Dengesiz yük, bağımsız topraklama. Nötr-Toprk gerilimi 2.6V düşürmem gerekli?

akrostan

Üye
Katılım
29 Eki 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba,

Yeni çalışmaya başladığım bir işletmede. 6 ay önce trilyon para harcanarak yapılmış laboratuvarda notr-toprak 2.6V gösteriyor. Cihazların servisi çok diyor garanti kapsamı dışında diyor.

200KVA lık bir transformatör şebekemi besliyor ve yüklerimde bir hayli dengesiz. marangozhane, atölye vs gibi yuklerim var. aynı trafodan 300 metre uzaklıktaki laboratuvar UPS ten besleniyor. UPS girişi Notr-Toprak gerilimim 30 40V arası değiştiği için sadece lab için ayrı bir topraklama yapıldı ve UPS çıkışı toprak boşta kalmak suretiyle labın topraklaması ayrıca yapılarak levha, bakır kazık gm tozu ne varsa kullanılarak 0V civarına çekildi. ancak bu notr-tprak gerilimi geçen haftadan beri 2.6V civarı. Dalgalanma mı yoksa devam eden bir değişiklik olup olmadığını kontrol ediyorum şu an için 2.6-3V arası geizyor. Atölyede çlışan makineden dolayı diyen var mesela. Dengesizliğin olumsuz etkisinden dolayı notr hattım da topraklı. Şöntlemenin bu problemi körükleyici bir etkisi var m?

Çözüm önerileriniz nelerdir? Notrün topraklamasını revize etmek? veya notr hattı kesidini arttırmak? Yeni bir trafo ile yalnızca labı beslemeyi bile düşündüm ama para kopartmak lazım. UPS prizine notr-toprak arası kondansatör bağlamak ne kadar gerçekçi bir çözüm olur?

Teşkkürler şimdiden
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama direncini ölçtünüz mü? Yüksek topraklama direnci dokunma gerilimin yükselmesinde büyük bir etkendir.
 
topraklama direncini bilmiyorum ama topraklamanın kralı yapılmış yalnızca lab için. kepçe ile çıukur kazılmış bakır levha, bakır kazık, gem tozu hepsi kullanılmış. sanırım notr-toprak gerilimi değişkenlik gösteriyor.
 
bir çözüm önerisi olan var yok mu?? upp
 
nötr hattının kesitini arttırarak yenileyin,izolasyon trafosu kullanın,cihazlar için ayrı topraklama yapın.
 
nötür düzeneğini baştan aşağı yeniden nizami şekilde yenilemelisiniz . çok önemli.
 
200 metre kadar havai hat var işletme içinde nötr iletkeni faz ile aynı kesitte yükler dağıtıldıkça kesitler de düşürülmüş haliyle. en son 80 metre kadar yeraltı kablosu ile laba hat çekilmiş onun kesidini inceleyemedim henüz.
Bir de şöyle bir şey var trafo ve pano dan sonra hat iki kola ayrılmış. bir kol mekanik atölye tavuk çiftliği, yemekhane,marangozhaneyi beslerken; diğer kol idari bina ofis, sera, sera sulama pompaları, soğuk hava deposu, tahıl randıman makineleri ve en son hat sonunda laboratuar var.
Dün gidip ölçtüm akşam 5 gibi 7V çıkıyor 4 e düşüyor geziyor sürekli.
Notr hattı mı sağlıksız dersiniz arkadaşlar?
 
bir de söyle bir durum var. Ups çıkışı toprak ucu panoda boşta duruyor, cihazlara ayrı koruma topraklaması yapıldı. Nötr-toprak gerilimim 3-4V arası değişirken boşta olan toprak ile nötr arası 0.1V lakin bu değer bazen 30 40V a çıkıyor bunu anlamış değilim. Bazen süper bazen felaket. Bu nasıl mümkün olabiliyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,722
Kullanıcılar
449,959
Son üye
çor-man

Yeni konular

Geri
Üst