Bobin Problemi?

Katılım
17 Nis 2009
Mesajlar
202
Puanları
1
Merhaba,

Bir adet 24 VDC altında çalışan bir bobin var elimde, işlevi de sistem çalıştığı zaman manyetik alan oluşturup karşısındaki demir paleti kendisine çekiyor. Şekil ve yapı olarak bildiimiz transformatör. 45 mm. büyüklüğünde.

Sorunum şudur;

Bobin önce normal çalışıyor fakat yavaş yavaş ısınıp 1-2 saat sonra yanıyor. Sistemi gözlemledim sadece ucuna gelen gerilimin 30 VDC olduğunu gördüm. 6 volt fazla gerilim gelmesinden kaynaklandığını düşünmüyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bobinin yanmasının sebebi fazla akım akıtılmasındandır. 30V yerine 24V verdiğinde sorun düzelecektir.

Eğer basit bir devre yaparsan yanma olayını kesin engellersin.

Bu devre şöyle çalışıyor;

Palet çekilmek istendiğinde bobine 30V ver ve bir kaç saniye sonra çekme kuvveti yeterli olacak şekilde voltajı düşürebildiğin kadar düşür.

Palet çekildikten sonra voltajı düşürmenin zararı olmaz. Palet düşük voltajda dahi çekili kalmaya devam eder.

Bunu yaparsan artık bobinin asla yanmaz.
 
İlginiz için teşekkür ederim, deneme yapıp sonucu buraya aktaracağım.

Saygılar..
 
ohm kanununu hatırlayalım U=I.R(Volt) I=U/R(Amper) R=U/I(ohm) yani uygulanan gerilim değiştimi üzerinden geçen akımda değişecektir uygun gerilimi verirseniz sorun çözülür
 
bizim kullandığımız sistemlerde böylebir boin var ilk çekişte 60 v dc veriliyor 1 saniyeliğine dahasonra 10 volt dc ile çekili kalıyor 24 volt bobini 24 voltla ilk çekilişi yaptırdıktan sonra 2 voltla bile çekili kalmasını sağlayabilirsiniz
 
Yukarıda yazılanlara katılıyorum.Peki 24 V bobinli kontaktör aylarca çekili kalsa bile niye yanmıyor.
 
Yukarıda yazılanlara katılıyorum.Peki 24 V bobinli kontaktör aylarca çekili kalsa bile niye yanmıyor.


kontaktör markaya göre değişir bazı markalarda uzun süre çekili kalınca yanabiliyor ayrıca bobin sadece kontakları birleştirecek kadar bir yük altında bobinin çekeceği güç sabit eğer bobin sacları tam birleşmezse araya toz vb girerse yanabilir yani bobinlerin yanması genelde çekeceği güçten fazla zorlanırsa veya karşı plaka tam bobine oturmazsa yanar.
 
sistem de dogrultucu kullanıyorsan diyodlarını yenilemeni tavsiye ederim zamanla diyodlarda sızıntı akımları artarak d.c yerine pürsasyonlu akımlar akmaya başlar bunlarda bobinlerin yanmasına sebebiyet verirler.ayrıca paletlerin veya nüvenin birbiriyle tam öpüştüğü,yerin temiz ve tam olarak karşısana oturdugunuda tespit etmelisin. iyi çalısmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,269
Mesajlar
916,349
Kullanıcılar
450,093
Son üye
plmkenan

Yeni konular

Geri
Üst