DC Ampermetre Kalibrasyona Gider mi?

telemcii

Üye
Katılım
10 Şub 2009
Mesajlar
443
Puanları
6
Konum
ANkaRA
Merhabalar galvano teknik ile krom ve nikel kaplama yapan bir bölümüz var.burdaki sistemde d c ampermetreler var ve uzun süredir kullanılıyor.220v a.c input giriş dc:1500 amp bu konuda bilgisi olan arkadaşlar acaba bana yardımcı olabilirlermi ...teşekkür ederim..yardımlarınız için
 
analog ampermetreleri dijitallemi değiştirmek istiyorsun dijitale cevirebilirsin
 
hayır digital dc ampermetreler kalibrasyona gidermi onu soruyorum
 
Bir ürün imalatında veya hizmet sunumunda işin kalitesine, miktarına (ağırlık, uzunluk, hacim,güç), süresine, fiyatına,... etki eden değerleri ölçmede kullanılan tüm cihazların kalibrasyonlarının önceden belirlenmiş süreler ve sayılar sonunda yapılması gereklidir. Bu bazen kalite belgesi gibi belgelerin alınabilmesi için, bazen size iş verecek veya mal alacak müşterilerin onayları için aranan en önemli kriterler arasındadır. Hiç biri olmasa bile sizin hatalı üretiminiz / hizmetinizi önleyerek zarar / hata olmasını önler.

Eğer yukarıda bir bölümünü anlatmaya çalıştıklarıma etkisi olmayan sadece fikir vermek için kullanılan bir cihaz ise "kalibrasyona gerek yoktur" etiketi yapıştırılmalı, diğer durumlarda ( arızalanıp tamir edilmiş olanlar dahil) bir sonraki kalibrasyon tarihini bildiren kalibrasyon etiketi yapıştırılmalıdır. Bir cihaz 10 yılda bir kalibrasyon kontrolu yapılabilirken (su, elektrik, doğalgaz sayaçları gibi) hergün veya her ölçüm sonunda kalibrasyona girmesi gereken cihazlarda vardır.

İlk anda masraf yada gereksiz bir iş gibi görünmesine rağmen aslında çok önemli bir ayrıntıdır. Hem ürün güvenliği açısından hemde ürünü üreten yada kullanan canlıların güvenlikleri açısından.
 
dostum türkiyede türkak bu işlerle meşgul ouyor. her firmaya bu kalibrasyon işlemlerini yaptıramazsın. türkak tarafından onaylı ve labaratuvarında gerekli malzemelerin olması gerekiyor. bazı cihazlar için yerinde kalibrasyon yapıyorlar örneğin sıcaklık, tartı v.b.
türkak'a sorup burada cevabını yayınlarsan faydalı olur.

TURK AKREDİTASYON KURUMU
 
hayır digital dc ampermetreler kalibrasyona gidermi onu soruyorum

Tabi ki gider. Hatta kurumsal firmalarda iso sertifikası ile çalışan işletmelerde bu zorunlu tutulmuştur. Örneğin benim çalıştığım fabrikalarda tüm dijital multimetreler yılda bir kez kalibrasyon sertifikası almış yani kalibrasyon yapma yetkisi olan firmalara bu işlem için gönderilir. bu firmalar da farklı manuel yöntemlerle kalibre ettikleri ve sertifika aldıkları dijital cihazları kullanarak senin göndermiş olduğun cihazları kalibre ederler. denetlemelerde kalibrasyon formları ve kalibrasyon etiketleri incelenir. aslında mecbur tutulmasa bile bu işlemin yapılması cihaz kullanıcısının can güvenliği açısından bile çok iyi. neticede sizin dijital multimetreniz orada 30VAC gösterirken sizin oraya elle dokunmanız söz konusu ancak düşünsenize kalibrasyonu bozuk olduğu için orada gerçekte 220VAC olduğunu?
 
Kalibrasyon dememek lazım. Bazı cihazlar kalibre edilmez. Ama kontrole gitmesi lazım. Belli hata payıyla doğru ölçüyorsa kullanılabilir belgesini alır, yoksa yenisi ile değiştirmen gerekecektir.
 
Memleketimizde ampermetreler değil,elimizdeki mültimetreler bile kalibrasyona gider?????.Gidenlerin bir kısmı bozuk olarak gelebilir.Başımıza geldiği için yazıyorum.Mültimetrenin ölçeceği gerilim veya akım az düşük veya yüksek olsa ne olabilir bir işyerinde,veya fabrikada.Hassas ölçmeler için hassas ölçme aletleri temin etmek zor bir iş değildir diye düşünüyorum.Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst