dc-dc convertör

erenbaba33

Üye
Katılım
2 Kas 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar benim şu anda yapmak istediğim devre 5 voltu 200 volta yükseltmek yani bir dc-dc convertör yapmak. Bu konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olabilirlerse çok sevinirim şimdiden teşekkr ederim :eek:
 
Şu an tam da öyle bir devrenin snubber ı ile ilgileniyorum. Yükselticiyi kendim tasarladım.
Tam olarak ne istediğini söylersen yardımcı olurum.
 
Bugün ödev aldım hoca dedi ki mesela 5 voltu 200 volta çevirebilen bi dc dc converter yapcaksın dedi hiç trafoya sargıya ihtiyacında yok kolay dedi belki bi ufak sarım yapabilirsin gerek olursa dedi bende tamam dedim sizlere sormaya karar verdim :) tam olarak neyi bilirsen bana yardımcı olabilirsin sende onu söylersen bende sana elimden geldiği kadar bilgi vermeye çalışırım :) şimdiden teşekkr ederim.
 
Öncelikle hocanın dediğinden başlayalım. Bu devrede trafo yok. Bahsettiği sarım da bobin oluyor. Çıkış yüküne paralel bir kondansatörümüz oluyor. Kondansatörün önünde bir diyot. Anahtarlama elemanı olarak mosfet,gto veya igbt. Bir de bobin ile mesela 5V kaynak. Mosfetin tetikleme sürelerini değiştirerek çıkışta alacağımız gerilim ile oynayabiliyoruz. Anahtarlama elemanı iletimde iken yükü sadece kondansatör besliyor. Aynı anda da bobin enerji depoluyor. Anahtar kesime gidince yükü hem bobin hem kayna besliyor. Böylee gerilim yükseliyor. Yüksek frekansta açma kapama yapıyoruz. Bir de mosfeti korumak için snubber devremiz oluyor ki ben burada uğraşıyorum şu an. Yaptığım devrede pic kullandım. Pic e çıkışta kaç volt istediğimi söylüyorum o da ona göre tetikleme üretip çıkışta bana istediğim gerilimi veriyor. Şimdi sıra sende, sor bakalım :)
 
mükemmelsin ama o pic biraz kafamı karıştırdı onunla uğraşacak bi donanımım yok ayrıca senden devreyi flnda hazır isticem :( çnkü yeterli zamanım ve bilgim yok kusura bakmazsan paylaşabilirmisin :)
 
Şu snubber kısmını da tamamlayım paylaşırım. Hatta sen de o kısımla ilgil bulabildiklerin varsa yollarsan daha kolay olur. Freknası belirleyen faktörler; devre elemanlarının değerlerini belirleyen faktörler nelerdir gibi konularda bilgi gerekli.
 
özelden mesaj attım konu hakkında almadın sanırım bi link vermiştim snubber hakkında güzel bilgiler var. ödevimi yapmak için yardımlarını bekliyorum çok önemli benim için. bu ödev
 

Forum istatistikleri

Konular
128,214
Mesajlar
915,865
Kullanıcılar
449,995
Son üye
osmanguney15

Yeni konular

Geri
Üst