Basit elektronik devreler

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,691
Puanları
956
Yaş
40
Ustalarım hayırlı geceler. Şu sıralar basit elektronik devreleri inceliyorum. Elime elektronik kart içeren cihazlar geliyor sizin sayenizde arızayı bulup cihazı tekrar çalışır hale getiriyoruz.
Ustalarım sizden ricam basit devlerin takibi ve bu devrelerin yorumlanması hususunda olacaktır. Kısacası basit devreleri yükleyeceğim ve kafama takılan yerleri soracağım. Eğer cevaplar bana yardımcı olursanız sevinirim. Yardımlarınızı için şimdiden teşekkürler.

Ustalarım ilk devreden başlayayım. Çok basittir ama işin özünü anlamak için bu gereklidir diye düşünüyorum. Hem de elektronik parçaların görevini devre üzerinde anlarsak daha kalıcı olur diye düşünüyorum.

http://320volt.com/flash/transistorun-anahtar-olarak-kullanilmasi.swf

Buradaki devrede + ucumuz butona giriş yapıyor butona basıldığında çıkıp transistörün beyz ucuna gidip transistörü anahtar gibi çalıştırıyor. Aynı zamanda + ucumuz 1kohm dirençten geçip diyotun anot ucundan yol alıp transistörün kollektör ucundan emitere doğru gidip - ucumuzdan devreyi tamamlayarak ledimiz yanıyor. Doğru mu acaba?
 
Öğretmen27, post: 655057, member: 290934 tebrik ederim diyorum (belki daha önce de demişimdir yineliyorum) azim ve yardımseverliğinize hayranım.

http://320volt.com/flash/transistorun-anahtar-olarak-kullanilmasi.swf devre altında 4 satırlı açıklama var.

Yorumlama doğru ama telafuzu biraz değiştirelim Hocam tamamen kişisel yorumum belki daha fazla sadeleştirmek gerekebilir;
Buradaki devrede //+ ucumuz //(besleme) butona basıldığında //çıkıp //( ... geçip) transistörün beyz ucuna gidip transistörü //anahtar gibi çalıştırıyor// (tetikliyor ve tr iletken hale geliyor). Aynı zamanda //+ ucumuz //(besleme) 1kohm (akım sınırlayıcı) dirençten geçip (led) diyotun anot ucundan yol alıp transistörün kollektör ucundan emitere doğru gidip //- ucumuzdan// (şase*toprak) devreyi tamamlayarak ledimiz yanıyor. Doğru mu acaba?[/QUOTE]

Doğan Hocam kırık not verdiğiniz yaramazların intikamını almış olayım :p, elimizden gelen yardımı gösteriririz Rabbim başka dert vermesin sizlere! Saygılarımla.
 
Çok teşekkür ettim Bülent ustam. Canın sağolsun istediğin notu verebilirsin. Övgün için teşekkürler aynı şeyleri senin için ben de düşünüyorum. Verdiğin cevaplar için çok teşekkür ederim.
 
devre basit devreden bir soru sorayım 1k yerıne 2.7 k kullansaydık ne olurdu veya 1k drencı kaldırıp atsaydık ne olurdu:)
 
:)doğan hocam yanlış anlamaz umarım ılave bır soru daha transistorun beyz ıne gıden 4.7 k drençle butonun bağlandığı yere elektrolitik 470 mf kondansatorun artı ucunu kondansatorun eksi ucunu transistorun emetor ucuyla bırleştırıp çalıştırsak ne olur
 
Ha işte sorun burada. Direnci istediğin kadar oku soru bu noktaya gelince anlat anlatabilirsen.:D
1 kohm direnç olduğu zaman besleme 1,6 v düşüyor. Böylelikle led yanıyor. 1 k direnci ortadan kaldırsak led arızalanır yanmaz diye tahmin ediyorum veya çok parlak yanar.. 2,7 k direnç takılsaydı gerilim çok düşer led yine yanmaz veya düşük ışık seviyesinde yanar diye düşünüyorum. :p:p:p:p Doğru mu acaba?
2. ilave sorunuzda led yanar diye düşünüyorum. Doğru mu?
 
Son düzenleme:
:) hocam elektronikte bayağı yol katetmışsınız tebrık ederım yanlız son soruda eksik cevap:)

kondansator takılınca evet butona basınca led yanar ama kondansatorun kapasıtesı ve 2.7k drenç ın belırledığı bellı bır zaman yanip kapasıtor bitince led soner bu uygulamayla örnek merdıven otomatığı yapılabılır butona basınca 1-2 dk kadar zamanlama yapilabılır led yerıne röle koyularak ac220 kontrol edılebılır
 
:) hocam elektronikte bayağı yol katetmışsınız tebrık ederım yanlız son soruda eksik cevap:)

kondansator takılınca evet butona basınca led yanar ama kondansatorun kapasıtesı ve 2.7k drenç ın belırledığı bellı bır zaman yanip kapasıtor bitince led soner bu uygulamayla örnek merdıven otomatığı yapılabılır butona basınca 1-2 dk kadar zamanlama yapilabılır led yerıne röle koyularak ac220 kontrol edılebılır
Süleyman abi teşekkür ederim. 2. sorunuzda buton devamlı aktif olarak kalacak diye anladım. Bu durumda devamlı yanar değil mi?
 
merhaba evet dedığınız gıbı butonaktıfken devamlı yanar butonu bıraktığın zaman bellı bır sure yanık kalıp soner
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst