Bir kompanzasyon arızası

Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
607
Puanları
0
İzmitte diş hastanesinin Elektrik tesisatını yapıyoruz,gece saat 23:00 suları ustam aradı şef kompanzasyonu devreye alamıyoruz dedi tüm gruplar devreye tek tek giriyor cosfi 0.78 hiç değişmiyor akım trafo polaritesine baktım, akım trafosunun bağlı olduğu fazdan gerilim bilgisi alınmış herşey doğru görünüyor ne iş anlamadım dedi. Atladım arabaya doğru dişhastanesine inceledim panoyu kompanzasyon girişleri akım trafosundan önce Şebeke tarafında yapılmış endüktif akımlar akım trafosundan geçtikten sonra dolayısıyla röle tüm grupları alıyor ve halen eksik kompanzasyon (-C) gösteriyor. Pano hazır montajlı gelmişti Ana panoyla birlikte, panocunun böyle bir hata yapacağı hiç aklıma gelmedi yoksa yerine gitmeden telefonda çakardım köfteyi* ;) güzel bir anımdı sizinle paylaşmak istedim. (Not:Fotoğraf diş hastanesinin değil)
 
güzel bi paylaşım bende izmitte oturuyorum,hemde o diş hastanesinin 100 metere ilerisinde.

teşekkürler,tecrübeniz için...
 
panocunun hatasını anlamadım hocam ben orada kusura bakma ne yapmış hatası nedir?
 
Anladığım kadarıyla, endüktif yükü karşılayacak, kapasitif yükü eksik hesaplamış ve bundan dolayı, yeterli kondansatör kullanmamış.
 
Bazı panocular rölenin R fazını sayacın akım trafosu ile aynı kabloya bağlanacağını bilmiyor. Arkadaşlar kompanzasyon panosunda röleye 3 fazı da akım trafosu aracılığı ile bağlanır. Sadece R fazını sayacın bağlı olduğu akım trafosu ile aynı kabloya bağlanır. Yani R fazındaki akım trafosundan tesiatın akımı geçmelidir.
 
Tek fazdan akım bilgisi alan(bir tane akım trafosu üzerinden bağlanan) Reaktif güç kontrol röleleri birde üç fazdan akım bilgisi alan (üç tane akım trafosu üzeriden bağlanan) Reaktif güç kontrol röleleri vardır. Kompanzasyon için ayrı ölçme devresi için ayrı akım trafosu kullanılır. Bir akım trafosu bir amaç için kullanılır ya ampermetre için ya sayaç için ya kompanzasyon için. Aksi taktirde akım trafosu çıkışına bağlanan iki cihaz olacağından akım ikiye bölünecektir. Şef rumuzlu arkadaşımın bahsetmek istediği ''tek fazdan akım bilgisi alan rölelerde gerilim bilgiside aynı fazdan alınması gerekir''olayıdır.
 
slm arkadaşlar kompanzasyon panolarında dikkat edilecek hususlar yani püf noktaları vardır
1. akım trafosu ile röle besleme fazı aynı olmalı
2. sabit kon gurubu uygun büyüklükte olmalı
3. c/k ayarı ilk gurup ve akım tr oranına göre cetvelden seçilmeli
4. ve evet akım tr kompanzasyon panosundan önce olmalı
5.her panocuya güvenipte bunlara dikkat etmemezlik yapmayın
 
Teknik adam kardeşim

1-Panoyu babanda bağlasa kontrol etmen lazımdı.

2-Sen ustaya veya panocuya fazla güveniyorsun.

3-Dua et,diş hastanesi hala yerinde

Elektrikte problemi çözmek değil ona zemin hazırlamamak gerekir.

lafım ağır olabilir ama bir nasihat bin beladan iyidir.

Çalışmalarında başarılar.......
 
Arkadaşlar siteye az önce üye oldum. bende bilgilerimden birazını aktarayım. bilgi aktarmak prensibimdir.
kompanzasyon akım trafosu klas 0,5 olacak 1 veya 3 olursa değerlerde şaşma olur. entes rg3 12 rölelerde 1. kademeye bağladığınız trifaze kondansatör herzaman devreye alacağı kondansatör olmasın ki sürekli 1. kademeyi devreye alarak ileride 1. kademede arıza yapmasına neden olmasın çünkü entes rölede 1. kademe arızalı olursa röle düzgün çalışmaz. kapasitif ceza gelen yerlerde en çok dikkat edilmesi gereken ups lerdir. ayrıca rölede herşey normal görünüp yinede ceza geliyorsa akım trafolarından önce ups veya regülatör bağlanmış olabilir. ceza gelen sistemlerde bağlantılar ve röle ayarları muhakkak kontrol edilmelidir.
 
Arkadaşlar siteye az önce üye oldum. bende bilgilerimden birazını aktarayım. bilgi aktarmak prensibimdir.
kompanzasyon akım trafosu klas 0,5 olacak 1 veya 3 olursa değerlerde şaşma olur. entes rg3 12 rölelerde 1. kademeye bağladığınız trifaze kondansatör herzaman devreye alacağı kondansatör olmasın ki sürekli 1. kademeyi devreye alarak ileride 1. kademede arıza yapmasına neden olmasın çünkü entes rölede 1. kademe arızalı olursa röle düzgün çalışmaz. kapasitif ceza gelen yerlerde en çok dikkat edilmesi gereken ups lerdir. ayrıca rölede herşey normal görünüp yinede ceza geliyorsa akım trafolarından önce ups veya regülatör bağlanmış olabilir. ceza gelen sistemlerde bağlantılar ve röle ayarları muhakkak kontrol edilmelidir. herkese iyi akşamlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,289
Mesajlar
916,458
Kullanıcılar
450,118
Son üye
TheTwize

Yeni konular

Geri
Üst