Buradaki kondansatörün görevi nedir devre nasıl çalışmaktadır?

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
14,006
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Değerli arkadaşlar merhabalar,

Aşağıdaki şemada transistörlerin çıkışına bağlı olan C4 kodlu kondansatörün görevi nedir. Bu devrede nasıl çalışmaktadır. Çıkışta negatif alternans nasıl oluşmaktadır?


12vac-to-220vac-inverter-circuit.jpg


Benzer uygulamayı asimetrik anfi devrelerindede görüyorum. Sanırım aynı mantık onunla ilgili şemada aşağıda görülmektedir. Burada da C4 kondansatörü olarak görmektesiniz.

the-multi-purpose-amplifier-using-tda2030.jpg
 
Ampli devresine göre açıklamaya çalışayım.
TDA2030 un referans gerilimi R2 ve R3 ile sağlanmaktadır. Bu referans gerilimi devre gerilimini tam olarak ikiye böler.
TDA2030 un çıkışında da bu gerilim oluşacaktır. Yani bahsi geçen kondansatörün + ucunda.
TDA 2030 un inverting ucundan verilen sinyaller R1 ve R4 dirençlerince TDA 2030 un kazanç faktörünü Vg (Voltage gain) belirler.
Girişten verilen ses frekansları alternatif akımdır. Dolayısı ile alternatif akımın pozitif ve negatif alternaslarına göre TDA2030 un çıkışını da +14V ila -14V arasında değiştirecektir.
Ancak bu değişim burada bulunan +14V üzerinden yapıldığı için bu DC bileşenin kuplaj edilmesi gerekmektedir. DC gerilim çıkışta her daim bulunduğu için kondansatör tarafından bloke edilmektedir. Bu suretle hem hoparlöre DC gitmeyecek, hem de ampli kararlı çalışacaktır.
Oluşan AC gerilimleri kondansatör aynen (Prensipte) geçireceği için, hoparlöre ses sinyalleri gitmiş olur.
NOT:
Yukardaki devrenin de prensibi aynı şekildedir. Ancak uygulama kare dalga olduğu için, biraz karmaşıktır.
Çünkü kondansatörler kare dalgayı aynen iletmezler. Kare dalganın üst seviyesinden sonra kondansatörün çıkışında daimi bir DC gerilim olamaz.Buradaki DC gerilimin bir düşme eğrisi olacaktır.
Yukardaki devreye kısaca düzensiz darbeli gerilimlerin üretilmesi diyebiliriz.
 
Merhaba. Evet, bu benzetmeyi çok güzel yapmşsınız, sn. Serkan_48, her ikisinde de (yalnız inverterde bobinle seri bağlı olarak) filtre (Süzme) görevi vardır, bu sözünü ettiğiniz her 2 kutuplu kondasatörün.

İnvertere 555 entegresinden kare dalga olarak çıkan sinyal önce 100 ohm.luk dirençle PNP ve NPN tipi transistörlerin base'ine 2 ayrı koldan girip transistörlerin iletimiyle bobin ve kutupku kondansatörden seri bağlı olarak geçerken, trafonun primerinden girmeden önce, bu gerilimin iyice süzülmesi amacıyla konulmuş, alt linkteki bir açıklamaya göre. Bu süzme bence 555'de harmonik olarak da belki dışarı çıkabilen kare dalgaları süzüp çok net bir kare dalganın trafo primerinden önce girebilmesi içindir, kendi yorumuma göre. http://elektrikforum.net/555-ile-inverter-devresi/

Opamp (İşlemsel yükseltici) çıkışlarında kullanılan kutuplu kondansatörlerin kullanılması ise tek transistörün yükselteç olarak kullanılmasında ac-dc-ac şeklinde, yani ac şeklinde girip transistördeki işlemler sırasında dc olarak kuvvetlendirilip ac olarak çıkarken da birlikte dc'yi de ac 'ye yani çıkış akımına hiç karıştırmadan ayırabilmesi (Filtrelemesi) amaçlıdır. Sözünü ettiğiniz asimetrik opamp' da da bu amaçla dc'yi ac'den ayırmak (Filtrelemek) için kuullanılmıştır, benzer kullanılış prensibine göre.

Ancak tda 1554q'lu opamp'lı amfi entegresinin datasheet'ini biraz detaylı incelediğimde, 2 çıkışlı olan opsiyonda, yani köprülü olan 2 'li çıkışlarda opampın uçlarından direk hoparlörlere bağlantıda bu kutuplu kond.ler hiç kullanılmıyor. Oysa 4 çıkışlı ve gnd (Toprak) ucunu ve 4 opamp'ın birer çıkış ucuyla olan bir kullanımda ise kutuplu kond.' ler yine kullanılmış, 1554q'nun datasheetinde verilen 2 ayrı seçenekli yapılabilen bu devre örneklerinde. Ben şöyle düşündüm, ama ne derecede doğrudur, bunu tam bilemiyorum. Opamp uçları arasından direk hop.'lere olan kullanımında, ac'yi dışarıya çıkışta verirken dc sızıntısı hiç olmuyor olabilir, ancak opamp ucu ve GND arasındaki hop. bağlantısında ise bu durum değiişiyor ve dc sızıntısı dışarıya verilmesin diye kutuplu kondansatörler yine kullanılmaya başlanıyor diye de düşünüyorum. Kolay gelsin.
 
Binbaşı'na katkı olarak...
Köprü kuvvetlendiricilerde, hoparlöre bağlı sistem sıfır noktası (Referans) yoktur.
Bu tür kuvvetlendiricilerin her iki transistörleri bir miktar iletimdedir. Her ikisinin eşit iletimde olduğu andaki çıkış gerilim farkı sıfır 0 Volttur.
Köprü çıkışındaki artı veya eksi beslemeye doğru transitörün birisinin tam iletime veya yalıtıma geçmesi anında hoprlör üzerinde de, hangi transistör sürülüyorsa o transistörün gerilim değerine yükselecektir.
Yani bir sağa bir sola gibi. Bir artıya bir eksiye.
 
benim bildiğim amfilerde hoparlöre dc gerilim gitmesine engel olmak için filitre işlevi var inverter dede aynı şekilde trafoyu korumak için ikisi de anlamsız bir şekilde yanardı dc gerilim geçerse.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,391
Mesajlar
917,198
Kullanıcılar
450,276
Son üye
ESENBEL

Yeni konular

Geri
Üst