Dairelere gelen topraklama kablosu sayaçtan gelen kablolarla beraber taşınabilir mi?

Evet arkadaşlar burası tükiye denetim ve kontrol mekanizmalarının gerekli kontrolları yapmadan işletmelere enerji vermesi işi bilmeyen insanların piyasada çalışabilmelerine olanak sağlamaktadır.Ve yaptıkları tesisatlarla insanların mal ve can güvenliğini hiçe sayarak para kazanmalarına dolayısıyla işini dogru yapan insanların da uçuk fiyat farklarından dolayı iş yapamamalırana neden olmaktadır.Dün bir daireye arıza tespiti için gittiğimde (müstakil Villa) üzeri bakır boyası gibi bişeyle boyanmış bildiğimiz demir den imal edilmiş topraklama çubuğuyla tanıştım. Ve daha sonra araştirdım piyasada 5 tl civarında bir fiyatla satılmakta. Bundan daireye gelen kablonun kesiti 1.5mm daire içinde sigorta kutusunda nötr le birleştirilmiş ordan sonraki hatlarda iki kablo (faz nötür al götür) prizlerin içinde nötr toprak köprüsü. k.a.k kullanılmamış bütün sigortalar flaş marka 40 amper Şimdi müşteriye anlatmak için akla karayı seçiyorum verdiğim fiyatının yarısından azına komple tesisatı yaptıdığını söylüyo. Biri bana doğru olan ne söylesinde onu yapalım bune ya bırakacam bu mesleğiiiiiiiii.
:)Su tesisatçısı olcam.Plastik boru ısıt ısıt döşe :)
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
...üzeri bakır boyası gibi bişeyle boyanmış bildiğimiz demir den imal edilmiş topraklama çubuğuyla tanıştım. Ve daha sonra araştirdım piyasada 5 tl civarında bir fiyatla satılmakta. ...

20 mikron (0,02 milimetre) bakır kaplama topraklama çubuğudur o işte...
 
topraklama için kullanılan malzeme kesinlikle sıcak daldırma galvanizli (hot galvanized) olmalıdır. soğuk galvaniz malzemeler kısa sürede çürümeye başlıyor. galiba resimdeki de soğuk galvanizli.... maalesef sıcak galvaniz deyip soğuk galvanizle piyasada iş yapan çok kişi var... adam topraklamayı yapıyor ölçüyor 2 ohm. 1-2 yıl sonra çürüme başlıyor, iletkenler kopuyor topraklama direnci 5-6 ohma çıkıyor....
 
Beş katlı ikişer daireden oluşan toplam 10 daireli bir binanın tesisatı yapılırken dairelere gelen topraklama kablosu saatten gelen kabloların geçtiği borudan geçse problem olurmu.
ikinci olarak bütün dairelerin topraklama kabloları panoda birlrştirilip dışarıya bir kabloyla çıkarılıp topraklansa problem olurmu
Ben her daireye gelen topraklama kablosunu ayrı bir borudan(faz ve nötrün geçtiği borudan deil) bağımsıs olarak çekiyorum ve her daireye bir topraklama çubuğu bağlıyorum. Biraz maliyetli oluyor da.
İlk yazdığım şekilde yaparsam problem olurmu olursa ne gibi kısacası k.a.k normal çalışır mı.

Aynı borudan geçmesinde hiçbir sıkıntı yoktur. Bir dairedeki kaçak Diğer daireyi etkilemez. Kaçak akım rölesi kullanırsan yaptığın toprak tesisatının sıfırlanmasını engellersin. Nötr toprak arası gerilimi ortalama 1,5v bulana kadar çubuk veya levha kullan.
 
müşteriler, 3-4 prizlik yerlerede hayat koruma rölesi taktırmıyorlar, para gitmesin diye ama elektriğie de 10 prizde birden olan kaçak yüzünden çarpılmıyoruz ki illa bir besleme noktasındaki kaçaktan çarpılıyoruz. elektrik tesisatının olduğu her yerde kaçak akım röleleri bulundurulmalı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,229
Mesajlar
915,991
Kullanıcılar
450,025
Son üye
sedef12

Yeni konular

Geri
Üst