cnc router güc kaynağı yardım

Yukarıda iki arkadaş yazdı 36 V diye hatta biri kaynakda gösterdi eBay diye ve fiyat verdi.
Besleme dinamikleri ne kadar geniş olursa o kadar iyidir
Steplerin zaafıdır bu.
80-110 hatta 220 V besleme ile çalışan sürücüler , var tabii fiyatlarıda kendince.

Ayrıca TR piyasada biraz farklı olsada var...
Neyse sen bilirsin tabii hayırlı olsun.
 
en azından ufaktan başladık ins hayırlı olur yalnız bu ebay dan alan arkadaş beni uyarmak maksatlı yazdığını düşünmemiştim.
 
Arkadaşım aslında step motor yerine servo motor, step sürücü yerine servo sürücü, ve hatta birde Fanuc yada Mazatrol veya Siemens kontrol ünitesi edinsen daha da güzel olurdu:) iyinin sonu yoktur arkadaşım, sen daha motorları döndermeye yeni başlıyorsun 36 volt güç kaynağı neden almadın deniyor... hele 24 volt ile bir stepleri yürüt, hangisi ne iş yapıyor bir gör zaten kafadan hemen kendin karar vereceksin sistemin sana yetmediğine, yukarıda saydıklarımı alıp sonrada bir hevesti geçti gitti deyip kenara koymak mı? yada acemiliktir; olası bir aksilikle elindeki malzemeleri hurdaya çıkartmak mı? hemen herkesin başına gelebilecek bazen çok basit ve görünür bir ihmalden doğabilecek zararlardır bunlar helede yeni başlayan birisi için, neyse servoya filan gözünü dikme hemen o işin espiri tarafı idi, güç kaynağın hayırlı olsun, sana fazlası ile yeteceğinden emin ol... (her nekadar olumsuz yorumları alsanda), bu arada daha önce de hatırlatmıştım USB den LPT çevirici aldım demiştiniz, o işe yaramayacaktır, mutlaka bir tane LPT portu olan bilgisayar edinmeniz gerekli, aksi halde kontrol işlemini gerçekleştiremeyeceksiniz... belki biraz hayallerini kırdım ama gerçekler acıdır maalesef. (sıra geldi stepleri çalıştırmaya demiştiniz o yüzden yazdım bunları) selamlar...

en azından ufaktan başladık ins hayırlı olur yalnız bu ebay dan alan arkadaş beni uyarmak maksatlı yazdığını düşünmemiştim.
 
TB6560 giriş gerilimi max 40 V dc dir.
Piyasada bulunan kartlarda kullanılan besleme chiplerinin giriş gerilimleri 78xx serileri max36V LM2576 gibilerin max 37V dir.
Kartları bunlar sınırlıyor.

Yüksek giriş gerilimi neden önemlidir bilmeyenler için açıklama:
Step motorlar dönemeye başladıkları anda kendilerini döndüren kuvvete karşı kuvvet uygularlar ve bu değer devir arttıkça artar.
Bu yüzden sürücüler bobinlerden geçen akımı sürekli ölçerler .
Motora , girişlerindeki , değil ancak gerektiği kadar gerilim uygularlar.
Bobin akımları düştükçe bobinlere uygulanan gerilimi arttırır ve motor TORK unu sabit tutmaya çalışırlar.
Bunun için girişleri ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
Yoksa az bir devirden sonra motor elle duruyor abüüü diye ağlaşırlar...

Sistemlerinden bir şeyler bekleyen amatörler böyle durumlarda motoru- sürücüyü beslemeyi büyütüp fanuc yamuk kontrol üniteleri almak yerine sadece beslemeyi uygun değerde kullanarak işlerini görebilirler.

Farkı fark edemeyenler için :
36V 24V nin yüzde ellisi oranında büyük bir değerdir!!!
 
Engin bilginizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler, her nekadar bu konuların tamamının eğitimini alsamda sizin kadar açıklayıcı anlatmamışlardı, hele de 36 volt ile 24 volt arasındaki farkı hiç söylememişti eğitim veren kurumda, ben hep eşit olarak bilirdim 36 volt ile 24 volt hayatımın dönüm noktası gözlerim yaşardı... hala aynısınız hiç değişmemişiniz herzaman ki gibi insanlara tepeden bakmaya, bildikleri yada bilmedikleri ile ilgili lüzumlu yada lüzümsuz mesajlar ile aşağılamaya devam...
özellikle TÜRKÇE' yi kullanma yeteneğiniz konusunda sizden öğreneceğimiz çok şeyler var gibi... örnek: Ağabey yerine Abüüü güzel benzetme...
 
Beni izlemeye devam edin , her zaman için öğrenebilecek bir şeyler bulabilirsiniz.
İsteyenlerle bilgilerimizi sınır - karşılıksız paylaşıyoruz , bazı zamanlar , karşılığında hakaret görsekde.
 
Kazım hocam peki benim aldığım 36V 9.7A power supply sizce uygun mudur? 3 yada 4 eksen yapmayı düşünüyorum. Motorlarım 4.2 Nm. Changzhou Fulling Motor Co., Ltd FL42STH60. Ben bu motorları Optimum BF20L vario frezeye takacağım. O da işte bu: Optimum Machines: BF 20 VARIO Sizce motorlar ve power supply uygun mudur? Diğer bir konu Mach 3 kullanmayı düşünüyorum. Başka önerebileceğiniz yazılım varmıdır? Bilginize sağlık, biz hakaret etmeyiz, bize birşeyler öğretenin ellerini öperiz. :)
 
Anlayamadım.
Motorlarım 4.2Nm yazmışsın.
Verdiğin sayfadan baktığım FL42STH60 bu motor 1.2A faz akımı ve 280 gr-cm tutma torku gözüküyor.
Bu çok küçük bir değer.
Genelde gördüğümüz 4.5Nm motor akımları bundan çook fazladır.
1000gr=1kg
100cm=1m
~~10N=1kg
Tablodan okuduğum değer doğru ise 9.7A yeter tabii.

Genel olarak besleme gücü motor toplamlarından fazla olmalı.
Motorlar çalışma anında eş zamanlı yüksek akımlar çekiyor olmayabilirler ama bekleme anında özellikle akımı yüzdeli değerlere düşürme aktif değilse tutma akımını nominal akımın yani tamamını çekerler.
Mesela tutma akımı 5A ise 3 motor varsa evet 15A çekerler.
15A olarak alınmış bir smps ile çalışırlar.
Kapalı bir yerde değilse ya da sirkülasyon problemi yoksa ve cihaz değerleri doğru ise çalışırlar.
Değerlendirme böyle.

Benzeri konular konuşuldu.
Büyük güç kaynağı az bulununca rekabet dolayısıyla fiyatlar yüksek olabiliyor.
Her motora gerektiği kadar ufak ama ucuz 3 tane gibi seçimlerde konuşuldu.
@gpeker , fiyat analizinin çokda farklı olmadığını yazdı ...gibi....

4.5Nm makinene yeterde artar bile ama tablodaki gibi ise işin zor.

Motor gücü kadar , aslında akımını konuşmak lazım , motorun nsaıl bağlandığıda önemli.
Motor nominal gücünü seri bağlı ikende verebilir paralel bağlı ikende verebilir , yöntemin sınırları içerisinde .
Ama seri bağlı motor örnek 4A çekiyorsa paralel bağlı olduğunda kabaca 8A ister ve sürücüde güç kaynağıda bunu verebilmelidir.
Bu da biraz duygusallık gerektirdiğinden garibanlar seri bağlı kullanırlar.
Kriterlerin kaynağı seri/paralel - yüksek devir/tork/empedans kelimeleridir.
 
Son düzenleme:
...özellikle TÜRKÇE' yi kullanma yeteneğiniz konusunda sizden öğreneceğimiz çok şeyler var gibi... örnek: Ağabey yerine Abüüü güzel benzetme...

Anadoluda ağabey tüm zorlamalara rağmen yaşamayan bir dayatmadır.
Ağa ağadır (aga) bey de bey (beg).
Türkçe yazıtlarda eserlerde ağabey diye bir kelimeye rastlamadım(varsada ben görmedim bilen varsa anlatırsa öğrenir ve teşekkür ederim)
Ancak , hostesi gök konuksal avrat - asansörü iner çıkar - bisikleti oturgaçlı götürgeç diye uyduran lümpen çevrelerin , İstanbul Türkçesi en iyisi bu diye , çarpıtmasından ibaret bir kelimedir.
Benzer şekilde nice güzel kelimelerimizi , kasıtlı olarak yanlış şekillerde farklı anlamlar yükleyerek toplum içinde aile çevresinde kullanılamaz hale getirip aslımızdan kaynaklarımızdan uzaklaştırıp temelsiz bırakarak kolayca yıkabilmek için yok ettiler.
İnsanları bir arada tutan en önemli değerler ırk birliği-dil birliği-din birliğidir.
Uzun yıllar öncesinden sahneye konulan ve bilerek veya bilemeyerek (gafletle ihanetin sonucu birdir) bu oyunları destekleyenler bu günlerde sonuçlarını aldıkça köşelerinde ellerini oğuşturuyorlar.
Gündemdeki malum konular....


Ama abi kulanılır.
Küçüklerin büyüklere hitabı kadar büyüklerin küçük olsada saygı sevgi hürmet belirtmek istediğinde kullandığı bir sıfattır.
"Abüüü" ise mizahi kaynaklarda ağlamaklı sesle göz yaşı ve sümükleri akan bebeleri ifade etmek için kullanılır...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,200
Mesajlar
915,783
Kullanıcılar
449,982
Son üye
admik

Yeni konular

Geri
Üst