Baskılı Devre Üzerine Deneyimler ve Kürkçü Dükkanına Dönüş!

lewwend2

Üye
Katılım
21 Eyl 2016
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
44
Merhabalar Arkadaşlar,

Uzunca zamandır evde ve ya kendi atölyemde yine kısıtlı ama kendi imkânlarımla yapabileceğim baskılı devre üretme konusunda internetten bolca araştırma yaptıktan sonra anladım ki sonunda yine bir şekilde profesyonel bir elin değmesi gerektiği noktasına ulaşmanın biraz burukluğu ve ardından da düşününce işin mükemmelliğinin verdiği rahatlık arasında bir süre bocaladıktan sonra elde ettiğim sonuçları sizinle paylaşma niyetiyle bir şeyler yazmaya karar verdim.

Yıllardır birçok baskılı devre hazırlama yöntemi denedikten sonra (ki kimilerine göre pozitif 20, kimilerine göre dry film kullanma ve kimilerine göre de klasik ütü yöntemi en iyisi) bir plotter ile folyo keserek en iyi sonuca ulaştığımı gördüm.

Bu yöntemle harika baskılar yaptım ve sorunsuz çalıştırdım. Ama işte problem de burada başlıyor zaten. Her denemede bir öncekinden daha harika sonuçlar aldıktan sonra hep daha iyisini yapmanın peşine düşüyor insan (doğamız gereği olsa gerek).

Önce tek taraflı baskı devre ile başlayıp sonra smd malzeme ile haşır neşir olup bunun mükemmel olduğunu fark edip çift taraflı baskılara başlıyor ve boyutları küçültüyorsun. İşte paradoks burada başlıyor. İçindeki elektronik aşkıyla yıllardır sanki derinlerde bir yerlerde saklı kalmış bir sürü proje canlanıveriyor aklında ve onu da yaparım bunu da yaparım demeye başlıyorsun.

İşin komponent ve yazılım kısmını uğraşıp şöyle ya da böyle halledebiliyorsun. Ama sonunda o ürünü baskılı devreye dökmeye gelince; Tamam bir şekilde yapılabiliyor ama kolay yoldan tek taraflı kartın boyutları büyük oluyor, (Zihnin artık o eskiden kabul ettiği kart boyutlarını kabul etmiyor. Çünkü daha küçüğünün yapılabileceğini biliyor). Biraz zorlayarak çift taraflı baskılar yapmaya başlıyorsun, bu seferde iyi bir matkap, iyi bir havya, dry film solder mask ki artık yollar çok yakın ve 64 pin smd bir entegre ile lehimleme sıkıntısı var vs…

Tüm bu bahsettiğim ve daha yazabileceğim bir sürü şeyi sizler ve buralarda olmayan birçok elektronik tutkunu sanırım yaşamıştır. Rafa kaldırılan projeler, üzerinde çok uğraşı verilen ve sonraya bırakılarak bilgisayar harddisklerinde bir yığın klasörü dolduran çizimler programlar…

Aslında o kadar çok şey var ki konuşulacak ama sizleri fazla yormadan baskılı devre ile ilgili bir deneyimimi paylaşmak istiyorum (bazı forumlarda buna benzer paylaşımlar var ama bir de ben paylaşmak istedim).

Ülkemizdeki PCB firmalarıyla konuşup fiyat aldığımda fiyatların birkaç prototip devre yapmak için fazlasıyla yüksek olduğunu gördüm ve yurtdışına yöneldim. Şimdi birçok arkadaşın neden yurtdışı neden para ülkemizde kalmasın dediğinden eminim. İnanın bunu o kadar çok düşündüm ki ama arada gerçekten uçurum var.

Şu şekilde kendimi ikna ettim prototip aşamasında yurtdışı uygun fiyattan dolayı gerçekten güzel bir seçim. Ha prototip aşaması aşıldıktan sonra adetli üretim için yurtiçi tercih edilebilinir. (Ama ne yalan söyleyeyim sonraki adetli üretimde de yine yurtdışını tercih edeceğim, üzgünüm!). Yoruma açık saygı duyarım…


Birkaç yurtdışı PCB firmasına üye olup inceledim ve bir süre ertelikten sonra arada bir sitelere girip neler var diye baktım. Birkaçı zaten belli aralıklarla bilgilendirme ve reklam mailleri atıyordu zaten. Sonra bir gün PCB WAY diye bir siteden hesabıma tanımlı 5 $’lık kupon ve 40$’lık bir kredi verdiklerine dair bir mail aldım. Önce pek ilgimi çekmedi. Aradan belki bir ay geçti ya da daha fazla. Üzerinde çalıştığım bir proje için yine plotter ile baskı hazırladım ancak bakırı eritirken sorunlar çıktı ve o kadar uğraşı boşa gidince eski maillerimi kontrol edip o firmadan gelen maili arayıp buldum. Siteye girip bi kontrol edeyim dedim. Aklımda verdikleri kupon zaten sürelidir ve bitmiştir süresi diye düşünürken baktım hala aktif.

Sonra devremin ölçülerini ve diğer bilgileri girip fiyat hesaplattım. Evet adamlar gerçekten dedikleri gibi 10 adetine 10$ fiyat verdiler. Aman ne olacak bir kere denemiş olurum ne kaybederim ki diyerek devam ettim. Sonra kargo seçimi bölümünde DHL i seçince 32$ lık bir taşıma ücretini gördüm. Kartın basım ücretinin 3 katından fazla ama teslimat süresi çok kısa. Normal posta seçeneği çok uygun 5$. Ama onun da teslim süresi 25 – 30 gün.

Kupon ve kredimi de ekleyince 42$ dolar olan toplam ücret 3$ a düştü. Ben hala bu kredinin bir aldatmaca olduğunu düşünerek devam ettim. Ödeme PayPal üzerinden yapılıyor. Bu sırada PayPal’ın Türkiye’den yurtdışına ödeme kabul etmediğini unutmuş bir şekilde siparişi tamamladım. Ancak PayPal ödeme gerçekleştirilemedi deyince başıma taşlar düştü. Siteye geri dönünce kredimin kullanıldığını ancak siparişin hala ödeme beklediğini görünce: Evet haklıymışım adamlar düzmece yapmışlar diye düşündüm.

Sonra sitenin canlı sohbet bölümünden Julia adlı kişiye bu durumu açıkladım ve anında aldığım cevapla PCB WAY ile olan alışverişim başlamış oldu. Silinen kredim anında geri yüklendi. Ancak bu seferde ödeme sıkıntısı olduğu için bu durumu yazınca Julia 30 saniye içinde bana bir ödeme linki gönderdi (aliexpress üzerinden). Oradaki linkten +3$ ‘a siparişi tamamladım (+3$ aliexpress’in komisyonuymuş).

Sonuçta 10 adet 10mm x 10mm boyutlarında çift taraflı devrem 6 dolara mükemmel bir biçimde profesyonelce hazırlanıp elime ulaşmış oldu.

İşte resimleri:

Devrenin üstten görünümü

mEXpb0.jpg


E3ONLZ.jpg


Devrenin alttan görünümü

jBqpMm.jpg


Bu kadar şey yazdıktan sonra PCB WAY üzerinden sipariş verme aşamalarını adım adım anlatmanın bu gibi bir üretim düşünen benim gibi bu işte acemi olan arkadaşlara yol göstermesi açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

Siteye üyeliğin ardından giriş yapıp;

Anasayfadaki PCB Instant Quote bölümüne girip pcb ‘niz için gerekli alanları doldurup Calculate butonuna basarak tutarı görebilirsiniz. BoardType bölümünden kartınızı tekli veya panel tip seçebilirsiniz. Kart boyutlarınız küçük ise panel tip seçebilirsiniz.

Sonrasında kargo ve ülke seçip ürün için taşıma ücretini görebilirsiniz.

Bu aşamaları tamamladıktan sonra Add to Cart ile seçimi sepetinize ekleyin. Sizden gerber dosyanızı yüklemenizi isteyecek. Dosyayı zip ya da rar olarak yükleyin.

Bu bölümde sahip olduğunuz kupon veya krediyi ekleyerek toplam tutarı oluşturabilirsiniz. Bu kısımda oluşan Proforma’yı seçip bir kopyasını saklayabilirsiniz.

Soluk olan Under Review Can’t Pay Yet! Butonu gerber dosyanız incelenip onaylandıktan sonra aktifleşecek ve ödeme sayfasına yönlendirileceksiniz. Ancak PayPal ödeme kabul etmediği için canlı sohbet kısmından Julia’dan bu durum için aliexpress’ten ödeme linki isteyiniz. Aliexpress’te kredi kartınızla ödemeyi tamamladıktan sonra mailinize gelen sipariş detayındaki sipariş numarasını Juila’ya gönderdiğinizde kısa bir süre içinde siparişiniz tamamlanmış olacak.

Devam eden süre içinde site üzerinde kartınızın üretim aşamalarını saat saat takip edebilirsiniz.

Fabrikasyon sürecinin 46’sı tamamlanmış ve detaylar:

OErNlD.jpg


Fabrikasyon sürecinin aşamaları…

znGLDj.jpg


Tüm bu aşamalarda PCB Way’ın canlı desteğiyle gerçekten her türlü sorunuza anında destek alıp çözüme ulaşabiliyorsunuz. Yani karşınızda size kalıp mesajlar gönderen bir yazılım bulunmuyor. Aksine bu işle profesyonel olarak ilgilenen birisi var.

İşte size firmanın internet adresi : http://www.pcbway.com/

Umarım paylaşımım benim gibi elektronik tutkunlarına faydalı olur. Saygılarımla...
 
arkadaşlar PCB konusunda çok sıkıntı yaşadık yaşiyoruz ozellıkle tasarım için tek veya 3-5 kart için firmalar ilgilenmiyor eskıden bakır plakete pozitif 20 sıkılmış uzerı işik geçirmez naylonla kaplı plaket satılırdı naylonu kaldırıp karanlık odada devamında 15-20 dk işik altında tutunca devremız çıkardı o uygulama kayboldu istanbulda bir PCB firması sahıbıne konuyu açtım mantıklı duşundu yapmayı denıyeceğım dedı aslında türkiyede en buyuk problem ben aynı malzemeyı çinden getırttım sağlıklı olmadı taşima esnasında işik alıyor veya zaman aşimi bayatlıyor sağlikli olmuyor iki sefer çinden getırttım biri mukemmel çıktı ikinci sıparışım bozuk çikinca vazgeçtım istanbul firması yaparsa amator elektronikçiler için şamda kaysı olur inşallah bu iş türkiyede yapan olur bir örnek vereyım afyondan eskişehire oğrencı ödevı PCB baskı yaptırmak için gelenler var meslek liselerınde bir sefer gorsun oğrenci bu işi mukemmel yapar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,903
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst