Basit bir dc motor kumanda devresi

thyfly

Üye
Katılım
20 May 2012
Mesajlar
19
Puanları
1
Slm arkadaşlar.Yeni üye olduğum için eğer konuyu alakasız bir yere açtıysam özür dilerim, lütfen yönlendirin.
Arkadaşlar hemen konuya gireyim.Bana 12 v dc motor devresi lazım.Şöyle ki; 50X50 cm ölçülerinde bir ahşap sunta tabla var.Bunun altında vidalı mil ve kızak mekanizması var.vidalı milin ucunda da 12 v dc motorumuz var(bu arada dc motor, tofaş arabalarının cam silecek motorudur).
Amacım şudur; butona bi kere basınca motor çalışıp vidalı mili döndürerek tablayı hareket ettirecek.Tabla sona gelince oraya konulan bir switch e değer değmez ters dönüp bu sefer başladığı yere geri gelecek ve başladığı yerde ki başka bir switch e deyip duracak ve bir çevrim tamamlanacak.Sonra tekrar düğmeye basıldığında tekrar gidip gelecek ve duracak.Tabi bu birde potans hız ayarlı olacak.Elimde hazır potans devre var ve onu da bu devreye entegre edicem.Bana sadece geri kalanı lazım.Yani bi kere basıcam otomatik gidip gelecek.Okadar.Artık röle mi olur yada özel bi switch mi olur siz bilirsiniz.
Yanlız arkadaşlar durum biraz acil...Teşekkürler...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
selamlar.


benim sistemde motoru belirlenen yer pozisyonlara göre kontrol edilmesini sağlayan sistemdir... telefondan ulaşabilirsiniz veya eposta adresime tam olarak istediklerinizi yazabilirsiniz..
 
Aşağıdaki devreyi bir fikir vermesi açısından koydum, devre otomatik çalışıyor,
yani işinize yaramaz, üstelik 3 faz ama;

üzerinde oynayıp, tek seferli butonlu yapılabilir, ..

vrbcu.jpg

Aslında normal devre bu , yani prensip devresi girişe verilen sinyale göre yön değişir

hkopruk.jpg

H-bridge veya köprü devresi diye arayın..
 
arkadaşlar teşekkürler ama inanın bişey anlamadım.elektroniğe biraz yabancıyım.sadece röle veya switch lerle bu iş yapılamaz mı?
 
MOTOR SUNUM.jpg
baglanti.jpg
ilk resim sizin projeniz start butonuna basınca hareket ediyor belirlenen yere geldiği zaman başa dönüyor
ikinci resim motor devresi nin montajı gayate basit kullanışlı olarak tasarlandı..
devrenin adaptörünü tak.... daha sonra motor seçimine bağlı olarak motor beslemesini bağla motorunu bağla hepsi bu
bu devre bağımsız olarak çalışır her türden motor takılabileceği düşünüldüğünden dolayı beslemeler ayrıdır kontroller oto kotnrol özelliklidir yazılsal olarak gelişmiş özel bir algoritma ile yazılmıştır inşallah anlatımlardan bir şeyle anlaşılır. saygılar....
swiç röle ile yapılıcak bir şey değil istemiş olduğunuz öğrenci işi isteniyorsa bişi diyemem ama nerde nasil bir işlemde ne amaç için kullanılıcak gibi ayrıntılarıda yazarsanız daha açıklayıcı cevaplar alınabilir ben anladığım kadarını yazdım çizdim sunum yaptım
bu devreyi AKILLI EV SİSTEMLERİNDE ARABALARIN ÇATI EV SANRUF İŞLEMELRİNDE CANAK ANTEN KONTROLERİNDE KAPI KEPENK İŞLEMLERİNDE GİBİ YELPAZEDE KULLANIYORUM TARAFIMDAN YAZILMIŞ YAZILIM VE ALGORİTMAYA SAHİPTİR

bir yol daha var ???? yay takılır eski telefonlar misali çekilir bırkılır yay süner gelir gider tekrarlanır
 
arkadaş muhtemelen kuluçka makinası yapıyor devlet sırrı gibi saklıyor,fakat o tabla yukarıya gittiğinde bir müddet bekleme yapıp tekrar alt pozisyona gelip yine bekleme yapması gerekir bunu atlıyor.
 
selamlar projeye yporum yapmak yerine projeyyi yapmak veya isteklere cevap verebilmek tüm formlarda dikkat ettim ya resim yada farklı linkler verilmiş be ne yaptım istenilen projeyi yaptım saygılar yaptım derken yapabiliceğim bir şey olduğu için yaptım ortaya koydum alıp alınmaması önemli değil sonuç saygılar devlet sırrı da olabilir çünkü emek verilmiş projeler olduğu zaman sır oluyor benmde projelerim var sırrrr gibi saklıyorum sadece istek olduğunda veya onunla ilgili bir gelişme vs.. olduğu zaman ortaya koyup öneriyorum iyi çalışmalar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,260
Mesajlar
916,277
Kullanıcılar
450,082
Son üye
feritkvl14

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst