Basit elektronik devreler

Geçmiş olsun Süleyman abi ..

Alçak Mühendis sende ballandıra ballandıra anlatıyorsun olmuyor bak KAZIMUGUR abiye havale ederim seni..
anlatmayayım da ne yapayım ürün ortada, adamlar yapmış. memlekete dönünce künefeden soğudum ama


:) benım yaptığımıda yazayım oraya gıdersem mutlaka bir arkadaşim çıkar kunefeyı yemem ama ikram ederek yemış kadar zevk alırım:)
 
serkan _48 ıyı hatırlattın kazım uğur hoca buralardamı hiç rastlamıyorum yazılarına rahatsız fılansa geçmış olsun demekten başka bışey gelmez elımızden
 
serkan _48 ıyı hatırlattın kazım uğur hoca buralardamı hiç rastlamıyorum yazılarına rahatsız fılansa geçmış olsun demekten başka bışey gelmez elımızden

Abi baktım 17 aralıktan itibaren girmemiş foruma. Tarihte çok manidar :D :D :) :) İnşallah iyidir.
 
Ha işte sorun burada. Direnci istediğin kadar oku soru bu noktaya gelince anlat anlatabilirsen.:D
1 kohm direnç olduğu zaman besleme 1,6 v düşüyor. Böylelikle led yanıyor bu doğru

. 1 k direnci ortadan kaldırsak led arızalanır yanmaz diye tahmin ediyorum veya çok parlak yanar.burada besleme voltajı 12 volt olduğu için led veya transistoru yakar iş goremez hale getırır

. 2,7 k direnç takılsaydı gerilim çok düşer led yine yanmaz veya düşük ışık seviyesinde yanar diye düşünüyorum. burada led işik versede çok zayıf işik verır.
Çok teşekkür ederim Süleyman abi. 1k direnç yük bindiğinde gerilimi 1.6 v düşürüyor bilgisini 320v.com öğrenmiştim. O halde 2k direnç yük esnasında gerilimi 0.8 V mı düşürür? Hesaplama bu şekilde mi oluyor?
 
R = V / I formülü vardır hocam ünlü ohm kanunudur.

R = Direnç ohm olarak
V = Volt
I = Amper

Seri bir devreden akım akarken bu formüle göre 2 bilinen varsa üçüncüsünü bulabiliriz.

Bir ledden 20 miliamper akar. seri devrede dirençtende 20 ma akar. eh direncin değeride belli direnç üzerinde düşen gerilimi bu formüle göre hesap edebiliriz.

Bu noktada seri devrede önemli olan akım çekilen akım ne kadar artarsa direnç üzerinde düşen voltajda o kadar artar.
 
20ma: 0.02 A yapar. Direnç: 1000 ohm. 1000*0.02= 20 v yapıyor. Ama uygulanan gerilim 12V.
Nereyi gözden kaçırdım acaba?
 
Bu nedenle 12 volt beslemeli bir led direnç serisi için 1 k ohm kullanılmaz. hesaba göre 500 ohm gibi bir değer çıkar. 560 ohm kullanılabilir.
 
Ustalarım bu devreyi incelebilir miyiz? Zener diyot görevinde ters bağlandığında gerilimi sabit tutuyor yazıyor. Ayrıca ledden önce 470 uf 25 v kond. olduğu için muhtemel 25 V aşağı gerilim geliyor. Oraya kadar 25 V altına nasıl iniyor. 6 adet led 120 ma yapar. 0.12A*460=55V yapıyor. 470 uf 25V önce nasıl oluyorda 25V altı oluyor. Yorumlayabilir miyiz acaba?
led_basit_sema.png
 
Son düzenleme:
Zener diyotu biraz daha inceledim. Kendi iç gerilimine ulaşınca üzerindeki gerilim iletime geçiyormuş. O halde zenerden sonra 9 V iletime geçiyor bir nevi regülatör olarak kullanılıyormuş. Sonra - taraftan diyot tarafından geçerek kondansitör içerinde şarj olup bir miktar gerilim yükseliyor. Zaten yüke geçince bu gerilim yükselmesi çok da önemli değil zaten çöküyor ortalama 9 V ledlere giderek ledleri yakıyor.
Bu şekilde yorumladım ama doğru mu?
 
Saygıdeğer ustalarım jeton yavaş yavaş düşüyor. Baştan yorumlayayım bu devreyi. Şebekede gelen 220 V devreyi muhafaza etmek için öncelikle paralel varistor bağlanıyor. 6 adet led 120 ma o da 0.12 A denk gelir. Formülü uygularsak 0.12A*460 ohm= 55V yapıyor. Bu da zenerin 9 V gönderebilmesi için iç gerilimi diye düşünüyorum. Zenerden çıkan şasemiz 1 N4007 tarafından geçip 470 uf 25 V kond. şasesine gidiyor diğer taraftan +9v kond. + bacağına gidiyor. Sn. gevv'in açıklamalarından burada gerilim 9*1.14 =10.26V yükseliyor. Zaten yük bindiğinde tekrar 9V düşerek ledler yanıyor. Doğru mu acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,289
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst