12v dc bir motoru kumandadan ileri ve geri hareket ettirmek için nasıl bir rf alıcılı röle almalıyım ?
A tuşuna basınca ileri . B tuşuna basınca geri gelmesi gibi
konuya emek veren arkadaşlar, sizlere bir deneyim paylaşayım. 4 kanal röleli bir kumandam var. daha önce bir türlü tek beslemeden becerememiştim, gerçi motorlar 3-6 volt arası olunca gayet normal geliyor değil mi? ( A motor ileri-geri, B motor ileri-geri 2x2 = 4 röle) haydi gıcıklık olsun 24 v motor 12 v çalışır dedim bir türlü beceremedim, ayrı beslediğimde oluyor ama tek kaynaktan besleyince beceremiyordum. azzıcık kablo kasaplığı yaptım ve bingo. tek kaynak A ileri B geri çalıştırdım. aferin bana.
güzel insan, uçlarında pirinç dişli olanlar 18 volt olması lazım ve iyi amper çekerler. 12 volt adaptörle değil, batarya gurubu veya 7 amperlik akü ile deneyiniz. 20-30 amperlik smps adaptör ile verimli şekilde çalıştırabilirsiniz. 12 voltta çalışırlar ama düşük devirde ve torkta kalırlar. ucu plastikli olan motoru tanımıyorum. ama sanırım o da öyle gibi.Merhaba . Aslında tam olarak bende böyle birşey yapmam gerekir. 2 tane motoru ileri geri hareket ettireceğim fakat motorların kaç volt olduğunu bilmiyorum. 12v 1amper adaptörle çalıştırdım motor 1 saniye döüp 1 saniye duruyor. Sürekli olarak hep bu şekilde dönüyor. 5v adaptörle denedim motor dönmüyor. Röleyi ona göre kaç volt alacağımı anlayamadım. Motorlar şu şekilde
18 volt ile denedim onda da aynısı . yarım saniye dönüyor sonra duruyor yarım saniye dönüyor sonra duruyor. Başka bir 12 volt adaptör ile denedim onda normal çalıştı. Elimde 7 tane daha 12v adaptör var. Sadece içinden 1 tanesinde normal çalışıyor. diğer 6 tanesinde dediğim gibi çalışıyor. Bu problemin sebebi nedir ? Multimetre ile ölçtüm tüm adaptörler sağlamgüzel insan, uçlarında pirinç dişli olanlar 18 volt olması lazım ve iyi amper çekerler. 12 volt adaptörle değil, batarya gurubu veya 7 amperlik akü ile deneyiniz. 20-30 amperlik smps adaptör ile verimli şekilde çalıştırabilirsiniz. 12 voltta çalışırlar ama düşük devirde ve torkta kalırlar. ucu plastikli olan motoru tanımıyorum. ama sanırım o da öyle gibi.
bir de dc motorları ayarlı güç kaynağı ile çalıştırırsanız, çektiği amperi görürsünüz. voltaj ayarını yükseltirken çalıştığı en düşük amper motorun çalışma voltajını gösterir. (genelde doğrudur) datasheet olmadan kesin bir şey söylemek doğru olmaz.
adaptörle motor çalıştırmak oldukça zor bir olay, smps adaptörler/beslemeler/trafo (ne dersen de) demeraj akımını kaldıramaz. dc motorlar ilk kalkışta çok yüksen amper çekerler. adaptörlerinizi görmeden şu veya bu diyemeyiz. ben kendi payıma dc motorlarımı güç kaynağı veya adaptörle çalıştırmam. ilk önce18 volt ile denedim onda da aynısı . yarım saniye dönüyor sonra duruyor yarım saniye dönüyor sonra duruyor. Başka bir 12 volt adaptör ile denedim onda normal çalıştı. Elimde 7 tane daha 12v adaptör var. Sadece içinden 1 tanesinde normal çalışıyor. diğer 6 tanesinde dediğim gibi çalışıyor. Bu problemin sebebi nedir ? Multi metre ile ölçtüm tüm adaptörler sağlam
7 volt başka bir adaptör buldum onunla da çalışıyor. Röle konusunda emin olmadım 5v mu yoksa 12v mu röle alacacağım hakkkındaadaptörle motor çalıştırmak oldukça zor bir olay, smps adaptörler/beslemeler/trafo (ne dersen de) demeraj akımını kaldıramaz. dc motorlar ilk kalkışta çok yüksen amper çekerler. adaptörlerinizi görmeden şu veya bu diyemeyiz. ben kendi payıma dc motorlarımı güç kaynağı veya adaptörle çalıştırmam. ilk önce
1 tane 18650 pille başlarım sonra yavaş yavaş pil sayısını arttırırım. bu arada, pensampermetre ile amperini ölçerim. bu arada çok az çeken 24 volt motorum da var watt gücü zayıf olduğu için ayarlı güç kaynağı ile çalıştırabiliyorum. 3-6 volt arası çalışan küçücük motor 1 amper çekiyor ve voltaj 3 volta iniyor. 24 volt olan motor 24 voltta 0,010 amper çekiyor. motorlar arasındaki farkı görmen için resim paylaşıyorum.