Basit bir klima yapabilirmiyiz

Abi hyundai'mi bu..? :D iyiymis..
Ben o marka mı dedim, benzetemedim tipik amerikan işte :).
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Yabancı bir yazıdan alıntı

3kW, that's 30*100W, so 30 peltier elements each consuming 168W, being 5040W or 420A at 12V. Furthermore, you have to dissipate 30*268W=8040W of heat somehow.

100 amper diyerek ne kadar iyimser davrandığım ortada
 
sayın serkan_48 benım elımde olan peltier uzerınde yazı filan yok tek bildığım 12 voltta 1 A çektığı onuda avometreyle ölçtum
 
Genelde peltierlerin üzerinde aşağıdaki gibi kodları oluyor. Geleceğim nokta şurası idi. Peltierin kaç kalorilik olduğunu datasheetinden bulmak idi. Bir araç kliması ortalama 12000 18000 btu arasında olduğunu düşünürsek mesela 12000 btu ya karşılık gelecek peltier adedini tesbit edebilirdik.

Bende çok umutlu değilim. Çünkü kalorik değerleri çok düşük bu peltierlerin. 12000 btu yapması için çok adetli ( 100 - 150 belki 250 adet gibi ) kullanmak gerekebilir düşüncesindeyim. Geçenlerde bir topikte kalorik değerini tartışmıştık ama üzerinden biraz zaman geçti.

Yada bilinen bir peltieri hesaplayabiliriz. Sonuçta ne kadar akım harcayıp ne kadar soğutma alabileceğimizi hesap edebiliriz.

s-l1000.jpg
 
soğutma konusunda hiç bılgım yok aklımdan geçen eskı klimasız araca iş yapacak şekilde yapabılırmıyız ama sanırım çok malıyetlı olacak peltierle ilk tanişmam ingilizlerın kurduğu bır elektro mıkroskop ta transistorlerı soğutmada kullanmışlardı ilgimi çekmıştı tedarık ettım çalışması fevkalade tek dezavantajı aşiri akim çekmesı
 
Vantilatör önüne bakır spiral boru konulup içindeki suyu/gazı peltierle soğutsak daha az soğuturuz ama az sayıda peltier kullanırız, çok buz kesmese de serinlik hissettirir sanırım.
Buldum bir kaçını paylaşayım;
http://www.instructables.com/id/Hollis-homemade-AC/?ALLSTEPS
http://www.instructables.com/id/12-volt-air-conditioner/?ALLSTEPS
http://www.instructables.com/id/Thermoelectric-Auto-Air-Conditioner-Heater/ (yorumlara göz gezdirin)

Çin işi ufak fanlarda bölmesine ıslak (soğuk su) sünger konuluyor etkiyi artırıyor, İspanya mı neresiydi tam hatırlayamıyacağim binalarının bir yerinde yapısı delik/ sepet örgüsü gibi pencere göz var, buraya su testisi konur ısınmasını da tente ile engeller bu sayede evin içini doğal yoldan serinletirlermiş. (Arşivimden :))
3d-printed-cool-bricks-5.jpg
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,325
Mesajlar
916,721
Kullanıcılar
450,165
Son üye
kursatazy

Yeni konular

Geri
Üst