Bu Panel Projem İçin Uygunmudur?

Merhabalar ben forumda da elektronik kodlamada da yeniyim. Belki benim için zorlu bir proje ama yinede şansımı denemek istiyorum ve şu an gerekli malzemeleri alma aşamasındayım. Projem de genel hatlarıyla şöyle : Güneş enerjisiyle çalışan sulama sistemi.
Bende bu yüzden bir mini güneş paneli almak için araştırmaya başladım ve bir tane buldum fakat bunun kullanımını veya arduino uno r3 klon kartım için uygun olup olmadığını bilmiyorum. Bu yüzdende "https://www.robotistan.com/6v-100ma-solar-panel-gunes-pili-132x63mm" linkindeki ürünün arduino uno r3 klon modeli için uygun olup olmadığını ve nasıl kullanılacağını genel hatlarıyla anlatmanızı isteyeceğim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum...

Merhabalar.
Bu panelin yeterli olacağını sanmıyorum.
Arduino besleme gerilimi 5 volt.
Bu güneş pili ile direk besleme yapacaksanız Lm 2596 voltaj regülatörü kullanarak panel gerilimini 5 volta sabitleyin

Bu konuda şöyle ilerlemesininiz.

Anlık maksimum Güç tüketimi ile saatlik güç tüketimini hesaplamalısınız.

Bu sisteme bir batarya eklemelisiniz. Batarya kapasitesini Bu sistem güneşsiz kaldığında ne kadar çalıştırması gerektiğini hesaplamalısınız. Bu değerlere göre saatlik güç harcaması ile yukarıdaki süreyi çarpıp üzerine %30 kadar da fark ekleyip batarya kapasitesi hesaplamalısınız.

Çıkan batarya kapasitesi sonrası Bu bataryayı kaç saatte şarj edecekseniz ona göre de Solar panel gücünü hesaplamalısınız.

Merhabalar.
Bu panelin yeterli olacağını sanmıyorum.
Arduino besleme gerilimi 5 volt.
Bu güneş pili ile direk besleme yapacaksanız Lm 2596 voltaj regülatörü kullanarak panel gerilimini 5 volta sabitleyin
Dediğinizi tam anlamıyla anlayamadım. Direk beslemeden kastınız nedir? Direk olmayan bir şekilde beslersem yetersiz,direk bir şekilde beslersem Lm 2596 voltaj regülatörü ile 5 volta sabitleyip gayet güzel bir şekilde kullanabilirmiyim? Dediğim gibi daha çok yeniyim bunlar çok açık kavramlar olabilir ama benim için muallak, mazur görün lütfen.

Bu konuda şöyle ilerlemesininiz.

Anlık maksimum Güç tüketimi ile saatlik güç tüketimini hesaplamalısınız.

Bu sisteme bir batarya eklemelisiniz. Batarya kapasitesini Bu sistem güneşsiz kaldığında ne kadar çalıştırması gerektiğini hesaplamalısınız. Bu değerlere göre saatlik güç harcaması ile yukarıdaki süreyi çarpıp üzerine %30 kadar da fark ekleyip batarya kapasitesi hesaplamalısınız.

Çıkan batarya kapasitesi sonrası Bu bataryayı kaç saatte şarj edecekseniz ona göre de Solar panel gücünü hesaplamalısınız.
Aslında şimdilik projemi bataryasız yapmak istiyorum yani sadece güneş aldığında çalışan bir sistem. Zaten amacım şu an kullanılabilir kusursuz bir proje yapmak değil, alıştırma yapmak. Arduino ile bileşenleri rahatça yönetebilmek ve sensör kullanımlarını kavrayabilmek. Bu projede bir çok sensör ve bileşen yöneteceğim için bu proje de bu amaca hizmet ediyor, ama şu anki aşamayı becerebilirsem ileride o şekilde batarya ekleyerek ortaya kullanılabilir bir şey çıkartabilirim diye düşünüyorum.

Esasen sondan başa doğru giderek solar panelin gücünü, volt/amper çıkış kapasitesi olarak tayin edip kullanılacak olan solar panel kapasitesini en sonrasında seçmelisiniz. Sulama sistemi kaç volt DC motorla ve mini DC motor-pompayla akuple olup çalışacak, öncelikle onu tayin etmeniz lazımdır. Gece güneş olmadan da çalışacak ise (şimdi okudum, çalışmayacakmış) arada akü sistemi de kullanmak ve gece aküye geri boşalmayı önleyecek şokti (hızlı) diyot kullanmanız da lazımdır. Linkteki 6 volt, 100 mA mini solar panel gücü bu proje için kanımca yetersiz görünüyor. Kolay gelsin.

Dediğinizi tam anlamıyla anlayamadım. Direk beslemeden kastınız nedir? Direk olmayan bir şekilde beslersem yetersiz,direk bir şekilde beslersem Lm 2596 voltaj regülatörü ile 5 volta sabitleyip gayet güzel bir şekilde kullanabilirmiyim? Dediğim gibi daha çok yeniyim bunlar çok açık kavramlar olabilir ama benim için muallak, mazur görün lütfen.
Arduino'nun sağlıklı çalışabilmesi için gerilimin oynak olmaması lazım. O yüzden @Mustafa KABADAYI usta voltaj regülatörü önerdi. Arduino Uno için çalışma gerilimi 7-12 volt olarak önerilir. USB ile beslenirse ve pinler üzerinden fazla güç çekmeyecekseniz 5 volt ile de çalışır!

Aslında şimdilik projemi bataryasız yapmak istiyorum yani sadece güneş aldığında çalışan bir sistem. Zaten amacım şu an kullanılabilir kusursuz bir proje yapmak değil, alıştırma yapmak. Arduino ile bileşenleri rahatça yönetebilmek ve sensör kullanımlarını kavrayabilmek. Bu projede bir çok sensör ve bileşen yöneteceğim için bu proje de bu amaca hizmet ediyor, ama şu anki aşamayı becerebilirsem ileride o şekilde batarya ekleyerek ortaya kullanılabilir bir şey çıkartabilirim diye düşünüyorum.
güzel insan, derdini tam olarak anlatmazsan, dermanını bulamazsın. eksik bilgi alırsın.
benim anladığım ges sistemi ile tarla sulama. bu orta/büyük bir projedir. genel olarak arteyzen kuyu vardır ve dalgıç pompa çalışır. bu da değişik sorunları ortaya çıkarır. genel sistem dalgıç motorun gücü ile orantılıdır. 380 genelde kullanılır. inverter sürücüsü vardır. ayrıntılar kalsın.

şimdi siz bu sistemi taklit etmek istiyorsunuz (maket model diyelim) arduino kullanılır mı evet, çok güzel benzeş projeler var. ama alacağınız panel 100mA. kuyumuz olmasın havuzdan/depodan su basalım. aynı sitede mini pompa var 6 volt minimum 150ma ister çalışmak için. dakka bir gol bir. daha ardinyo amca var elektriği emcükleyecek 200ma diyelim, arada röle filan, direnç,diyot ıvır zıvır kablo kaybı 200 ma de öyle desek nerdeyse 1 ampere yakın bir besleme gerekecek. güneşten full faydalansak 10 tane panel lazım. süreklilik güneşin saati kadar. hile yap araya akü/pil 18650 koy. şarj için voltajı dengeleyeceksin lm2596 eşekler gibi lazım.
projeni çizerken ayrıntılara dikkat etmen lazım eksik veri. kafanda canlandırdığınla, anlattığın aynı değil.
benim çenem düştü ara sıra böyle sesli konuşurum/düşünürüm. benim eksik kaldığım yerleri zaten yukarıda ustalarım doldurdu. kalemi kağıdı al bir daha hesap kitap yap.
bizler buradayız ve her zaman yardıma hazırız.

Gün batımı ve gün doğumunda limit dışı gerilimlerde arduino saçmalayabilir. Gereksiz çıkışları açabilir kapatabilir. Yani düzgün çalışmayacaktır.

Merhabalar ben forumda da elektronik kodlamada da yeniyim. Belki benim için zorlu bir proje ama yinede şansımı denemek istiyorum ve şu an gerekli malzemeleri alma aşamasındayım. Projem de genel hatlarıyla şöyle : Güneş enerjisiyle çalışan sulama sistemi.
Bende bu yüzden bir mini güneş paneli almak için araştırmaya başladım ve bir tane buldum fakat bunun kullanımını veya arduino uno r3 klon kartım için uygun olup olmadığını bilmiyorum. Bu yüzdende "https://www.robotistan.com/6v-100ma-solar-panel-gunes-pili-132x63mm" linkindeki ürünün arduino uno r3 klon modeli için uygun olup olmadığını ve nasıl kullanılacağını genel hatlarıyla anlatmanızı isteyeceğim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum...
Ne kadar bir alan sulanacak saksı ise yeterli olur kullanacağın pompa mutlaka solar pompa olmalı

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri