CNC Kontrol Kartı Yapmak İstiyoruz Sizce Olmazsa Olmazları Nelerdir

bilgin34

Üye
Katılım
26 Eki 2012
Mesajlar
143
Puanları
1
Yaş
42
Şimdiye kadar pek çok türde kontrol kartı kullandık. kimisinde role, kimisinde pals, çoğunda parazit sorunları, yetersizliklerle karşılaştık. Dirençler onlar bunlarla sürekli adeta yeni kartlar yapıp ekleyerek sorunları düzelttik. Elektronik mühendisti bir yakınımla kart yapıp sıtandart olarak her makinede kullana bilelim dedik. Doğrusu kartlar ya çok dandik ya da ederinin çok üstünde fiyattalar. Sürümünün az olduğu düşünülünce normal. Burda gecen başıma gelen sorunda dahil olmak üzere yükek frekans ve güçlü sürücülerden oluşan paraziti çoğunlukla toprakla halletmeye çalıştık. Oysaki tek sorun bu değildi. Düşük akım için yapılan kartlar aslında yüksek akımdan koruyacak hiçbir izole içermiyor çoğunlukla. Burda herkez 3 Ohm luk topraktan bahsederken bu toprağı hangi iş yeride yakalaya bilceklerini düşünmeliler. Şunu diyim 3 traktör derinliğinde yer kazıp kşmyasal ve kömür alaşımı ile beraber oraya 3 levha le karışım yapıp kapatılırsa yerde müsayit ve iyiyse belki elde edilir. Oysa yaptıklarımızla düşük akımları yüksek frekanslardan korumanın pek çok yolu olduğunuda görüp yaptık üşenmedik.

Şimdi kafanızdakileri düşünerek bir kartta Mach3 uyumlu olarak olmazsa olmazlar nedir. Belki takım değiştirme makrolarını kontrol kartına adapte etmiş şekildede planlaya biliriz.

Bizim aklımıza gelenler : Malzeme sıfırlama , Swichler, vakum pompası rolesi, vakum vanası role çıkışları, tkım değiştirme ve uc soğutma için role çıkışı, izolasyon devresi, Pc şase ve sürücü çıkışı izoleleri. Sizin aklınıza gelenler nelerdir acaba.
 
Konuyu ilk okudugumda bende akyele ustam gibi usb ve maliyeti dusundum. Akyele hocem benden cok yasa. Fakat bu surucu her motor icin ayri mi olacak yoksa bir kart ustunde cok eksen mi olacak? Eger tek kart cok eksen ise eksen sayisi maliyeti cok arttormayacaksa 4yada 5 eksen olursa 3 eksen de kullansak ilerleyen ve makinemizin profosyonellesmesi akabinde ayri kart maliyeti cikmayacaktir. Bende bunlari dusundum.
İnsallah arkadaslarda daha iyi ve ise yarar seyler dusunur ve size daha farkli fikirler verir. Sizde uygun maliyetli bir kart tasarlarsiniz da su ecis bucus cinlilerden bi kalem az malzeme aliriz. Bi steplere tav oluruz bide kablolara.
 
E-stop hatalarını yok etmek aslında oldukça kolaylaşacak. 600 Khz olmasını planlıyoruz. USB için mach3 kullanılacak olsa da yazılım yönetim açısından şart ne kadar zaman kaybettirir net olarak bilmiyorum. Ama usb ile yaparsak ve arayüz kullanırsak Marel cnc kartlarını devreden çıkaracak bir kartı 500$ yerine 100$ a çıkarmak mümkün. Takım değiştirmede kendi makro ve ayar sistemi olan bir kontrol kartı için normal bir fiyat kalır. Standart bir kart ise tüm özellikleriyle 40-50 TL civarına satışa çıkacaktır. Ucuzmu değilmi özellik kıyası yapıldığında oldukça ucuz kalacaktır. Neticede herkezi parazit e-stop hatalarından kurtaracak, step ve servo motorda kullanıla bilecek hızda, 4 valf, bir spindle için takım değiştirme, bir yağlama ve bir uc soğutma rolesi bulunan bir kart için normaldir sanırım.
 
-Temel elektronik bilgilerine sahip birisi , hangi kart (arabirim) olursa olsun çalıştırır !
-Şikayetlendiğiniz konular kart ile çözülecek sorunlar değil ( en azından kart ile çözüldüğünde harcı borcunu ödemeye bilir ) !
-Usb OUT / ethernet IN !!!
-Hız kriterlerinizi gözden geçirin .
-Kömür topraklamada kullanılmaz ! bu konuda KK de bolca bilgi bulabilirsiniz.
İlla kazmak gerekmez , kazık çakabilirsiniz.
-Sadece çıkışları değil girişleride düşünün mesela encoder gibi , mesela spindle sensör gibi .
-Spindle kontrol çıkışı sadece röle değil pwm ile de olmalı.

-Kaliteli bir kart illa ucuz olacak diye bir şart yok.
-Kaliteli bir kart illa pahalı olacak diyede bir şart yok.
-Sayılar sandığınızdan fazla olabilir.
 
Bu mantıkla bakarsak toprakta gereksiz yapanlar topraklama istemeyen üretimler yapsın dene bilir. ben istanbulda sadece kazık çakmayla 3 Ohm lik topraklama bulunucağını sanmıyorum. Yanımız otomasyon mühendistliği firması ve bizde zaman zaman yaptırıyoruz şahsen o değerler hiç yakalanmıyor. Ayrıca sadece parazit sorunu değildir filtreleme kötü bi fikir olsaydı servo sürücülerdede olmaya bilirdi.

Giriş fikrinizde çok haklısınız mutlak suretle girişler olmalı.
 
Öneri isteyen sizsiniz.
İster uyarsınız ister uymazsınız.
Yazdıklarım sadece sizin için değil elbette , siz vesile oldunuz bir çok izleyen var , hepimiz birlikte bildiklerimizi çoğaltıyoruz paylaşarak.

Topraklama hakkında bilgileriniz hem eksik hem yanlış.
Bu bir suçlama değil dikkat çekme.
Topraklama bir cihazın sıhhatli çalışması için değildir !!!
Hatta çoğu zaman chaza zarar verir.
Olmasa çalışacak bir cihaz yanar patlar.
Topraklama insanların sıhhati içindir.
Bu yüzden mecburidir.
Bu yüzden önemlidir.
Bir motorun sargılarından biri bir şekilde gövdeye temas etse en küçük bir sorun olmadan çalışmaya devam eder.
Ama insanlar dokununca zarar görmesin diye topraklanmış ise o kısa devre hem sargıları yakar hem kontrol sisteminde arızalara örneğin kontak yapışmasına sebep olur.

Kazık çakmak kolay iş değildir ben otomasyoncuyum demeyle çalışmaz.
Bulduğun yere 1.5 metre kazık çak al sana toprak denemez.
Gerektiğinde ağ şeklinde örülür.
Gerekli direnç değerleri tutturulamamış ise uğraşmaya devam edilir.
Şehirlerde iş zordur ama artık teknik imkanlar var.
Getirtirsin bir sondaj makinesi ki artık çok ve ucuz.
1-2 saat içinde yeterli derinliğe mesela 20-50 metreye iner ve geçirimli zemin bulunduğu an tek kazıkla daha doğru teknik deyimle 1 elektrod yeterlidir.
Uygun malzeme ile , sofra tuzu kömür filan değil , yani elektrodu doldurup gerisi ne ise kapatır işine bakarsın.
Hatta tamamen kurtulmak için koyarsın bir izolasyon trafosu toprak derdin kalmaz , denizlerde böyle...

Ufak makinelerde nisbeten kolaydır.
Uzunluk arttıkça farkında olmadığınız sorunlar size el sallamaya başlar.

Çözümleri kesinlikle topraklama değildir.
Çözümleri kesinlikle "kaliteli " arabirim değildir.

Başka bir başlıkda yazmıştım ama pek önemsemediniz.
Canınız sağ olsun...
 
-Usb OUT / ethernet IN !!!

Kazım hocanın bu maddesi çok büyük önem taşımaktadır.
 
Bencede olması gerekenler, kırmızı olanı en fazla takdir ettiğim kısım...

-Usb OUT / ethernet IN !!!
-Sadece çıkışları değil girişleride düşünün mesela encoder gibi , mesela spindle sensör gibi .

-Spindle kontrol çıkışı sadece röle değil pwm ile de olmalı.


-Sayılar sandığınızdan fazla olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,773
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst