Bus larda kullanılan protokoller..

Vecihi K

Üye
Katılım
21 Tem 2010
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar Bus larda kullanılan protokollerin önemi nedir.Yani gözümde canlandıramıyorum protokol dendiğinde.ne işe yarar neden gereklidir.

Yeniyim bu konularda cevaplarken tek satır değilde açıklayıcı ve başlangıç seviyesindeki birinin anlayabileceği şekilde anlatırsanız çok sevinirim.Heycanla bekliyorum cevaplarınızı.Şimdiden teşekkürler.

""Bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.." Hz.Ali
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Protokol haberleşmenin kurallarına denir.. Örneğin iki farklı üretici tarafından üretilen cihazlar ortak bir haberleşme protokolü kullanarak haberleşebilirler. Verinin gönderim yöntemi, verinin alıcıya ulaşıp ulaşmadığının kontrolü, verinin ne kadar hızla ve süreyle gönderileceği gibi özellikler "Protokol" kavramının temelini oluşturur. Protokoller üreticiden bağımsız kuruluşlar tarafından konularak onaylanır, üreticiler bu standartlara göre ürün geliştirirler. Örneğin ProfiBus ve ProfiNET, PI adlı bir bağımsız kuruluş tarafından standartları onaylanmaktadır. Örneğin Ethernet protokolü IEEE 802.3 olarak standartlaştırılmıştır. Veri'yi bir araba olarak düşünürsek, üzerinde gidilen yolu protokol olarak düşünmeliyiz. Bu yolun özellikleri, şerit sayısı, eğim, yolun yapısı protokol olarak düşünülebilir.
 
Hocam işletmemizdeki scadada 3 farklı bus kullanılmakta açıklamanızdan anladığım kadarıyla üreticiler protokollere uygun ürün üretmelerinin gerektiği.3 farklı bus kullanılmasının sebebi her üreticinin tüm protokollere göre ürün üretememesimi yoksa başka sebebleride varmı.Cevabınız için teşşekürler.şimdiki soruma vereceğiniz cevabı bekliyorum[/QUOTE]

Cevablarınızı bekliyorum.tşk
 
Bu tamamen sistemle, maliyetle ve marka ile ilgili bir şey;

Örneğin Phoenix Contact Interbus üzerine ağırlık verirken Siemens ProfiBus ve Profinet ağırlıklı çalışır. Proje tasarlarken ilgili ürünlerin maliyeti ve sistem yapısına göre, sistemin ihtiyaçlarına göre protokol seçimi yapılabilir. Ayrıca Bus sistemleri arasında "Yeterlilik" gibi bir durum söz konusudur. Projenin ihtiyaçlarına göre seçim yapılır.

Araçlardan örnek verelim;

Yeni araçlarda bulunan sensörler genelde CAN-BUS ile haberleşir. Çok komplike olmadığı ve geniş standa yayılmadığı için CAN-BUS maliyet ve yeterlilik açısından oldukça iyi bir çözümdür. Araç üzerinde Profi ailesinden bir ürün kullanılsaydı bu hem maliyeti arttıracaktı hemde gerekmediği halde üst düzey bir bus segmenti kullanılmış olacaktı. Bu aynı köy yolunda Ferrari kullanmaya benzer.

Ama fabrikalardaki onlarca saha modülü olan otomatik bir hat üzerinde CAN-BUS kullanılmaya kalkışılırsa sistem aşırı yüklenmiş olacak ve protokol, hız ve performans bakımından yetersiz kalacaktı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst