Daire Icin Gunes Panelleri

jus7ic3

Üye
Katılım
3 Tem 2012
Mesajlar
43
Puanları
1
Yaş
33
Merhabalar,

Antalya`da bir apartmanda dairem var. Yil ortalamasi guneslenme suresi yüksek olan bir il bildiğniz gibi. Evimin çatısına veya balkona en azından evimin armatürlerine yetecek güneş panelleri tesisatı yaptırmak istiyorum. Bunun için yapmam gereken süreç nedir ? Öneriniz nedir ? Invertor den cikan enerji kablosunu direk daire sayac panosuna mi baglamam gerekiyor. Direk armaturleri besleyen sigortaya baglayamazmiyim ?

Bu konuda yardimlarinizi bekliyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhabalar,

Öncelikle kapasitenizi belirlemenizgerekiyor. Aydınlatmaiçin günlük watt olarak harcamanızı çıkaracaksınız. Ayrıca bu sistemin güneş olmadığı süreçte sizi kaç gün idare etmesi gerektiğinide hesaba katmanızı öneririm. Bunların hepsi kapasitenizi arttıran etmenlerdir.

İkinci olarak bu kapasiteyi karşılayacak solar sistemin hesabı yapılacak.

üçüncüsü malzeme temini montaj ve devreye alma kısmıdır.

İnverterden çıkan kabloyu şahsi fikrimi sorarsanız 1 - 0 - 2 pako şaltere girmenizi öneririm. 1 konumuna şebekeyi 2 konumunada solar sistemi bağlarsınız herhangi birinde arıza olduğundadiğer sisteme geçiş sağlarsınız ayrıca Şebeke ile solar sistemin çıkışlarının çakışmasına engel olmuş olursunuz.

Aslında tavsiye isterseniz şunu öneririm. Tabi bu biraz daha zahmetli iştir. Üretilip depolanan enerjiyi armatürlerinizde 12voltolarak kullanmanız verimi arttırır kayıplarınızıazaltır. Ancakbu önerimde evinizdeki220 voltluk tesisatı kullanmanızda sıkıntı çıkartır. Ya tamamen 12 volta geçmeniz gerekir yada ikinci bir 12 volt tesisatı çekmeyi gerektirir.

Bu arada Antalyadan selamlar. :D :D
 
Merhaba.Sn. Serkan_48; Sizin de açıkça belittiğiniz gibi 12/24 voltluk dc elektrik sistemleri tekne (marina,karavanlarda ) elektrik şebekesi hiç olmayan dağ evlerinde belki çok ideal olabilir,çünkü 12/24 volt dc. ile direk çalışan tasarruf ampülleri,buzdolapları,lcd tv,dvd,müzik (medya) sistemleri de vardır,sizin de çok iyi bildiğiniz gibi.Ama bireysel olarak sıradan evlerde de bu dönüşüm tesisatta yapılacak bazı küçük değişiklilerle (Elektriği fazla üreterek şebekeye verip satmayacaksanız sayaca da aslında pek gerek kalmaz) yine yapılabilir. Karavan tipi arabayla çekilen evlerde kullanılan her çeşit elektrikli cihazın, 12/24 volt dc. ile tam olarak kullanılması da ayrıca düşünülmüş ve tüm karavanlara bu dc.sistemleri çok başarılı olarak da uygulanabilmiştir.

Antalya’da hava daha sıcaktır mutlaka,Kayseri’de +4 santigrad derece,yani no-frosttaki yiyecek bölmesiyle ayni gibi :) Kolay gelsin.Saygılarımla..
 
Biz 20 derecelerin üzerilerine çıkmaya başladık gün içinde şu an 19 derecelerde.

Sistem tercihe göre değişir.Dc kullanım AC kullanım ihtiyaca göre şekillenecektir.

Unutulmaması gereken aslında bu zor şartlarda ve düşük verimle üretilen enerjinin çok kayba uğratılmadan kullanılmasıdır. Her çevrim verim kaybına yol açacaktır.

1- Işık enerjisi elektrik enerjisine dönüşüm ( panelde %15 verim civarında )
2- Elektrik enerjisi solar şarj aletinde voltaj dönüşümüne uğrar ( kayıp )
3- Elektrik enerjisi aküde depolanır kimyasal enerjiye dönüşür ( kayıp )
4- Aküde depolanan kimyasal enerji tekrar invertere ulaşır 220 volta dönüşür ( kayıp )

elektrik iletim hatları ve birleşim noktaları iyi olmalı. Armatürlerimiz daha verimli armatür olmalı v.s. v.s.

Saygılar bol güneşler.
 
Merhaba.Çok haklısınız,sistemler arası dönüşümlerde çok fazla kayıplar oluşuyor gerçekten.Dc. akımlı tesisatlara önemli bir noktayı eklemeyi unutmuştum.Kısa ve dar mekanlarda bu tesisatla uygun seçilen kablo kesitiyle dc.yi taşırken hiç bir problem olmayacaktır,hiç şüphesiz.Ama çok geniş ve odaları birbirine çok uzak olan,aşırı büyük mekanlarda 12/24 volt dc. belirli (Normal seçilmiş) kablo kesitleriyle taşırken bile voltaj düşümleri kaçınılmaz olarak artabilecektir,(Voltaj düşümleri direk bir enerji kaybı olarak kabul edilmelidir) bu kesiti voltaj düşümü olmadan taşıyabilmek için abartılı kesitleri kullanmak veya aşırı büyük mekanlarda bu dc. sistemleri parça parça (Birbirinden bağımsız olan paneller,aküler guplandırılması gibi) şeklinde bölerek kullanmak zorunluluğu da olabilecektir.

Hava yönünden bayağı da şanslıymışsınız :) ama turistik bir bölge için (Bu seneki Rusya ile olan uçak krizi yüzünden Rus turist akımı biraz etkilenmiş olmalıdır) havaların bu mevsimde gelen dış ve iç turistleri de tam olarak düşünürsek eğer biraz sıcak olması çok güzeldir.:) Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
merhaba arkadaşlar. istanbul için elimde 220v 60w ile çalışan bır led armatür var. bu armatüre göre sistem gereksinimleri ve gerekli devre elemanlarının seçiminde yardımçı olabilirmisiniz.
bu sistemi bahçe aydınlatması için kullanaçagım.
hesaplamaları yapamadım. yardımcı olursanız sevınırım arkadaslar.
 
Merhaba.Koç-Taş'da bahçe düzenlemesi kısmında toprağa çakılan bu amaçla üretilmiş özel plastik kazıklar (Üstünde solar hücresi,şarjlı pili ve led armatürü tümüyle kendi içinde kompakt) vardır.Yerinizde olsam (1 tane 60 watt. led armatür için hesap yerine) bunları direk satın alırdım.

Ancak bunu hesap ile yapmak isterseniz de; ttp://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/güneş-paneli-ile-şerit-led-yakmak.91233/ linkini inceleyin.Şerit led yerine led armatürünü bu projede tam göz önüne almış olacaksınız,tek farkı budur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
merhaba hocam. önçelikle verdıgınız bılgı ıcın tesekkurler. acıkcası benım odev var ve elımde de 60w lık bır led armatur var. ıstanbul sartlarında gunduz sarj edıp gece aydınlatma yapacagım. koctaş dakı hazır devre dedıgınız benım problemimi cözmez :)
dedıgınız sekılde yapmaya calısayım sıze donerım anlamadıgım yer olursa.
ilginiz için tekrar teşekkurler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst