BUZDOLABI SİSTEM TIKANIKLIĞININ AZOT İLE TEMİZLENMESİ

by_qubb

Üye
Katılım
6 May 2007
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar ; Servisimiz buzdolabı sistem tıkanıklığında R22 gaz ile yapılmakta iken AZOT ile temizleme için gerekli ekipmanları edindik ancak sistem tıkanıklığında nasıl uygulayacağımız hakkında detaylı bilgi bulamadık. Ustalarımızdan Lütfen yardım....
 
Benim bildiğim kadarı ile,azot temizleme için kullanılmıyor.Azot bizim soluduğumuz havanın yaklaşık %78 ini oluşturan gazdır.Soğutma sistemlerinde,kaçak olup olmadığını kontrol etmek için kullanılıyor.Soğutucu akışkanla da bu testi yapabiliriz ama bu hem daha maliyetli olur,hem de bu gazı atmosfere salarak,çevreye zarar vermiş oluruz.Bu yüzden azot tercih edilir.Ayrıca piyasada satılan azot tüpleri,normal havaya göre hem temizdir,hem de nemden arındırılmıştır(normal havaya göre temiz derken ciğerimize çekmemeliyiz,soğutma teknolojisi açısından temiz dedim:) )
sistemde kaçak varsa onarılır,dryer varsa değiştirilir.Daha sonra azot gazı basılarak( dikkat!! azot gazı tüplerinde çok yüksek basınç vardır.Mutlaka uygun regülatör ile kullanılmalıdır) sistem doldurulur.ve kaçak testi yapılır.
Bu test,hem bağladığımız monumetrenin basıncı kontrol edilerek,hem de sabun köpüğü kullanılarak yapılabilir.Daha sonra sistem vakuma alınır.ve vakum esnasında,kesinlikle sisteme hava girmemesi lazımdır.daha sonra da soğutucu akışkan şarjı yapılır.
Temizleme özelliği belki bu vakum öncesinde normal hava girmemesi açısından, ya da gaz çevrim sistemindeki pislikleri,bu gazın basıncı sayesinde dışarı atmak şeklinde olabilir.ister istemez,ekovattan kopan metal tozları,ya da yağlanma varsa,bunu basınçla dışarı atma şeklinde bir temizlik olabilir.Ama bildiğim kadarıyla,azot gazının yağı,pası,kiri temizleme özelliği yoktur.
Temizleme dednilince aklıma geldi,bir firma,su soğutucunun kompresör yağını,kimyasal bir kitle kontrol etti ve,yağdaki asit oranına göre,aynı kitteki bir kimyasal maddeyi dökerek,asidi nörtalize etti ve bakımını da yaptığı bu cihaza,yanılmıyorsam 1 yıl garanti verdi.Bu işi benim gibi amatör olarak değil de,profosyonel olarak uğraşan arkadaşlara,bu kiti araştırıp kullanmalarını tavsiye ederim.


Düzeltme: arkadaşımızın,sistem tıkanıklığını gidermek için yazdığını yeni farkettim.Önceki yazıma da kıyamadım silmeye :)
 
Usta gecikti ama verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Kolay gelsin
 
biraz gec olacak ama bnde konuya bir şeyler katmayı uygun gördüm...
öncelikle soğutma sistemlerinde 2 çeşit tıkanma oluşur..
1si sistemin içinde bulunan nemin drayeri tıkaması durumunda oluşan tıkanmalar.. ki sistemin drayerini değiştirip ekovat yağınıda değiştirip iyi bir vakumla sorun çözülür...
2. ise sistemin yağ ile tıkanmasıdır.. ve bu kadar senede çok çeşitli nedenlerden oluştuğunu gördüm...
öncelikle bazı üreticilerin maliyet düşürme çabaları sonucunda adısanı duyulmamış kompresörlerin sisteme yağ basmasından kaynaklaır genellikle..
bu durumda öncelik kompresörü değiştirip sistemi açmaktır...
sistem temizlenmesi bir çok yolla yapılabilir...
azotla r22 gaz ile amanyok la saf alkolle thousand(adını yanlış hatırlıyor olabilirim) ile temzilenebilir...
eger tıkanma evap ta ise avapa yaklaşık 3 4 litre kadar kaynamış su koymak ve evap ısınını artırmak tıkanmayı zaman zaman açmayı kolaylaştırabilmektedir...
saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,833
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst