cosinüs fi metre

Katılım
5 May 2008
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
cosinüs fi metre ne işe yarar
 
merhaba sn. mehmet sarıbaş ;
Cosinüs fi metre sistemimizdeki yükün,ne derece endüktif,omik yada kapasitif oldugunu bilmemize yarayan bir ölçü aletidir.
Örnegin,omik alıcılar bünyesinde rezistans barındıran alıcılardır,endüktif alıcılar,bobin ve nüve barındıran,kapasitif alıcılar ise kapasitör barındıran elemanlardır.
Endüktif alıcılarda akım tatbik edilen gerilimden fi açısı kadar geridedir.kapasitif alıcılarda ise tam tersidir.Cosinüs fi metrenin amacı ise bize buradaki faz açısını belirterek çekilen yükün çeşidini belirtmektir.
Saygılarımla...
 
Kompanzasyon sistemleri, elektrik şebekelerinde hayati rol oynar.Yükün şebekeden çektiği indüktif veya kapastif enerjiyi en aza indirgeyen bu sistemdeki arızanın en tatsız sonucu TEDAŞ’ ın uyguladığı reaktif cezasıdır.

Bu ceza, sistemdeki arızanın durumuna göre normal elektrik faturasının en az %25’inden başlar.TEDAŞ hem yüksek indüktif yükte, hem de yüksek kapastif yükte ceza uygulamaktadır.

TEDAŞ Tarım işletmeleri dahil abonelerinin,cezaya girme oranlarını indüktifte %50’den %33’e; kapastifte %25’den %20’ye indirmiştir.Bunun pratikte-

ki açıklaması cosφ’ nin 0.95 ile 1.0 arasında tutulmasını istemesidir.Bu uygulama yeni abonelere hemen;eski abonelere ise 17.02.2001 tarihinden itibaren başlamıştır.

TEDAŞ’ ın istediği bu hassas cosφ değerinin tutturulması ve kontrolü; zor ve her gün sayaç değeri alınmasını gerektirmektedir.
Kullanımınıza sunulan bu ürün,kompanzasyon sistemindeki herhangi bir parçanın (Reaktif Güç Kontrol Rölesi-Kontaktör-Kondansatör-Sigorta-Kumanda otomatları ve benzerleri) arıza yapması durumunda veya değer değişiminde ikaz yapmaktadır.Ürün, kendisinin arıza yapması durumunda dahi ikaz yapmaktadır . İkaz sisteminin (Korna , Lamba . vs) enerjisi kesilmesi durumu hariç.
 
sn torapans şunu anlamadım her yere mi yoksa sadece fabrikalara mı ceza kesiliyor
 
PIC_achu ' Alıntı:
sn torapans şunu anlamadım her yere mi yoksa sadece fabrikalara mı ceza kesiliyor

fabrikalara evlere şimdilik kompanzasyon zorunluluğu yok
 
korkmaz_design ' Alıntı:
PIC_achu ' Alıntı:
sn torapans şunu anlamadım her yere mi yoksa sadece fabrikalara mı ceza kesiliyor

fabrikalara evlere şimdilik kompanzasyon zorunluluğu yok

Arkadaşlar bunu ev yada fabrika diye ayırmaktansa şöyle bir yorum yapabiliriz;
Kurulu gücü belli bir kotanın üzerinde olan ve cezaya giren bütün yerle uygulanır diyebiliriz.
 
sayın Pıc_achu sözleşme gücü 9 kw üzeri olan tüm alıcı noktalarda kombi sayaç kullanıp kompanzasyon sistemi kurmalıdır cezada sadece bu güç ve üzeri için geçerlidir. bunun altı olan güçler cezadan muhaftır.
 
dikkatinizi çekerim işletmeler cümlesini kuruyorsunuz 9kw üzeri olan evlerde mevcuttur bizim bulunduğuz binanın güçü 240Kw daire başına 15Kw 16 daire o zaman bu binaya kompansazyon yapmamız lazım içinde işletmelerde var
 
Arkadaşlar ben toplam kurulu gücün 9kw oldugunu hatırlayamamıştım,şimdi sizler söyleyince anımsadım.Sagolun;
Sayın Korkmaz_design'inde dedigi gibi,işletme ibaresi yanlış bir kavram olabilir.Ama şunuda unutmamalıyızki T.E.D.AŞ. meskenlerde kompanzasyon zorunlulugu tutmuyor buda zaten bire bir kurulu güçle bagıntılı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst