Dişçi CNC Makinaları

canerten

Paylaşımcı üye
Katılım
23 Ocak 2016
Mesajlar
1,526
Puanları
106
Bu aralar dişçi ile başım dertte olunca biraz araştırma yaptım meraktan. Haliyle bizdeki dişçilerin çoğu halen el yordamıyla iş becermeye çalışıp dünyanın gerisinde kalıyor. Araştırma yaparken aşağıdaki video ile karşılaştım. Video'daki isme dikkat! Aranan adamı buldum:)


Şaka bir yana gerçekten roland güzel bir makina yapmış. Ticari olarak ben CNC yapar satarım diyenler normal sanayiye CNC yapacaklarına bu tarz minik ama compact bir diş cnc'si üzerinde çalışırlarsa ben ce daha mantıklı olur. Hem pazarı da daha müsait. Fiyatları kullanılacak malzeme ve boyuta göre gayet karlı oluyor..

Aslında burada 5 kişi toplansa aynı temizlikte makineyi çok rahat yapılır gibi geliyor. Akıl vermek gibi olmasın gönlümden böyle bir işe uğraşmak geçiyor. Fazla para da gitmez bu makinaya..

Yazılım kısmında Exocad diye bir yazılım kullanıyorlar. ExoCAM diye içinde kendi CAM aracı var. Ve baya baya iyi bir program. Bununla uyumlu yapılması gerekli tabi... Gerçi yine g-code standarttır. Bi şekilde yazılım firmasıyla iletişim kurulup post-processor yapılır.

Bu konularda bilgisi olan varsa bu başlıkta tartışabiliriz diye düşündüm.

Şu da yukarıda CNC'nin yeni modeliymiş.

24.000 dolarmış. Bizim için X 3.6 olduğundan iyi para. Ama orada 20'bine filan tekabül ettiğinden bütün firmalar buna geçmiştir herhalde..
 
arduino ile yapılmazmı bu :) 1000$ a malederiz 24000 e satarız
(geçenlerde bir konuda geçmişti bizim milletin girişimcilik örneği )
 
Arduino olmaz elbet. Ama için akz gibi bir şey olduğu gerçek. İyi malzemelerle aynı maliyete yapılır. Dolayısıyla aynı argede yapılır. Ucuza satmaya gerek yok. Aynı fiyattan satılabilir. Çünkü diş dedim mi herkes parayı dökülür. Ki SERVİS dene bir şey de gerekli olduğundan bu tarz firmaların servisleri çok sorunlu olduğundan nasıl BEKO,arçelik sırf servis sebebiyle tercih ediliyorsa bu da edilebilir.

Hepsi birbirine bağlı yani. Kıytırık internet sitesine esnaf işi gibi 4.000 TL vermeyen iş adamı, sorun dişi oldum mu sadece 5 dişi için 20.000 lirayı gözden çıkarır. Çünkü o ağrı çekilmez. Haliyle dişçi hakkını kazanır. Yatırım yapabilir hale gelir. Haliyle iyi makinalar alır. İyi makinalar arar. Yurtdışından getirmek vergiler vs derken X2 olur her zaman. Benzer kalite yapılsa ve sunulsa neden satılmasın.

En azından mdf, aluminyum işleyecek cnc satmak yerine henüz pazarı dolmamış olan bu tarz makinalar için uğraşmak daha mantıklı olabilir.

Verdiğim fiyat örneği oradan adamlar için bu tarz ürünlere sahip olmanın gerçekten ucuz olduğunu anlatmak için. Yani bir dişçi orada çok rahat 24K sayar bu makiya . Alım gücü yüksekliğinden.

1000$ a mal etmeyeceksin. Adam ne kadara mal ettiyse sen de o fiyata mal edeceksin veya daha fazlasına. Zaten malzemeleri onlardan aldığından daha ucuza mal etme şansın yok. Aynı şey diğer tüm ürünler için geçerli. Bugün piyasa da bir tane yerli malı matkap, vida sıkıcı, dekopaj, sprial yok. Sebebi ucuza mal edeceğini düşünüp, ucuza satacağını düşünüp kalitesiz yapıp üretmek mi? Yoksa aynı kalite de üretebileceğini, belki daha fazla maliyetle yapıp daha pahalı satış fiyatı olacağını düşünemeyip üretmemek mi?

Yoksa hiç üretmemek mi?

Bir örnek var aslında bu konuda. İzeltaş... Kalite olarak fena değil. Yaptığı ürünler hırdavat vs. Fiyatları yüksek. Ucuza mal edip ucuza satmıyor. Kaliteli yapıyor neyse kalite fiyatı o fiyatta satıyor. Bir hayli de yüksek fiyatları.. Şahsen 1 pensesi dışında elimde ürün yok. Ama o da gerçekten iyi denilebilecek bir pense.. Fiyatı mı? en pahalısıydı..
 
arduino ile yapılmazmı bu :) 1000$ a malederiz 24000 e satarız
(geçenlerde bir konuda geçmişti bizim milletin girişimcilik örneği )
Yine paraya para demedik hatta tam ortasına cuk diye k....duk[emoji6][emoji6][emoji14]
 

Cnc ler her mesleğe girdi hatta dönerciye bile :D
 
Aseyurt un dediği doğru.. Bir ürün için cad cam uygulaması veya çözüm bulunması gerçekten güç.. Eksen kontrolü bir sekilde yapılabilmekte işin özü ona göre programın yapılması...
 
Programı dediğimiz gibi zahmetli. O da dediğim gibi exocad ve exocam. Onun dışın mach3 gibi detaylı bir programı yok. Dosyalarından rica edip istedim. Sorduğum kişi normal g-code işte dedi. Dosya gönderirse ekleyeceğim.
 
iş maliyet boyutuysa zaten 1000$ makine , 5000$ yazılım olunca iş orada bozuluyor.
Universal bir yazılım kullan desen de pek kimse yanaşmaz. daha çok işe yönelik spesifik yazılım/donanım tercih sebebi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,687
Kullanıcılar
449,955
Son üye
seggzsy

Yeni konular

Geri
Üst