayı altındaki elektrik panosunun su ile temasının engellenmesi için pano üstüne tavalama yapılarak su ile teması engellenmelidir.


Olayı çok basite indirgeyerek düşünürsek bir yerde gaz kaçağı var ise en büyük tehlike elektrik arkıdır gaz kaçağı varmış gibi düşünelim ve bu yüzden lambalar etanş düğmeler dışaarda, elektrik panolar etanş , gaz akışkanlarının boru içerisindeki hareketinden dolayı iletim borularına ve cebri havalandırma menfezlerine topraklama yapılmalıdır, son olarakta odanın kapısını kesinlikle yangına dayanıklı kapılardan yapılması gereklidir, elektrik pano odalarındaki gibi .

konu ile ilgili Calisanlarin-Patlayici-Ortamlarin-Tehlikelerinden-Korunmasi-Hakkinda-Yonetmelik elektrik mühendisi arkadaşlarım tarafından daha ayrıntılı irdelenmelidir.

son olarak bütün işletmelerde doğalgaz kullanılan kazanlarda patlamadan korunma dökümanı hazırlamamız çsgb tarafından istenmektedir bu döküman ise TS 3491 EN 60079-10 PATLAYICI GAZ ORTAMLARINDA KULLANILANELEKTRİKLİ CİHAZLAR – BÖLÜM 10: TEHLİKELİ
BÖLGELERİN SINIFLANDIRILMASI standardına göre yapılmaktadır bu standart ve yönetmelik iyice irdelenirse sizlere birçok konuda yarar sağlar diye düşünüyorum.

Herkese kazasız günler dilerim.
Ahmet Çiçek
İş güv. Uzmn - malzeme bil. ve müh.
 
Kazan dairesi, jeneratör odası, mutfak, otoparklar ve tahıl depolarında duman kontrolü
MADDE 88-
(5) Doğalgaz, LPG veya tehlikeli maddeler ile çalışılan yerlerde fanların ve havalandırma motorlarının patlama ve kıvılcım güvenlikli (ex-proof) olması gerekir. Kablo ve pano tesisatlarının da kıvılcım güvenlikli olması şarttır.


Doğal gazla ÇALIŞILAN yerlerde

1- Doğal gaz üreten depolayan sevk eden satan işi doğal gaz olan "Doğalgaz, LPG veya tehlikeli maddeler ile çalışılan yerler"

2- Doğal gaz kullanarak demir plastik vs. üreten işi doğal gaz olmayan "Doğalgaz, LPG veya tehlikeli maddeler ile çalışılan yerler"

3- Doğal gaz kullanan Kazan dairesi, mutfak gibi "Doğal gaz, LPG veya tehlikeli maddeler ile çalışılan yerler " Bir arıza olduğunda evlerdeki kombi nedeni ile orada da doğal gazla çalışılıyor
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,759
Kullanıcılar
449,976
Son üye
ARALSAN

Yeni konular

Geri
Üst