CNC Stepper Sürücü Devresi

Arkadaşlar Merhaba

Size bir sorum olacak Böyle basit bir devre ye kaç para verirsiniz.?
(Atlama yapmıyor üstelik)


Demonte olarak gelse , kullanım kılavuzları olsa 3 eksen her biri ayrı ayrı kendiniz lehimleseniz ayrıca pc + eksen interface i de ayrı gelse mesela. Mach için ayarları ve kablolamanın nasıl yapılacağı yazzsa.

Hatta motor adım ve hatve aralığınıza göre inetten mach için configurasyonu gelse ..

Mail ile destek alabilseniz.


Bütçenizden ne kadar ödenek ayırırdınız.
 
hocam benim arakadas satıyor 7amp ve 80 volt sürücüler var 1500$
bunda 3 adet sürücü, güç kaynagı,mach3,paralel port kablosu,mach3 ayarları,step motor var.
bende satıyorum ancak arkadasın sattıgı en babası :) bende 5amp.30 volt luk var isteyenlere bende yardımcı olurum.yazılım falan full üstüne full bir şekilde :)
 
l297+298 devre piyasada bol bulunan malzeme,3axis birarada yapmak için derli toplu bir çalışma için resimdeki gibi bir devre yapmak lazım .Ben bunun üzerine çalışıyorum.Hatta plaketini de bastırmak üzereyim.Plaket çift taraflı olması işi biraz zorlaştırıyor ama bittiğinde bir çok kablo kalabalıklığı ortadan kalkmış olacak.Bu stepmotor sürücü devresinin çift taraflı delik içi kaplamalı plaketinden bastırmayı planlıyorum eğer maliyeti çok tutmazsa

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
sanırım bu işe hobby amacıyla girip işi öğrenen herkes ticarete dökmek istiyor.olabilir.bilgi ve tecrübeler
neden tatlı para karşılığı olarak geri dönmesin??
çalışkan,üretici Türk halkım benim.teker teker tebrik ediyorum. :)
gerçekten çok büyük ARGE gerektiren işler bunlar arkadaşlar.
CNC ye merak sardığım ve bilfiil uğraşarak geçirdiğim 4 ay banada bir çok şey öğretti.
meslek icabı devre ve çalışma sistemleri hakkında ilerleme sağlamam o kadarda zor olmadı tabiki.

sizlere bir devre tanıtımı yapmak istiyorum.yanlış anlaşılmasın reklam falan değil,zira satış yapmak fikri en azından şimdilik aklımdan geçmiyor.katıldığım bir kaç forumda da paylaşımını yaptım.

devre özellikleri;
1/1 1/2 1/4 1/8 mikro step sürebilme seçeneği
2.5Ampere kadar Bipolar yada Unipolar step motor sürebilme
set edilen akım değerini uzun süreli çalımalarda bile koruyabilme,yani gerçek akım chopper
çalışma gerilimi 12V-40Volt
her eksen için imal edilen PCB boyu yanlızca 5x7cm(entegre soğutucusu hariç)
LPT interface devre boyu 5x8cm

yaklaşık olarak maliyeti 3 eksen sürücü ve LPT arabirim aliminyum soğutucu ve besleme devresi hariç en fazla 200 YTL gibi çıkıyor.PCBler herşey dahil yani.ben bu hesaba malzeme isterken ödediğim kargo ücretleri bile dahil olarak diyorum.

LPT arabirim üzerinde çalışmalarım devam ediyor.ama şu haliyle bile sistem gayet güzel çalışıyor.
LPT arabirim üzerindeki çalışmalar ise şöyle;
PC ile sürücü arasındaki devre tamamen opto-cuplör ile izole ediliyor.
PCB üzerine limit-switch lerden gelen kabloların bağlanabilmesi için klemensler var ve limit-switchler tamamiyle yine opto ile izole edilmiş.ama pcye zarar gelmesini ve motorlarda oluşabilecek anlık değişimlerin PCden izole edilmesi.
cnc de kullanılacak spindle motorun(yani kesim yapacak freze motorunun) mach3 yada Kcam gibi programlardan otomatik olarak açılıp kapanmasını sağlayacak devre monte ediliyor.

aslında çalışan spindel motorun hızını da mach3 gibi programlar ayarlayabiliyor.tabiki bunun içinde ayrı bir devre yapmak gerekiyor.o kısma henüz gelemedim.zaman olayı yani.

yanlış anlaşılmasın @umutakın arkadaşımızın sunduğu devreyide yaptım,forumda daha öncede söyledim,gayet güzel çalıştı.bu konuda ayrıca kendisini tebrik ediyorum. hatta umutun devresi Unipolar bir devre,ben onu bipolar motorlarıma göre düzenledim.yinede çalıştırdım.
ama geçen zaman içerisinde insan daha çok şeyler bekliyor.
mikrostep ile düz yani 1/1 yada halfstep 1/2 sürme arasında mükemmel bir fark var.
istenilen şey hassasiyetten öte motorun daha stabil çalışması.

aynı motoru L297/298 ile çalıştırdım,arada mükemmel fark var
 
ugurtelefon,

Çalışmanız benim çok ilgimi çekti. İlerleme katettikçe çalışmalarınız hakkında bilgi verilseniz ilgi ile takip ederim.

Aslında bu tip çalışma/proje süreçleri, blog tarzı sitelerde yayınlanınca çok bilgi verici şeyler ortaya çıkıyor.
 
Öncelikle şöyle söyleyeyim.

Allaha Şükür İşimde iyi bir konumdayım.. Bu kart işindende parasal manada çok bir beklentim yok. asıl amaç para kazanmak yada büyük bir kar etmek değil.

Şimdi yaşadıklarımı yazıyorum.. Kartı yapıyorlar yeterli program destekleri olmadıkları için çalıştıramıyorlar en az 10 farklı kart yapıp çalıştıramayan arkadaşlar var bunun yanında paralel port yakanmı ararsın doğru çalışan kartlarını bilgi eksikliğinden dolayı yanlış çalıştıran da var..

Sonunda yeter deyip pes edende var. Ha bunun yanında her şey piş ağzıma düş diyenler de var.

--işin burasında tekrar deöneceğim.

Abd den gelen kart sağlam iken önce nasıl çalıştığı prensibine baktım kaza bela gelir diuye gelince de yenisini yapmak için yola koyuldum ve yaptım.

Uğur ve benim gibiler biraz zor pes ettikleri için gece 2-3 lere kadar araştır. Program kır , dene virüs bulaştır Pc ni çöktür. yine kur 2-3 de yat 6-7 de kalk bir de işe git oradaki makinelerle uğraş gece 10 da gel yine 3 lere kadar CNC kart ile uğraş pic nasıl programlanır öğren bunların yanında yapılan harcamalar, Pcb dökmek için harcanan vakit, para tuzruhu ve perhidrolün elinizi yakması bunu solumanız vs vs.

E doğal olarak bunu yayınladığınz zaman hemen alayım yapayım satayım diyen arkadaşlar.

İşte işin bedava olmasını engelleyen yönü burası. Ben uykusuz kalacam ben para harcayacağım ben kafayı yiyecem kurnazın birisi hemen yapıp satacak .. Adama burası çok koyuyor işte.

Böyle bir şey olamayacağını bilsem inannın ki her şey hazır bedava gönderirim. Forumda Bir Turgut abiye bir de uğura gönderdim kartı.

Bir de amaç para kazanmak olsa elimde hazır bitmiş olan kendi cnc mi satın almak isteyen forumdan reklam firması sahibi olan arkadaş mail attığnda sat bana yada para karşılığı destek ver dediğinde koşa koşa gider ve paşa paşa satardım CNC yi .. Ama amaç o değil

Sakın diğerleri yanlış anlamasın sadece proje piyasaya düşmesin diye siz yapıp kullanmayın yada benden alın diye diil uğur ve turgut abi sebeplerini iyi biliyor ve sağolsunlar onlarda piyasaya da dağıtmıyorlar.

Neyse kısacası böyle burda amaç bizim yaşadıklarımızı diğer insanlar daha az yaşasın.

Şöyle diyelim karaköy piyasasında Sürücü satılıyor o sürücüyü alan bile bana mail yazıoyor bu nasıl çalışır diye satan bile nasıl çalıştığını bilmiyor. Ayrıca piyasada bir kaç kart daha var SLA7026 ile yapılmış olan 1 amper den sonra kart yerlerde kalıyor. Motoru ile birlikte 50 - 60 ytl gibi satılıyor 30 - 40 ytl sadece kartı ama kart için ne destek var nede pc den nasıl çalıştığını bilen var satan lara nasıl pc ye bağlarım diye sorduğumda işte pic in şurası nı sökeceksiniz galiba diyor o dediğini yaptığında LPT port güm araya direnç koyulurmu diye söyleyen bile yok.. Satalım da ne olursa olsun ..

İşte benim tam olarak yapmak istediğim bu a ' dan Z ye nasıl monte edilir. nasıl kullanılır mach 2-3 ayarları nasıl yapılır o bile içinde olacak.

Yani onlarca deneme yap harcaman 2 kart parasında çıktıktan sonra daha deneme yapmak istemeyenler için satmak...

Nesyse ...
 
Yani Kimse kart yapmasın değil çalışmayan işlere çok para lar harcayıp hobi işinden caymayın..

Çünkü Hobby cnc de asıl amaç Yurt dışı forumlar da da gördüğüm gibi Basit bir Cnc sahibi olmak ve güzel işler yapabilmek. Cnc kontrol kartını 1-2 sene uğraşıp yapmak değil..

Aynı zamanda Ben Rc uçak , araba ve tekne ile de vakit geçiriyorum..

çok değil 1-2 sene önce Bu fırçasız motorlar çok para tutuyor diye kendi motorumuzu kendimiz sarıyorduk hurda piyasasında ne kadar cd rom vs hepsini toplayıp statoru nu yeniden kalın tel ile sarıp tornada zarf yaptırıp neodmium mıknatıs alıp yapıyorduk günlerce şöyle yapalım güçlü olur böyle yapalım hızlı olur olur olur olur. Geriye dönüp bir baktık sağlam bir motor alsaydık şimdiye uçmuştuk...

Şimdi ise motor fiyatları yerlerde geziyor 2 gün harcayıp motor yapmaktanda hazırı daha kolay oluyor çünkü uçmak hobi işi ama bir baktık bizim iş hobi motor sarmaya dönmüş....

Cnc de böyle olmasın diye satıyorum Kartları..
 
sevgili arkadaşım Umut
sonuna kadar dediklerine katılıyor,hak veriyorum.

bakın bundan 1 ay önce ne oldu;
bir satış sitesinde sürücü gördüm,tamamiyle el yapımı,satış fiyatı ise yaklaşık 500YTL
3A motor destekliyor.sürücü gözüme biyerlerden tanıdık geldi.yabancı bir forumda çok iyi bir ustanın yaptığı pic destekli bir devre.birçok malzeme Türkiyede satılmıyor cinsinden.
PİCin source kodları dahi o yabancı sitede açık kaynak kodu olarak verilmiş.sürücünün tasarımcısı usta bile yaptığı sürücüyü para ile satan biri değil,ama Türk aklı işte :) hazır varya,kopyala sat.
insan ilk önce biraz kızıyor ama sonra tekrar düşündüm bizim Türke az da olsa hak verdim.adam yurtdışından malzemeyi getirtiyor,montajlıyor,ayar falan yapıyor,dediğine göre sattıktan sonra destekde veriyor.tabi ki bana göre 200ytl edecek bir sürücüye 500YTL gibi bir para isteniyor.
haa yokmu daha pahalısı?? tabiki var.profesyonel anlamda sürücü satan bir çok üretici var.ithalatçı var.ama onlar tabiki profesyonel makinalarda kullanılıyor.1/256mikro step gibi değerlerde,tamamiyle mikroişlemci destekli,fiyatlarıda 1500YTL/eksen başına.bunlar hobbyci arkadaşlarıda bizide bozar.
bence 200-250ytlyi geçmeyecek,3 eksen destekleyecek,zırt-pırt arıza yapmayacak türden devreler olmalı.diye düşündüm.
bu hafta sonu nasipse mekanik sistemim tamamlanmış oluyor gibi.
yanlış anlamayın elektronik kısım benim için sorunsuz bir olay,meslek icabı hertürlü sorunu kolaylıkla aşabilirim.o yüzden kafaya takmıoyrum.
yakın zaman içinde aklımdan geçen şu;
tüm malzememeleri Türkiyede bolca bulunabilen 1/8mikro step sürücüyü,kombine halde yani 3 eksen sürücü ve LPT arabirimi dahil,mümkünse maliyetine CNC meraklısı arkadaşların hizmetine sunmak.
açık devre şemasını da vereceğim,isteyen kendisi yapsın,ama kendi elemeğim göznurum,beni haftalarca uğraştıran PCB çizimini vermek pek de hoş olmaz sanırım.çiftaraflı PCB dizaynı var.
malzeme yerleşimi çok ama çok önemli.
yok ben bunu PCBye aktaramam,lehimlerini düzgün yapamam diyen arkadaşlarada hazırını yapıp çok ama çok cüzzi bir işçilikle teslim etmeyi düşünüyorum.
 
Valla uğur helal olsun benim de demek istediğim aynen buydu işte.

Benim sitede hem cnc yapımı ile ilgili bilgi olacak hemde , isteyen sadece pcb yi alacak kendi donatacak.
isteyen pcb yi kendi dökecek pic i alacak. Hiç suya sabuna karışmak istemeyende komple alacak.
 
bu iş ile ilgili bütün forumlarda benzer projeler düşünülüyor ama daha bir faaliyet görmedik. umarım siteniz açılır bizlerde bir şekilde faydalanabiliriz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,901
Kullanıcılar
450,194
Son üye
akocatas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst