Böyle bir harmonik ile karşılaştınız mı?

edremit

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
12 Eki 2006
Mesajlar
719
Puanları
506
Yaş
54
Arkadaşlar kurulumunda yardımcı olduğum bir işletmede harmonik sorunu var. Kondansatörler dayanmıyor (olması gerktiği gibi). Buraya entes analizatör takmıştım 4-5 gün önce bu analizatörün değerlerini aldım. Harmonikler tahminimden çok yüksek toplam akımlar %100'den fazla çok zaman diliminde %200'ü geçiyor hatta %300 olduğu zamanlar var. (bunları %300 gibileri bug olarak kabul edelim)

Tesisin 400kVA trafosu 525kVA jeneratörü var. 40 taneden fazla CNC makina ve müştemilat (kompresör, hidrafor(hız kontrollü) , aydınlatma, klimalar, küçük makinalar, VS) çalışıyor. CNC ler için 2 adet 150kVA UPS bağlı 15 adet daha CNC koyacaklar 1 tane 150kVA daha UPS ısmarlamışlar.

Harmonikler hakkındaki analizatör değerlerini ekliyorum. Resim dosyaları fazlardan 370-380 Amper akım çekilirken ölçülen değerlerdir. Excel tablosu yaklaşık 20 günlük analizatör verilerinin derlenmiş halidir. Akımdaki Harmonikler özellikle 5 - 7 - 11 - 13 - 17 çok yüksek. Böyle bir durumla karşılaşan varmı yoksa analizatörün kalibrasyonundan, ölçümünden, hatalı bağlantımdan, yada değerleri yanlış girdiğimden şüphe etmeye başlamalımıyım.
 

Ekli dosyalar

  • harmonik_bilgi.zip
    585.1 KB · Görüntüleme: 0
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ölçümlerin,ana görevi analizör olan cihazlarla yapılması taraftarıyım.Entes analizör ölçümlerine göre uy-
gulanacak çözümler,sonuç için yeterli omayabilir.Fluke 430 serisi ( veya 43 B ),Kyorıtsu 6300 ( veya 6310
,Chauvın Arnoux CA 834 ve bu eşdeğerdeki cihazlar ile yapılacak ölçümlerin,daha sağlıklı olacağını düşü-
nüyorum.Esasen,sonuçta,çözüm için bir uygulama yapılması gerektiğinden,çözümü uygulayacak olanı da
sorumluluğa iştirak ettirmek yönünden,güvendiğiniz bir firma bularak,ölçümleri ve uygulamayı bu firmaya
yaptırmanın daha uygun olacağını düşünüyorum.
 
sn. yetiş, entess cihazın harmonik ölçmesini yetersiz bulup ithal ürün tavsiye etmenizi anlayamadım. sonuçta iki ürün de ölçüyor. somut bir belirtme yapmadan bu açıklamaları anlamak mümkün değil.
 
reco2 arkadaşım.Şu anda 50 ye yakın Entes MPR 63 analizör ve 30 a yakın Entes kompanzasyon röle-
si aldım ve çalıştırıyorum.Harmonik ölçümleri için ise FLUKE 43 B kullanıyorum.
 
fluke cihazın burda öne çıkan farkı ne oluyor da tercih ediliyor demek istemiştim.
 
Ölçü aletlerinde "klas" diye bir kavam var biliyorsunuz.
 
Chauvın Arnoux
gerçi anket yapılmıyor ama,adını bile telafuz edemediğim cihaz bence en iyisi :)
Farkını anlamak için ikisine de bakmak lazım.Mesela entes RG3-12 CS serisinin KWh,Kvar/h değerlerini sayacınla aynı olarak ölçüp kaydettiğini iddia ediyor.Oysa ki ben üzerindeki 6 programdan uygun olanlarını denememe rağmen yanına bile yaklaşmadı.Entes röleye göre benim reaktif/aktif oranım gayet iyi gidiyor,ama sayaca bakıyorsunuz uçuyor.Bana sayacı değiştirtmeye kalkıyorlar.
Ama entesin o rölesi Kompanzasyon rölesi olarak gerçekten harika bir röle.
şimdi ben böyle bir markanın analizörüne nasıl güveneyim?
gelelim Chauvın Arnoux güç analizine.
Aklına ne gelirse ölçüyor.Doğru ölçüyor.Her şeyden önce bağlaması kolay( aynı şekilde fluke de öyle,probları güvenli) .ve analizi kendi üzerinde yapıyorsunuz.Yani bu aynı zamanda bir bilgisayar.Yani bilgileri yeniden bilgisayara girmiyorsunuz.Vesaire.Tabii 20 000 eurosu olanlar için :)

Bu arada konumuz bu değildi.Sayın edremit; özür dilerim konunuzu böldük.
 
Mustafa kardeşim aslında konu bu ;)
 
Hocam şöyle düşün diğer markalar 400 ytl iken niye fluke yada hiyoritsu o kadar pahalı.Ordan anla ne kadar sağlıklı ölçüm yaptığını.Bahsedilen cihazlar harmoniklerden ölçüm yaparlarken etkilenmezler.Buda hata yapmadan kesin sonuç elde etmeni sağlar.Bunu yerli üreticilerle konuş kaçıncı harmonik ve genliğe kadar sağlıklı ölçüm yapabiliyorlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst