Bugün Ne Deneyelim? -4- FLORESAN LAMBAYA DOĞRU AKIM VERMEK

elektrofizikci

Usta Üye
Katılım
30 Haz 2007
Mesajlar
1,187
Puanları
181
Yaş
39
Bir floresan lambaya doğru Akım verirsek ne olur sorusu takıldı aklıma. Ne olacağını az çok kestirsem de deneyip görmek istedim...Buyurun görelim ne olurmuş...
Ümit YAVUZARSLAN...

Bugün Ne Deneyelim? -4- FLORESAN LAMBAYA DOĞRU AKIM VERMEK - YouTube
 
Paylaşım için teşekkürler,
Kettle videonuzu, dört gözle bekliyorum. DH'den de takip ediyorum, burdan da.

Sent from my G3 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
İnşallah hafta içi o da (ketıl) bitecek. Çünkü evdeki de bozuldu :) Tabanı su kaçırıyor. Öğretmen27 ye kombi sözüm vardı ama hala bi kombi bulamadım. Hurdası da pahalıymış yaw :)
 
Merhaba,hazır yeri gelmişken ve konu da açılmışken,ben de öğrenciyken flüoresanla yaptığım buna benzer bir deneyi sizinle paylaşayım isterseniz.(Video değil de sadece anlatım şeklinde)

32 watt.lık flüoresan (Simit) ampüllerine 32 watt'lık klasik olan şok bobinli balastlar bağlanıyor normalde,bunu bilirsiniz. Ben bir değişiklik yapmak amacıyla,flüoresan beslemesinden önce,balasta girmeden 5 watt.lık bir taş direnç koysam acaba ne olur,dünyanın da sonu gelmez,lamba sönük de olsa yine yanacaktır diye de beklemekteydim.Ne oldu diye tahmin bile edemezsiniz.(Siz de evde sakın bunu tekrar yaparak da denemeyin!)

Füoresan ampülü tam ortasından çatırdayarak,benim şaşkın bakışlarım altında ortadan ayrılıp kırılmıştı.Çünkü flüoresanın elektrik devre yapısında hiç olmaması gereken bir elektronik devre parçasını (Taş direnç gibi) 220 volt ac. girişinden önce seri olarak devreye dahil etmiştim.Lambanın başka hiçbir kırılma sebebi de yoktu,düşmemişti,sert bir cisim ucu (Tornavida gibi) lamba camına hiç de temas etmemişti.Bu deney yaşanmış bu anımı gözümün önüne getirdi ve sizlerle paylaşma gereğini de hisssettim.Saygılarımla.
 
Acaba sebep ne ola yani bilimsel açıklaması?
 
Seri direnç akıma etki etmez ama gerilimi böler, yani gerilim düşümüne neden olur... Oda neden böyle bir etki yarattı bi mantık yürütemedim açıkçası... Hani bir kere daha denenmiş olsa yine aynı sonuç olsa düşünmeye değer ama, belki tesadüfen bir kerelik olmuştur...böyle olsa bile ilginç o da ayrı bir konu
 
Bak şimdi meraklandım ...

Bu gece bunu denemezsem uyuyamam ama malzeme yokki elimde off of..
 
Merhaba.Elimde bu işlem için gerekli malzeme şu anda da mevcut bulunduğundan,1983 yılında başımdan geçen bu olayı az önce deneme amaçlı da tekrarladım.Direnç olarak 200 ohm.5 watt,568 ohm. 2 watt.lık değişik 2 direnç 2 aşamada kullanarak bu lamba devresini de çalıştırdım.Her iki durumda da flüoresan lamba,birinde kuvvetli,diğerinde zayıfça da olsa yandı,ancak flüoresan tüpte bir kırılma olayı da olmadı.Sn.elekrofizikçi’nin de dediği gibi sadece o yıllarda olmuş tekil bir olay olarak da bu olay kabul edilebilir,çıkan bu neticeden de anlaşıldığı üzere.Sizi de boş yere meraklandırmış oldum,kusura bakmayın.

Bir de şu var ki o zaman için (1983’te) imalatı yapılan yuvarlak flüoresanların iç kimyasal yapısı,üretim şartları,iç hava basıncı (Vakumu) ve et kalınlığı,vb. birçok niteliği de çok farklı olduğu için,ayni şartları şimdilerde oluşturmak belki de şu andaki piyasada mevcut olan 32 watt’lık flüoresan lambalar ile olanaksız gibi de kabul edilebilir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Olsun sayın binbaşı... bilgilerimizi zorladık sayende, tam bir beyin fırtınası oldu. buraya yazmasalar da baya kişi düşünmüştür bu olayı... Bir deneyin sağlıklı olması için tek değişkenin değişmesi lazım. Dediğiniz gibi o zamandan bu zamana bir çok şey değişti. O yüzden çok sağlıklı olmasa da o olayın birazda tesadüfi olması sonucuna vardık....

Katkılarından dolayı teşekkür ederim... Kal sağlıcakla...
 
ben küçük ışıldaklardaki florasanlarda denedim bi türlü çalıştıramamıştım. sonuç pek faklı olmuyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,220
Mesajlar
915,906
Kullanıcılar
450,007
Son üye
harunppp

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst