Basit Motor ve sensör uygulaması nasıl olmalıdır?

Analyzer

Üye
Katılım
15 May 2007
Mesajlar
192
Puanları
1
Selamlar,

Basit bir triger kasnak ve kayış sistemi için elektrik düzeneği kurmak istiyorum. İyi sayılabilecek düzeyde elektronik bilgim mevcut. Ancak endüstriyel elektrik daha farklı geliyor. Neyse sorunum şu :
Triger kayışı üzerinde minyatür metal bir ray arabam var. Triger kasnağı döndükçe araba ileri gidiyor ve endüktif sensörü görüp duruyor. Beklemeden tekrar harekete başladığı noktaya dönüyor. (İlk noktada da endüktif sensör var) Bu sistemi bu şekilde mi yapayım yoksa step motor mu kullanayım? Eğer AC motor ve end. sensör kullanırsam nasıl bir pano kurmalıyım?
Şimdiden teşekkürler,

Analyzer
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Selam,

Mesafe 90 cm ve bu mesafeyi 2 - 2,5 saniyede gidip gelmesi lazım.

Cooper
 
sistemin elektriksel olarak çok basit, ama şimdi ne yapmak istediğini tam olarak açıklamamışsın.
nasıl bir pano kurmalıyım derken, malzemelerdenmi bahsettin, motoru sürücüylemi çalıştıracaksın.
sürücü ile çalıştırırsan::

MALZEMELER:

1- 1 AD AC SÜRÜCÜ (MOTORUN KW I KAÇ SA, SÜRÜCÜNÜN KW TI DA AYNI VEYA DAHA YÜKSEK OLMALI)
2- 4 AD AC RÖLE (TROFO VEYA GÜÇ KAYNAĞI KULLMAYACAKSAN 220 BOBİN ALMALISIN)
3- 2 AD SENSÖR VEYA SWİCH ( SABİTLEYECEĞİN YERE GÖRE TERCİH SENİN BENCE SWİCH EN MANTIKLI,,, TRAFO VEYA GÜÇ KAYNAĞI YOKSA SENSÖRÜ 220 AC SEÇMELİSİN)
4- 2 AD START BUTON (İLERİ, GERİ)
5- 1 AD STOP BUTON (İLERİ VEYA GERİ GİDERKEN DURDURMASI İÇİN)
 
Selam,

Kartal1700 arkadaşım ilgine çok teşekkür ederim. Sürücü kullanmayı düşünmüyorum. Sabit hızda gidip gelsin istiyorum. Şimdi sorumu tekrar anlatayım o zaman. Triger kasnakları üzerinde bir triger kayışım var. Bu kayışı ray üzerinde gidip gelen bir arabaya monte ettim. Şimdi ben motora enerji verdiğimde araba sağa doğru kayacak ve bir sensörü görüp geri dönecek. (Switch tercih etmedim çünkü switch'in mekanik ömrü sensöre göre daha az diye biliyorum) Sensörü gördüğünün hemen arkasından hiç durmadan ilk konumuna hareket edecek. Ben bu sistemi bir plc ile kombine etmek istiyorum. PLC den istediğim zaman aralığı için on-off (24V sinyal) bilgisini alabiliyorum. Yani sistemi özetlersem; PLC den bir sinyal gelecek ve bu esnada motor hareket edip uçtaki sensörü görene kadar hareket edecek. Gördüğü anda hiç durmadan geri dönecek. Sürücü maliyet açısından sorun olduğu için istediğim hızda olan bir motor seçip onu kullanmak istiyorum.
Şimdiden teşekkür ederim yardımına,

Cooper

Edit : Bu arada kullanacağım motora (motoru biryerlerden bulmuştum) baktım. Monofazeymiş. Yönünü değiştirmek için yardımcı sargı akım yönünü değiştirmem gerekiyormuş. Yandım :(
 
Selam,

Buradaki notlar ve uğraşmam sonucu birşeyler yaptım. Yolu yarıladım gibi. Motoru 3 faz olarak seçip ekts de deneme yaptım. Enerji verildiğinde motor dönmeye başlıyor. Ben B1 butonuna bastığımda terse dönmeye başlıyor. Ardından istediğim gibi limit switchlerden ilgili olana basınca motor ters yönde dönmeye başlıyor. Benim 2 adet problemim kaldı :)
1. Enerjiyi verir vermez harekete başlaması yerine B1 butonuna basmadan sistem harekete geçmesin. (NC olan kontakları yön ayarlasın diye ben koydum ancak problem galiba orada)
2. B1 butonuna bastığımda saat yönüne dönen motor, limit switch'i görünce tekrar geri dönecek ve ikinci limit switch'i görünce sistem duracak.(Bu noktadan itibaren B1 butonuna basınca sistem tekrar baştan çalışacak)

Nasıl değişiklik yapmam gerekir arkadaşlar? Şimdiden teşekkürler.


Cooper
 

Ekli dosyalar

  • deneme.zip
    16.9 KB · Görüntüleme: 3
selam
şimdi son noktalardaki siviçlerini nc olarak kullanma ..daha doğrusu sade siviçle geri dönüşü yaptırma .bir tane start butonun olsun .buna basınca bir röleyi mühürleme işlemi yaptır ve motor sağa doğru dönsün.uç noktadaki sivice basınca bu mühürlemeyi çöz aynı anda başka bir mühürleme yaptır (başka bir röle ile) bu kez motoru motoru sola doğru dönsün.baş kısımda kullandığın sivici görüncede ikinci yaptığın mühürlemeyi çöz.bu durumda araba nerede olursa olsun start butonuna basınca ilk röle mühürler ,uç noktaya gider ve durur aynı zamanda terse hareket için ilgili röle enerjilenir ,başa gelince durur.

istersen basit bir şemada çizer gönderebilirim ama anlaşılmayan bir şey yok gibi
 
Selam,

battaldirican ilgine teşekkür ederim. İşin çok acemisi olduğum için anlattıklarını ekts programında deneyeceğim ancak müsait bir vaktinde bunu kısaca çizebilir misin. Emin olmak için rica ediyorum.
Şimdiden teşekkürler,

Cooper
 
Analyzer ' Alıntı:
Selam,

battaldirican ilgine teşekkür ederim. İşin çok acemisi olduğum için anlattıklarını ekts programında deneyeceğim ancak müsait bir vaktinde bunu kısaca çizebilir misin. Emin olmak için rica ediyorum.
Şimdiden teşekkürler,

Cooper

selam

analyzer kabaca çizdim ama çalışıyor..sende bir dene ..kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • battal.JPG
    battal.JPG
    42 KB · Görüntüleme: 51
Moderatör tarafında düzenlendi:
Selam,

Dostum ilgine ve emeğine çok teşekkür ederim. Tam istediğim gibi çalışıyor.Ne kadar teşekkür etsem azdır. Sağol :)

Analyzer
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst