Bilgisayar ve bios önemi...

Katılım
27 Kas 2013
Mesajlar
205
Puanları
6
Konum
Antalya
Bilgisayar için bios ilk işlemci gibi çalışır.Bilgisayarı bios açar donanımı kontrol eder işletim sistemini yükler ve sonra görevi işletim sistemine ve işlemciye bırakır.Bu resimdeki gibi anakartta bulunuyor ve bios hafızasını bir pil ile koruyor(CR2032 pil).Bios pili 4-5 sene civarı görev yapabilir ve pil biterse bilgisayar açılış yapmaz(yeni gelişmiş model UEFI bios açilış yapabilir fakat ayarina göre açılış yapmaz,benim kullandığım model pil biterse açılış yapmaz).Gerekirse yeni pil takılır.
Bios ayar konusunda önemli görevler yapıyor ve gerekirse bios ayarından windows yeniden yüklenebiliyor...
Şimdi yeni gelişimler ile UEFI bios kullaniliyor.Daha gelişmiş yetenekler var.Bu bilgisayarda fare (mouse) ile ayar kullaniyor.UEFİ Bios aynı zamanda bir yazilim.Bazı görevleri ROM bellektede tutabilir.Yeni windows kurulumu icin USB kullanıyor...ORHAN
Not:Bu konuda soru çok olduğundan yazdım!
360_F_495912935_yqGAO24ORt9X1ArqlDowtWfzQNJDZn2y.jpg
 
Son düzenleme:
Daha önce yazıldı ama ısrar edilince yine yazayım dedim...

BİOS denilen yazılım ve donanım'ın adının açılımı "Basic İnput Output system" olarak yazılıyor.Bu arkadaş adından da anlaşılacağı gibi temel bilgisayar bileşenlerini denetler (hard disk yerinde mi, Ram firar etmiş mi Klavyeden ne haber v.s) sistemin çalışması için gerekli olan bileşenleri denetleyip sonra marşa basar ki Harddisk çalışsın ve yüklü işletim sistemi açılsın diye.

İmdi bu sistem Birde pil bulundurur ki tarihi hafızasında tutsun. O tarih sadece biz lazım olunca bakalım diye durmuyor orada çünkü.işletim sistemleri denetleme falan içinde kullanıyor. Pilin burada ki tek vazifesi anakartten elektirk kesilince daha düz tabirle bilgisayarı kapatınca saati saymaya devam etmesi.Zaten sistem internete bağlanınca gidip birde orda denetler saati ve ince ayar yapar.Bu kadar..O yüzden BİOS PİLİ olmasada bilgisayarlar açılır. hatta İnternette işiniz yoksa gayette normal çalışır.

Peki ben pili değiştirdim açıldı olayı nedir derseniz.Ya pili değiştirmek için bilgisayarı söktüğünüzde statik elektiriği boşalttınız ya bir bileşeni yerine oturttunuz..Benim bildiğim başka bir alakası yok zira.

Velhasılı kelam pil değiştirdim ondan dolayı bilgisayar açıldı deyip ısrar edilmez ise daha mantıklı olur.
 
Bios pili biterse açılış yapmaz mı? Emin misin Orhan abi ?
Elektrikli bazlamasına iddiaya girelim istersen.
Evet eminim...Ben 13 senedir bu masaüstü bilgisayarı kullanıyorum...Bu denendi ve pil takınca açıldı.Internette profesyonel yazılar da benim görüşümde.Bu ciddi durum pil tam biterse ve fiş duvardan uzun zaman çekilirse pil çabuk biter pil değişimi ister...Bu pili değiştirmek profesyonel bilgi ister.Bazilarinda bios yakınında pil değişiminden önce mini fiş bacak değişimi yapılır.Sonra gene eski fiş yuvasına takılır.Bu fiş yuvasi resimde beyaz bios yanında görülüyor...ORHAN
 
Son düzenleme:
deveye hendek atlatmayı tercih ederim.
ne de olsa devedir ne yapsa yeridir.
öbür türlüsüne katlanamıyor insan.
açıklamaya çalışarak üzmeyin kendinizi.
Yazdım yazdım sildim. Yazdım yazdım sildim. Aynen dediğiniz deveye hendek atlatmak daha kolay.
Bios pilini çıkararak bilgisayarın açılış videosunu çekip paylaşsam foruma tekrar girmeyeceğine söz verir misin?
 
Evet eminim...Ben 13 senedir bu masaüstü bilgisayarı kullanıyorum...Bu denendi ve pil takınca açıldı.Internette profesyonel yazılar da benim görüşümde.Bu ciddi durum pil tam biterse ve fiş duvardan uzun zaman çekilirse pil çabuk biter pil değişimi ister...Bu pili değiştirmek profesyonel bilgi ister.Bazilarinda bios yakınında mini fiş bacak değişimi yapılır.Sonra gene eski fiş yuvasına takılır.Bu fiş yuvasi resimde beyaz bios yanında görülüyor...ORHAN
Anlaşıldı cevap veremiyorsun!
 
Son düzenleme:
Çok iddialı olmayın! Eski bios'larda pil (rtc) zaman saatini beslerken aynı zamanda hdd ve diğer ayarların da tutulmasını sağlar. Dolaysıyla hdd'yı tanımayan pc/bilgisayar açılsa da işletim sistemini yükleyemez. Tabi açılmadan kasit ekranın gelmesi ise tabi ki açılır.;)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,833
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst