Basit Şifreli Kilit Devresi

i.sinaplı

Katılımcı Üye
Katılım
30 Ara 2008
Mesajlar
1,173
Puanları
56
Yaş
43
Konum
BARTIN
Günlük hayatımızda karşılaşmaya başladığımız, şifreli kilitlere basit bir örnektir. Çalışması sadece içeriden ayarlanan dört basamaklı kombinasyonun, tuş takımında doğru basılması ile çalışır.Eğer yanlış bir anahtara basılırsa kilit açılmaz. Şifreli kilitin çalışması için a, b, c, ve d hatlarının set(lojik 1) olması gerekmektedir. Örnek olarak şifremiz 1756 ise; a hattına 1, b hattına 7, c hattına 5, d hattına 6 ve diğer anahtarları (2,3,4,8 ve 9) ise reset hattına bağlamak gerekmektedir.

Deverede iki adet D-Flip Flop içeren CD4013 entegreleri kullanılmıştır. D-flip flop'ların clock uçları a, b, c ve d hatlarına bağlanır. D- flip flop bir birlerine seri şekilde bağlanmıştır. Böylece ilk kodun doğrulugundan sonra ikinci, üçüncü, dörtüncü kodların doğruluğuna bakmaktadır. Kodların sıralaması a, b, c, d olarak ayarlanmıştır. Doğru kodalma yapıldıktan sonra röle transistör üzerinden Deverede iki adet D-Flip Flop içeren CD4013 entegreleri kullanılmıştır. D-flip flop'ların clock uçları a, b, c ve d hatlarına bağlanır. D- flip flop bir birlerine seri şekilde bağlanmıştır. Böylece ilk kodun doğrulugundan sonra ikinci, üçüncü, dörtüncü kodların doğruluğuna bakmaktadır. Kodların sıralaması a, b, c, d olarak ayarlanmıştır. Doğru kodalma yapıldıktan sonra röle transistör üzerinden çalıştırılır. Devrenin çalışması sürekli olduğu için, reset uçlarına bağlanan anahtarlardan herhangi birine basılarak başlangıca dönülür.(Besleme hattındaki C1 kapasitörü D-flip floplarda ki efy süresince belirsizliğini kaldırmak için kullanılmıştır.)

Bu devre arabalarda rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü doğru kodlama yapmadığınız sürece hep başa dönersiniz. Devreyi istediğiniz her yere uygulayabilirsiniz.
 
Paylaşılan Dosya, Dosya Paylaşım Sitesinden Silindiği İçin Konu Çöpe Taşınmıştır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,237
Mesajlar
916,070
Kullanıcılar
450,040
Son üye
rasimozcannn

Yeni konular

Geri
Üst