Bosch KSU49622NE soğutucu çalışmıyor

necdato

Üye
Katılım
16 Haz 2018
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
54
Merhaba arkadaşlar Bosch ksu49622ne buzdolabının soğutucu kısmı çalışmıyor. Yetkili servis çağırdım. Önce fanindan şüphelendi. Soketini cikarip yeni bir fan takti elektrik gelmiyor buna dedi. Bunun uzerine kartını komple degistirdi. Bir gun beklememizi söyledi. Hiç bir şey değişmedi. Bunun üzerine tekrar geldi eski kartı tekrar takti. Fan'a elektrik gelmiyor, sigorta da saglam ve yapabileceğimiz bir şey yok servis olarak büyük işlere girmiyoruz buzdolabının arkasının açılması gerek diyip gitti. Sigortası nerededir bu dolabin bilmiyorum, servis saglam dedi ama. Dolabın dondurucu kısmı mukemmel çalışıyor. Bu durumda yepyeni bu dolabi atmak da istemiyorum israf olacak. Lütfen bu konuda bilgisi olan arkadaslar yardımcı olursa çok memnun olurum. Saygılarımla...

Gösterse panelinin ışıklarında yanip sonme gibi anormal bir durum yok ancak soğutucu kısmın derecesini ne ayarlarsanız ayarlayın içerideki sıcaklık 15-17 derece civarında oluyor. Kapı fitilinde de kaçak yok.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/bosch-buzdolabı-altbölüm-soğutma-sorunu.89822/

Merhaba. Bakın, kullanımı 10 yılı geçen no-frost'ların anakartının, termostatının, tüm sensörlerinin (alt bölüm, üst bölüm ve defrost sensörünün) , defrost rezistansının değişmesi gerektiğini (Sıkıntı yaşamamak için) buzdolabı tamircileri genellikle de tavsiye ediyor. Parçalar o kadar pahalı değildir, böylece buzdolabı iyice yenilenmiş olur.

Fana hiç elektrik gelmemesi iç elektrik sistemiyle ilgili bir sıkıntıdır, kartla kompresöre ve fana birlikte geldiği için bu noktada ilgili değildir, servis deneme-yanılma yollu bu sonuca varabilmiştir, doğrudur. Çünkü EVAP (Kompresör) ile birlikte karttaki çıkış portundan ikisine ayni anda temostatın kontrolünde, anakarttaki beyinin kontrolünde elektrik ikisine de birlikte gelir.

Alt bölümün yeterince soğuk kalmaması defrostla ilgili problemlerden dolaylı kaynaklanır. Defrost sensörü defrost zamanını kartın elektronik zamanlamasına göre ve üzerindeki hissettiği buza göre o anda kart üzerinden rezistanslara seri bağlı olan termik üzerinden bu akım verilirken, kompresöre giden beslemeyi ise o anda keser. 2 adet rezistansı (alt ve üst) ve termiği soketinden çıkarıp avometreyle ölçmeniz gerekir. Rezistanslarda bir omaj değeri okunur ve termik sıfır omaja yakın (Çok ısınınca rezistansı açarak devreden çıkarır, normal oda sıcaklığında 0 omajda olur) ölçüm verirse sağlam kabul edilir. Rezistans bağlantıları gevşemiş olup defrost işlemi aksamış ise alt bölümün hava alma menfezi buzla kaplı olduğunda alt bölüme yeterince soğukluk geçemeyip o bölümü iyi soğutamamış olur.

Ancak bu kontrol için dondurucu bölmedeki arka kapağı (Starafordan olan) çekip kaldırmanız ve rezistans, termik bağlantılarının yerlerindeki sıkılığını iyi kontrol etmeniz gerekir. İçeride buz, kar varsa defrost işlemi aksayıp alt bölmün fazla sıcak kalması bu yüzdendir. Ama önce bu kapağı çekip açarak bölmenin gerisinde aşırı buzlanma, karlanma olup olamadığını tam olarak görmeniz gereklidir. Nette Bosch marka no-frost buzdolaplarında rezistans, termik, defrost sensörü, dondururucu bölme sensörü (staraforun içinde olanı) soketlerinin ve geçme fişlerinin nerede oldukları verilen bazı resim ve videolarla gösterilmektedir. O kaynaklardan da faydalanabilirsiniz.

Not: Uzun süre hiç kullanılmadan bir kenarda bırakılan no-frost buzdolaplarının defrost sensörü, rezistans, termik bağlantılarındaki gevşeklikler sonucu bir temas sıkıntısı nedeniyle alt bölüm yine yeterince soğuyamaz, çok sıcak kalabilir. Sensör gevşekliğinde zaten E1 hata kodunu göstegeden okursunuz, ama rezistans-termik kötü temasında ise hiç okumazsınız örneğin. O durumlarda da yine üst bölmedeki kapak açılıp defrost sensörü,rezistans, termik bağlantıları kontrol edilir, bir ek bilgi olarak. (Sn. kanyak ustamın önceki yıllarda önemli referans bilgilerinin ışığında.)

NOT: Bir sigorta bulunursa eğer kart üzerinde cam sigorta olarak bulunabilir veya elektronik sigorta olarak kartın içinde gizli yer alabilir, ancak siz gözle göremezsiniz, örneğin. Kompresör motoru içinse termik şalter, yardımcı sargılı yol verme sistemi rölesi, diğer özel korunma sistemleri, vb. motordan önce mutlaka yer alır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim. Cevap yazmayi ozellikle biraz geciktirdim bu arada onerilerinizi uyguladik ancak sorun kart ve fanin her ikisinin de arizali olmasiymis. Her ikiside degisince elektrik geldi fana. Şimdi 24 saat bekleyin dendi. Bekliyoruz. Yarın çalıştırıp bakacağız. Önerileriniz ve ilginiz için çok teşekkür ediyorum. Sağolun varolun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,680
Kullanıcılar
449,951
Son üye
N4POLYOON

Yeni konular

Geri
Üst