Butonlu kablosuz kontrol

Kodlu ve kablosuz tam olarak nasıl bir sistem olabilir arkadaşım.
 
valla rf işi çok karışık robonun da dediği gibi frekans karmaşası olabilir...
 
bir adet alıcı bir adet verici inşa edilecek 433Mhz bandında olabilir , saw filtreli hazır vericiler ve alıcılar var.
yapılabilirde cd45026 , 45027 gurubu ile kodlama ve kod çözme yapılacak.20 adet kod çözücü kullanmak gerekiyor.hangisinin kod çözdüğünü unuttum sanıyorum 45027 çözüyordu.kod çözme girişleri paralellenebilir.,Her kod çözücünün çıkışına 4013 ile yapılmış bir flip flop bağlanacak, böylece butona birinci basışta ON olur,ikici basışta OFF.Butona basıldığı sürece çıkış versin istiyorsanız 4013lere gerek yok. İlk gerilim verildiğinde saçmalama istenmiyorsa , bütün 4013 flip floplarının resetleri birleştirilip ,4093 ile yapılmış bir preset devresine bağlanabilir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

cd 45027 ve cd 45026 dökümanları national'in sitesinde var sanıyorum.başka coder ve encoderlar da var piyasa da takip etmediğim için isimlerini bilmiyorum.Alıcı ve vericilerde saw filtre olursa zahmet çekmezsiniz , aksi takdirde ayarlamak tam bir işkence olur.Bir alıcı ve bir verici kullanılacak.Şu noktaya dikkatinizi çekmek isterim araba alarmlarıda cep telefonlarıda , aynı frekans bölgesini kullanırlar.Karışmama radyo dalgasının kodlanarak gönderilmesiyle sağlanır.Aksi takdirde 20 adet alıcı pahalı bir iş olur.Saw filtreli alıcılar frekans açısından gayet kararlıdırlar ve bazıları hızlı kod iletimine uygundur. 12 khz e kadar kod iletebilenler var bu size fazlasıyla yeter.Kod gönderim frekansını 1-2 khz yapmanız yeterlidir.Kodun gönderilmesi ve çözülmesiyle ilgili ayrıntılı bilgi 45027 ve 45026 dökümanlarında var.

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/22787/STMICROELECTRONICS/M145026B1.html


---------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

[size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt]DÜZENLEME:görkem[/size][/size][/size][/size]

[size=10pt][size=10pt]Arka Arkaya mesaj atmak yasaktır.Lütfen bir önceki mesajınızın değiştir seçeneği kullanarak düzenleme yapınız
[/size][/size]
 
piyasada restoran ve barlar için aynı dediğin olaydan var :)
 
Sayın ugur061981, açıkçası aynen ben de pastaneler, lokantalar için düşünmüştüm. Böyle hazır bir sistem var mı veya çalışma sistemi nasıl?
 
merhabalar..

eğer konuyu yanlış anlamadıysam bir merkez ve merkezle iletişim kurması istenen 20 istasyon mevcut.
piyasada hazır rf alıcı vericiler (kullanmadım ama kullanları gördüm) bunlar mikrodenetleyicinin seri haberleşme yapan bacaklarına bağlanarak tıpkı seri haberleşme yapıyormuş gibi çalışıyorar. bu sistem için 1 adet alıcı ve 20 adet verici merkez için 1 ve istasyonlar için seri haberleşme yapabilen 20 olmak üzere toplam 21 adet mikrodenetleyici gerekiyor. her istasyona bir id verilerek bunun alıcıda yazılan programla hangi istasyona ait olduğu çözülerek o istasyona ait led yakılabilir ya da lcd ekranda gosterilirse ve bir de buzzerla uyarı verilirse garsonların dikkatini daha iyi çekmiş oluruz.
herkese iyi çalışmalar.
 
iyi akşamlar.guard marka güç kaynağım var.güç kaynağını açmak istediğim zaman açılmıyor.sanki akü yokmuş gibi davranıyor.aküler 2 adet 12 v seri bağlı.kontrol etttim sağlam.yardım edebilirmisiniz.
 
Sn. Roboelektronik,

Bahsetmiş olduğunuz uygulamanın Kadıköy'de bir nargile cafede kullanıldığını gördüm. Benim düşünceme göre sistem aşağıdaki gibi çalışabilir.

Dijital haberleşmede belli başlı sıkıştırma teknikleri kullanılır. Bunlardan bir tanesi olan Lempel-Ziv yaygınca kullanılır. Bu teknikte aslında temel olarak bir kod kütüphanesi oluşturursunuz. Bu şekilde "Transmitter-Receiver" haberleşmesi sırasında kargaşa yaşanmaz. Örnek verecek olursak;

1 No lu masa için kodlama : 0
2 No lu masa için kodlama : 1
3 No lu masa için kodlama : 00
4 No lu masa için kodlama : 01
5 No lu masa için kodlama : 10
..

şeklinde bütün masaları kodladık diyelim. (Zaten 001001 gibi kodlamanın nasıl yapıldığını muhtemelen tecrübelerinize dayanarak benden daha iyi bilirsiniz.) Receiver'da da kütüphaneye biz bunları kaydettik diyelim. Daha sonra da bir LCD üzerinde basitçe: "Eğer 010 geldiyse 1.led yansın ve 10 sn kalsın" diyerek bir pic uygulaması yapılabilir.

Bu uygulamayı gerçekleştirdiğiniz zaman sonuca ulaşacağınızı söyliyebilirim. Benzer bir "Lempel-Ziv" uygulamasını youtube da seyretmiştim. Eğer daha kapsamlı konuşmak isterseniz, memnun olurum. Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
Sayın etuzuner

İlginiz için teşekkür ederim, dediğiniz mantıklıdır. Peki bu RF ile yapılabilir mi, frekans karışması gibi bir durum our mu.
 
Sn. Roboelektronik,

Bahsetmiş olduğumuz sistemin Radio Frekansı ile haberleşmesi mümkündür. Ancak bildiğiniz üzere Radio Frekansı ile uğraşmak aslında sıkıntı demektir. Hem kullanacağınız devre elemanlarının davranışının değişmesi, hem de stabilite problemi yaşanır. Elbette bu problem ortadan kaldırılabilinir ancak maliyeti fazla olur. Bundan 6-8 ay önce "Frekans Bozucu" üzerine çalışmak istemiştim. Araştırdıktan sonra malzemelerin çok pahalı olduğunu farkettim. Örnek verecek olursak; frekans bozucunun temellerini oluşturan "Voltaj Kontrollü Osilatör" ve "RF Güç Amfisi" gibi malzemelerin fiyatları 1000$'ı aşıyordu. Tasarımını yapmak istediğinizde ise o kadar fazla maliyet olmasa da emek+zaman la birlikte neredeyse yaklaşıyordu.

Uzun lafın kısası böyle bir uygulama için bence yüksek frekansla uğraşmanın gereği yoktur. Hem düşük frekanslarda SNR oranları da bildiğiniz üzere daha sevimlidir.

Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir. Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst