Bobin makinası için sarıcı kontrolü çok acil

Katılım
23 May 2016
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
32
iyi güler bobin karkası üzerinde teli sağa ve sola sürekli olarak sardıracak bir aparat yapmak istiyorum. Bir dc motoru belirlediğim sınır içinde belirlediğim hızda sağa sola sürekli çalıştıracak bir devreye ihtiyacım var formu inceledim ama kafam karıstı yardımcı olabilirmisiniz?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hocam basit bi torna gibi küçük dikiş makinası motoruna küçük boyutlu bi torna aynası monte ettim karkası aynaya baglayıp elimle yön vererek sarmaya çalışıyorum fakat tel boyutları ince olduğu için çok düzenli saramıyorum buda doğal olarak bobinin çalışmasını etkiliyor o yüzden bağladığım karkasa paralel olarak hareket eden bi kol yapıp sarımı ona yaptırmak istiyorum hem daha hızlı hemde düzgün bişey olacak yapabilirsem. örneğin karkasın boyu 12cm bu 12cm boyunca belirlediğim hızda sınır switchleriyle ileri geri yaparak karkasa yani makaraya düzenli bir şekilde sarım yapmak istiyorum
 
Şimdi siz benim gönderdiğim videodaki gibi yanyana sarım yapacaksanız, yol şu;
KArkasın takılı olduğu motor 1 tur attığında telin gectiği (teli yönlendiren makara diyelim) tel çapı kadar ilerler ise ve karkas boyunca ilerledikten sonra geriye doğru harekete devam ederse en muntazam sargıyı yapmış olursunuz. Bunun için ihtiyacınız olan şey karkasın devrini ve telin sağa sola hareketini bir işlemci ile kontrollü bir şekilde yaptırmak.
Sayın @koçlu nun video sunda bu iş mekanik olarak yapılıyor. İki yöntemde aynı işi yapmakta. Size hangisi kolay ise o yöntemi seçip onun üstünden bir sistem kurmanız lazım. Bu iş kaç adet trafo saracağınız ile ilgili tabiki. 3-5 trafo için değmez fakat seri üretimse kesin şart.
 
@acaroz sayın acaroz sizin gönderdiğiniz videodaki gibi bi sistem kurmak istiyorum dediğiniz gibi 3 5 trafo değil seri üretim için gerekli. bunu nasıl yapabilirim?
 
Burada kullanılacak iki motorda devri kontrol edilebilen bir motor olmalı. Tel bir vidalı mil üzerindeki hareketli somunla ileri geri hareket ettirilebilir.
Teli benzer bir düzenek ile karkas boyunca ileri geri hareket ettirebilirsiniz. Bu kadar teferruata gerek yok bir vidalı mil, bir somun ve somunun dönmemesini sağlayacak bir dayanak yetecektir.

 
Son düzenleme:
@acaroz hocam bu düzenek işime yarayabilir fakat yine motoru sağa sola döndürecek hız kontrollü bir devre lazım mesela 12. cm e koyduğum sınır swıtch ini görünce ters yönde çalışması lazım 1. cm de de aynı şekilde olmalı. Bu bahsettiğiniz devire göre tel çapında ilerlemeyi bu düzenekteki hız kontrolü ile aşabileceğimi düşünüyorum sizce bu işe yaramazmı?
 
Son düzenleme:
Eğer bu iş bir mikrodenetleyici ile yapılırsa sınır anahtarına bile gerek kalmaz. Bobin karkasın kenarına gelirken geri dönüş başlatılırsa karkas kenarında yığılma olması önlenebilir.
Dediğiniz şekilde de olur ancak sanırım siz normal dc motor düşündünüz.
 
evet pek maliyetli bir şey yapmayı planlamıyordum o yüzden servo motorlu düşünmedim ama pek bundan kaçamıycam galiba. Birde şöyle bir düşüncem var bu kadar detaylı girdikten sonra küçük bir otomatik sarım makinası almak istesem fiyatları nerelerdedir birde öneriniz olurmu bu konuda.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,351
Mesajlar
916,923
Kullanıcılar
450,204
Son üye
Arif1221

Yeni konular

Geri
Üst