Bedaş sayaç ölçümleri - og proje onayı

cafercann

Üye
Katılım
20 Mar 2008
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba,
Bir konut projesinde (5 blok toplam 600 daire)2 adet 1600kVA trafo ve 2 adet 1675kVA gen. kullanılarak hazırlanmış onaylı bir proje var. enerji müsadesi tip-c/2 yer göre alındı,yani her daire ayrı ayrı abone olacak, ortak kullanım alanlarına ise ayrı fatura kesilecek. tedaş/bedaş gibi kurumlarla daha önce çalışan arkadaşlara bir kaç sorum olacak, cevaplarsanız memnun kalırım.

1- trafo çıkışında ag dağıtım yapmadan önce Şebeke-gen otomatik transferini yapıp ats çıkışına koyacağımız ag dağıtım panosunda her blok fideri için sayaç koyabilirmiyiz? (yani bedaş bu projeyi onaylar mı? )
2- türkiye standartlarında 630A e kadar dikey sigortalı yük ayırıcılar mevcut. bizim blok ana panoları 650kW (talep güç) civarında yani 1250-1600 şalterler lazım. bedaş bu çıkışlarda neden dsya ister? 3 adet 630A dsya'yı paralel kullanıp 1600A elde etmemizi öneriyolar. bu elektriğin mantığında yok.
3-başka önerisi olan arkadaşlar varmı,en azından yol gösterici çözümler..

şimdiden teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
1- trafo çıkışında ag dağıtım yapmadan önce şebeke-gen otomatik transferini yapıp ats çıkışına koyacağımız ag dağıtım panosunda her blok fideri için sayaç koyabilirmiyiz? (yani bedaş bu projeyi onaylar mı? )

1) Daire sayaçları ile trafo arasına sayaç koymanıza bence müsade edilmez.

Ayrıca söylediğiniz yerde transfer işlemini gerçekleştirirseniz daire sayaçları jeneratör çalışırken de yazar ki istenilen bir durum değildir. Ama bedaşın buna ses çıkaracağını sanmam.

2- türkiye standartlarında 630A e kadar dikey sigortalı yük ayırıcılar mevcut. bizim blok ana panoları 650kW (talep güç) civarında yani 1250-1600 şalterler lazım. bedaş bu çıkışlarda neden dsya ister? 3 adet 630A dsya'yı paralel kullanıp 1600A elde etmemizi öneriyolar. bu elektriğin mantığında yok.

Bu şalterleri paralellemenizi kim istedi? Bence verim alınması güç bir uygulama. Neden TMŞ kullanmıyorsunuz?
 
bedaşın ne tepki vereceğini bilmiyoruz. ona göre projeleri hazırlayıp onay almayı düşünüyoruz. dsya kullanımını bedaş istiyor ama hangi mantıkla neden dsya istiyor bilmiyoruz. enerji müsade belgesinde şart olarak konmuş. bedaş müsade etse ztn tmş ya da nht ayrıcı kullanabiliriz
 
bu tip c-2 ve aynı gruba dahil tipler hakkında bilgi verirmisiniz nerde belirtliyor bu tipler?

bunları paralel kullanırsanız aynı anda nasıl açıp kapama yapılacak ayrıca anlamadım ben, mekanik kol falan mi ?
 
Sanırım 630A'e kadar var dediğiniz modeller şunlar;
1SEB312001F0001.jpg


Ama şu modellerin 1600A lik modelleri var.

Burada da katalogları var.
https://i.kontrolkalemi.com/8/1SEC312022B0201.pdf
 
Ali Rıza bey ABB de 1600DSYA 1 kutuplu olarak üretiliyormuş. 630A den sonrası özel üretim min 8 hafta teslim dediler. yukarıdakiler normal yük ayırıcı nht olarak geçenlerden. bildiğim kadarıyla schneider de 3200A e kadar yük ayırıcı var ama bedaş ne hikmetse takmış bu dikeylere. ben yine de tmş kullanıcam kendi fiderlerime. bedaşa da yedek dsya bırakıcam.
electrics; tip c/1 e göre tedaş! tüm alıcılar için sdc trafo çıkışından ölçüm yapar tek fatura keser. ıvır zıvırla uğraşmaz yani. bunu da trafo primerinden yapar ki senin trafonun kaybıyla maybıyla uğraşmasın o da sayaçtan yazsın diye. ama bu c1 tip emb'sini kolay kolay vermiyolar. satış sözleşmesi filan yapman gerkiyr tedaş ile.
bir diğer konu paralel bağlama için; atıyorm 700kw gücünde panon var girişinde 1600A şalteri olan. 6adet 3*120/70 lik kablo çekeceksin bu panoya. trafo ag dağıtım panosuna 3 adet 630a dsya koyuyosun her dsya'dan 2 adet 3*120/70lik kablo ile çıkıp 1600A şalterli panoya bağlıyorsun. sisteme enerji verirsen çalışır ama olur da dsya'lardan biri bozulursa sistem bozuk olan dsya üzerinden trafoya geri besleme de yapabilir ya da diğer 2 dsyaya yük bineceğinden onlar da off konumuna geçebilir.vs vs. burası Türkiye, güzelim devlet memurlarının akıl fikirleri bu kadar çalışır....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,766
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Geri
Üst