Baymak kombi anakart arızası

Katılım
5 Şub 2009
Mesajlar
35
Puanları
1
resmini attığım ana kart arızalandı şöyle ki ilk açılışta kombi ekranı ışık yakmasına rağmen görüntü vermiyor ve çalışmıyor. ana kart üzerindeki işlemcinin reset bacağından(resimde işaretledim) toprağa çekip resetleyince çalışmaya başlıyor 4-5 saat sorunsuz çalıştıktan sonra bu sefer ekran donuyor üzerinde bulunan mevcut rakamlar ile kalıyor ayar potları vs çalışmıyor. kart üzerinde bir ekran sürücüsü bir de işlemci var problemin çipi besleme hattında ve regülatörde olduğunu düşünmüyorum zira reset atınca normal çalışıyor.çip voltajının 5 v civarlarında olduğunu ölçüyorum hafif dalgalanma olsada. tek aklıma gelen çipe bağlı osilatörün bilmediğim bir nedenle saat darbesi üretmeyi durdurması olarak düşünüyorum ama osiloskop olmadığından emin olamıyorum tam olarak sizce sorun ne olabilir. bu arada osilatörü değiştiremedim çünkü elimde o tarz bir osilatör yok .tavsiyeniz nedir
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Görsel 2023-10-17 saat 00.36.41_707c3c5b.jpg
    WhatsApp Görsel 2023-10-17 saat 00.36.41_707c3c5b.jpg
    270.3 KB · Görüntüleme: 44
Merhaba.Kart üzerindeki tüm röleleri sökerek ölçüm yapınız.Soğuk lehim var mı yok mu kontrol ediniz.
1FW 34 var mı göremedim.Kart üzerinde var ise Bc 847 transistör ile değiştirin.

1FW 34 muadili Bc 847
 
Son düzenleme:
Merhaba.Kart üzerindeki tüm röleleri sökerek ölçüm yapınız.Soğuk lehim var mı yok mu kontrol ediniz.
1FW 34 var mı göremedim.Kart üzerinde var ise Bc 847 transistör ile değiştirin.

1FW 34 muadili Bc 84
peki rölenin hasarlı olması işlemcinin durmasına sebep olurmu benim bildiğim rölelerin görevleri su pompası için ve fan için birer tane olduğu en fazla onlar çalışmaz diye düşünüyorum ama onlar çalışıyorlar.aklıma giriş ile tetiklenen bir uyandırma kesmesi olabileceğiydi örneğin belli bir süre pasif kalan işlemciyi uyku moduna aldıktan sonra örneğin su açılınca su akış sensöründen gelen sinyal ile uyanmasında problem olabilir diye ama onu da eledim çünkü işlemci reset yiyince o da çalışıyor yani dışarıdan alınan sinyallerde de sıkıntı görünmüyor.hala en büyük şüphelim osilatör ama onun arızasının reset sonrası düzelmesi de kafamı karıştırdı sonuçta arızalı ise saat sinyali üretmemesi gerekiyor ama resetleyine belli bir süre de olsa normal çalışıyor belki ısınınca duruyordur saat sinyali bu seferde fişi uzun bir süre çekip geri takınca normal çalışmasını beklerim o da olmuyor. parazitten etkilenip adım kaçırıp donuyor desem çalışırken illaki bir parazit oluşup sistemin donması gerekiyor olur olmaz zamanda o da olmuyor içerde bir geri sayım var ve 4 saat sonra donduruyor gibi sistemi. resmen marş motoru bozulmuş araba gibi vurdurarak çalıştırıyorum
 
Son düzenleme:
Merhaba.benzer bi arıza bana denk gelmişti.displayin ışığı yanıyor ama karakterler çıkmıyor tuşlar basmıyordu.yapılan kontrolde kartın farklı yerlerinde su teması vardı.oksitlenma vardı.mikroskop altında tespit edebildim.oksiti giderince çalıştı.eğer yoksa osiloskop ile eprom ve işlemci haberleşmesini kontrol edin.
 
cevap için teşekkürler ama kartta sıvı teması yok ve resimde görüldüğü gibi harici eeprom kullanılmamış. yukarıda da söylediğim gibi kart işlemcinin reset bacağından resetlenince çalışıyor sorunu ise işlemcinin ilk açılışta ve belli bir süre sonra sebebini bulamadığım bir şekilde donması.
 
cevap için teşekkürler ama kartta sıvı teması yok ve resimde görüldüğü gibi harici eeprom kullanılmamış. yukarıda da söylediğim gibi kart işlemcinin reset bacağından resetlenince çalışıyor sorunu ise işlemcinin ilk açılışta ve belli bir süre sonra sebebini bulamadığım bir şekilde donması.
Korozyon gözle her zaman gözükmüyor. Özellikle katmanlar arasındaki geçiş noktalarında korozyon varsa çözümü imkansız. Mikroskop ile incelemek lazım.
 
hocam korozyon varsa ve sonucunda temassızlık yada kısadevre olsa hiç çalışmaz diye düşünüyorum reset atınca korozyon gitmiyor ki sonuçta. daha çok işlemciyi ne gibi hataların donduracağına odaklanıyorum. besleme hattındaki bir parazit yada osilatör aklıma gelen nedenler. işlemcinin datasına baktığımda ani parazitlerde ve dalgalanma olduğunda çipin resetleme yani baştan başlama özelliği olduğunu görüyorum sorunu büyük ölçüde gidermesi gerekiyor.yada sürekli reset atacak kadar fazla parazit olduğunu varsayarsak da bu sefer de donanım reseti atmanın sonuç vermemesi gerekiyor
 
Ekran ünitesinde de görüntünün gittiğinden bahsetmişsiniz. Onu incelediniz mi ? Ana kartta sorun olsa ekranda bir trip kodu okumanız lazım değil mi ?
 
ekran sürücüsü görevini yapıyor hocam.hata mesajı vermiyor işlemci durduğu için. osiloskopla reset bacağını kontrol ettiğimde aşağıdaki sinyal şeklini alıyorum çalışmıyorken sürekli belli aralıklarla kendini resetliyor gibi duruyor.aynı sinyal şeklini vss2 ve vdd2 bacaklarından da alıyorum ama vss1 ve vdd1 normal seviyede 5 v. resetleyince ilk resimdeki gibi bol parazitli bir yapıda da olsa işlemci çalışmaya başlıyor.
 

Ekli dosyalar

  • çalışıyorken.png
    çalışıyorken.png
    322.6 KB · Görüntüleme: 13
  • çalışmıyorken.png
    çalışmıyorken.png
    258.6 KB · Görüntüleme: 12
İşlemcinin o pine giden bacağını iptal edin yani yolu kesin gerekirse.tekrar bakın aynı sinyal yoksa işlemci arızalıdır
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,962
Son üye
Emrullah t

Yeni konular

Geri
Üst