bu nasıl yıldız/üçgen kalkış ?


Sn. Bigpasha;

Yorumlarınızı lütfen forum kuralları dışına çıkmadan yapınız.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
arkadaşlar motorun çektiği akım çok normal diyoruz niçin daha sorun aranıyoki
 
Teknik lügata eneteresan terimler getiriyorsun ! Bir motorun durağan haldeki empedansı :D lafa bak çay demle ! Durağan haldeki empedans ! Ya empedansın ne olduğunu bilmiyorsun yada durağan ne demek onu bilmiyorsun ! Ben sana izah edeyim;
Empedans yani Z ohmik direnç R ile endüktif reaktans XL'nin vektörel toplamından ibarettir. XL endüktif reaktanstan bahsedebilmen için sargıya yani motora gerilim uygulanmalıdır XL=2x3,14xfxL burda f frekans !
Ne demekmiş durağan halde endüktif reaktanstan dolayısıyla empedanstan bahsedilemezmiş çünkü durağan halde Z=R empedans=ohmik dirençmiş.

Bir motorun her bir fazının eş değer devresi yukarıdaki şekildeki gibidir. Görüldüğü üzere en son direnç değişken olup, s'ye bağlıdır. s ingilizce slip kelimesinin baş harfi olup anlamı kaymadır. Kaymanın formülü s=(ns-nr)/ns olup ns=döner alanın hızını ve ns rotorun hızını göstermektedir. Bu durumda motora gerilimi ilk uyguladığımız anda statorda oluşan döner alan frekansa ve kutup sayısına bağlı olarak nominal hızına ulaşacak ancak rotor henüz dönmediği için nr=0 olacaktır. Yani başlangıç anında s=1 olduğundan en son değişken direnç=0 olacaktır. Bu durumda başlangıç anında motorun empedansı(Rmin+jXL) sabit olacaktır. Motorun kalkış anı için, yıldız ve üçgen durumunda akımlar ve gerilimler aşağıdaki gibi olacaktır.

Görüldüğü üzere motorun yıldız bağlantı anında hattan çekilen akım, üçgen bağlantı anında hattan çekilen akımın 1/3'ü kadardır.

Rotor dönmeye başladıkça s(kayma) 1'den 0'a doğru inecek ve eğer motorun milinde yük yok ise değişken direnç maksimum değerini alacaktır. Yani motorun boşta çalışma anındaki empedansı Rmax+jXL olacaktır. Empedansın maksimum olması motorun minimum akım çekmesi anlamına gelecektir.

Rotorun dönmesine engel olan bir yük olursa rotorun hızı azalacak ve direnç azaldığından çekilen akım artacaktır. Aynı güç için yıldız bağlantıdaki kayma üçgen bağlantıdaki kaymadan daha fazla olduğundan motor yıldızda daha fazla akım çekecektir.

Durağan ve çalışma anındaki empedansların izahatı budur.
 
Durağan : Yerini değiştirmeyen, hareketsiz sabit nesnelere verilen ad.
R ohmik direnç : Dirençlerin nicelik birimi.

Empedans : Reaktans(XL) ile (R) ohmik direnç arasındaki açı 90 derece olduğu için bu iki büyüklüğün bileşke vektörü olarak nitelendirilir. Bu iki büyüklükten biri olmazsa empedanstan bahsedilemez.

Durağan yani hareketsiz haldeki motor sargılarında endüktanstan bahsedilemez dolayısıyla empedansatanda bahsedilemez. Bu durumda sargı direnci ohmik dirençten ibarettir.

Bilim ve Fennin terimleri ve tanımları vardır bunların dışına çıkanların teknikle mühendislikle alakası yoktur olamazda alakasız dolambaçlı bilgileri süsleyip şov peşindedir bu tipler :D taleplileri ve beğenenleride boldur ne demiş atalarımız her kör satıcının elbet bir şaşı alıcısı vardır...
 
kardeşim motorun çektiği akım çok normal.boşuna laf kalabalığı yapmayalım kafan iyice karışmasın..aksini iddia eden varsa yazsın hesaplarla kitaplarla ispatlayayım..yazıya son noktayı koyuyorum daha da kimse yazmasın:)
alın nokta ...........
 
yükü ve fazları dikkatle kontrol etmek gerekiyor sanırım.
 
75 kw 2800 dewır kompresör motoru var ama yıldız üçgende cok amper cekıyor yenı sarıldı sargıda bı sorun yok dıye dusunuyoruz ama kontaktörler yenı degıstı kumanda sısıtemınden dolayı bır neden den fazla amper ceker mi yoksa tek sebebi motormudur
 
sevgili gezer77 sistem deniz suyu ters ozmoz sistemi (saate 11 ton su arıtıyor) bu bahsettiğim motor osmos cihazının ana pompası bu pompaya kayışla bağlı olarak çalışan groundfos marka yatay milli bir pompa daha var.evet basınçlı sistemde kalkıyor 2,5 barda kalkıyor ve bu 2.5 bar bir süre sonra 55 bara kadar yükseliyor.
arkadaşım yıldız üçgen motor çalişırken ilk kalkışta normal çektiği akımın 3 katını çeker sonra üçgene geçtiğinde akım normale düşüyorsa bu motor gayet normal çalışıyordur fazla amper çekmesinin sebebi yıldızda kalkıyor devrini alınca üçgene geçiyor kolay gelsin iyi çalışmalar
 
en doğalından normal bir akım periyodu arkadaşım. kafana takma. yıldız kontak kısmında ise enerji olmaz sargıların birleşim noktası rst fazlarının 0 voltta birleşimidir.sargılar arasındaki farka göre (kavrulmadan ötürü) ölçü aletiyle çok düşük bir volt görebilirsin. hatta çalışırken yıldızlama noktasını elinle tut çarpılmazsın :) doğru üzerinde sinus rst dalga boyunun çakıştığı nokta yıldız noktasını oluşturuyor diyebiliriz. kazasız belasız hayırlı çalışmalr dileklerimle.

ilk mesaja yıllar olmuş ama hani bide ben yazım dedim:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst