dc kaynak bir soru

batmnli

Üye
Katılım
9 Tem 2008
Mesajlar
157
Puanları
1
Yaş
39
selamlar değerli arkadaşlarım sizlere bir sorum olacaktı
ben pano atolyesınde staj yaparken 24 v 40 A DC kaynaklar goruyordum ve bu DC kaynakların çok pahalı olduğu soylenyordu
sorum şu DC kaynak dediğimiz elektronıkten bildiğimiz 4 tane diyot kondansator ve trafo kullanılarak oluşturulan bir ürün değil mi acaba bu kaynağı bu kadar pahalı yapan nedir
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
1 - sadece kondansator ve diyotlar yetersizdir
2 - regulasyon yapmaniz gerekir , yani cikis voltası mesela 23 voltsa stabil olması gerekir bunun icinde regulasyon entegreleri vardir
3 - giris ve cıkıs filitreleri olması gerekir , hem harmonik hemde parazitler acısından bu onemli

aklıma gelen simdilik bu kadar
 
teşekkurler peki bu dediğiniz şeylerın olması pahalı bir şey midiir?
 
Dc kaynaklar geniş bir alan. Resonans çeviriciler, buck, boost, cuk vs. bir sürü çevirici var. Örneğin regülasyon entegresi diye bilinen çeviriciler aslında buck, boost çeviriciler ve türevleridir. Bir güneş pilini düşünün, ışık şiddetine göre çıkış gerilimi değiştiği için güneş pili ile yük arasına konan devre geribeslemeli olarak kontrol edilir. Yani giriş gerilimi 5 ya da 10 volt olsa çıkış gerilimi sabit kılacak bir sistem.

Ya da yüksek frekanslarda anahtarlama yapılarak çok küçük boyutlu trafolar kullanılarak tasarlanan devreler var. Aynı devreyi trafo+köprü diyot+regülasyon sistemi ile yaptığınızda hem daha çok yer kaplar hem daha ağırdır.

Maliyet konusuna gelince, işin içine kontrol, mikroişlemci, güç elektroniği bilgilerini de katarsanız bu işin o kadar basit olmadığını görürsünüz. Dolayısı ile bilgi paradır. Yani 4 diyot bir kondansatörle bitmiyor iş.
 
anladım çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
 
gerilimi düşürüp, regülasyonuda yaparlar. eğer bir firma, devresini seri üretim şekline getirmişse, bunun firmaya çok büyük bir maliyeti olmaz ama onlarda bir yerden ekmek yiyecek :D biraz pahalıya satabilirler.
 
muhendislikte urun gelistiriken bir imalat giderleri birde NRE(non-recurring engineering, tekrarlanmayan muhendislik giderleri vardir.) piyasada 100 tlye aldiginiz bir telefonu gelistirmek icin bir suru muhendis en az 18 ay calisir. (yazilim, donanim, sinyallesme, rf , mekanik, ergonomi vs) dolayisi ile urun 100tlye satilir ama o urunu gelistirmek ornegin 50 milyon tlye mal olur. eger o telefondan yuzbin, hatta milyonlarca satilmazsa firma kar edemez kapanir (teknik, kullanis, ozellikler, ergonomi, pazarlama hatalari vb yuzunden)

o yuzden sadece BOM fiyatina bakip herifler nasilda kar ediyor diyen, hayatinda bir urunu gelistirip, ondan en az bin tane bile satamamis amatorlerdir.

yani pahali satilan bir urunden evinde bir tane yapmak baska seydir, o urunle pazarda rekabet edecek sekilde binlerle uretim satip destek vermek baska birseydir.
 
40A i sorunsuz bir şekilde çekmek zaten para eder kanımca ısınmadan.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,381
Mesajlar
917,140
Kullanıcılar
450,262
Son üye
EminFurkan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst