Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik

2 TANE 37 KW (asil ve yedek), 1 tane jokey motor dan oluşan yangın söndürme sistemine besleme hattı çekmemiz isteniyor. Teknik servis elemanları ısrarla ana şalter girişinden her motor için ayrı ayrı hat çekeceksiniz diye ısrarcı (30 metre mesafeden; asil ve yedek motorlar için 4*25+16 mm, jokey motor için 4*2,5 mm) ayrıca iki motor için 125 A, JOKEY motor için de 25 A lik 4 Kutuplu sigorta isteniyor. Mantıklı gelmedi bana, açıklamalarınız net aslında ama bu konuda uygulamada karşılaştığınız çözümler var mı. Teşekkürler
Evet teknik servisin istekleri doğrudur. Elektrikli yangın motoru ana şalter öncesinden beslenir ve sadece manyetik şalter takılır. Yönetmelik gereği 2.motor (yedek motor) farklı kaynaktan beslenir. Genellikle dizel tercih edilir. Sistem jeneratör destekliyse sorun olmaz.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sistemler aynı pano sisteminden çalıştırı-
lıyor ise tek kablo,ayrı panolardan besleni-
yor ise ayrı ayrı kablo çekilmesi gerekir.
Söndürme sistemi toplama ! değilse,mo-
torlar zaten ayrı ayrı çalışmaz.Çekilecek
kabloda yangın için uygun tip olmalıdır.As-
lında,bu sistemlerin,dizel motor ilede ye-
dekli olması gerekir.
 
NFPA37 ve NFPA110 standartlarını inceleyiniz. Yangın pompa motor panosunun kendi otomatik transfer sistemi olur. Trafo ve jeneratör çıkışlarından 2 kablo çekilir. Sebebi; tesisteki arızalardan yangın pompa sisteminin etkilenmemesidir.
 
Son düzenleme:
NFPA37 ve NFPA110 standartlarını inceleyiniz. Yangın pompa motor panosunun kendi otomatik transfer sistemi olur. Trafo ve jeneratör çıkışlarından 2 kablo çekilir.

Söylediğiniz standartlar elinizde varsa özelden paylaşabilir misiniz?
Bu söylediğinizi birebir tarifleyen hem bizim yönetmeliğimizden hem de belirttiğiniz standarttan ilgili kısmı resim olarak alıntı yapıp buraya gönderebilir misiniz?
 
Arkadaşlar, lokanta tarzı bir yer yapılıyorken mimar yanmaz kablo kullanılacak diye yazmışsa bunun kanuni bir dayanağı var mıdır? Yani lokantı tarzı yerlerde yangına dayanıklı kablo zorunlu mudur? Yönetmeliğe baktım ama net bir şey bulamadım
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst